Η δράση «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» που επιμελείται ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο κ. Νίκο Χριστοφόρου και την Πρέσβη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε αυτή τη μεγάλη πρωτοβουλία, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, θα πραγματοποιηθεί στην Λέρο, στις 9 Νοεμβρίου 2018.
Στις 10.00 το πρωί, στο Αίθριο του Δημοτικού Σχολείου Λακκίου, οι γιαγιάδες, οι μαμάδες και τα παιδιά της Λέρου, θα συναντήσουν τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για να αποδείξουν με τις νησιώτικες γεύσεις πως «οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα». Το νησί έχει σημαντική παραγωγή σε αλίπαστα, παραγωγή κρασιού και μέλι, τυροκομικά προϊόντα και φημίζεται για τα υπέροχα γλυκά που παραδοσιακά παρασκευάζονται και ταξιδεύουν ανά τον κόσμο. Η κουζίνα είναι κατά κύριο λόγο θαλασσινή, χωρίς να λείπουν τα κτηνοτροφικά προϊόντα από τα παραδοσιακά πιάτα. Αυτός ο πλούτος των συνταγών και των γεύσεων που περνάει από τη γιαγιά στη μαμά και μεταφέρεται στο παιδί, κυρίως όταν συμμετέχει βιωματικά στις διαδικασίες παρασκευής του φαγητού, όταν μαθαίνει τα αρωματικά και βότανα του τόπου του, είναι το μήνυμα της δράσης που θα αναδειχθεί στην εκδήλωση.
Θα ακολουθήσει η Σύμη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου όπου στην Κεντρική Πλατεία του Γυαλού, οι γιαγιάδες, οι μαμάδες και τα παιδιά της Σύμης, θα συναντήσουν τη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου για να μαγειρέψουν και να συζητήσουν για όλα αυτά που «οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα».
Η Σύμη είναι πολύ ιδιαίτερη γιατί έχει περιορισμένα τοπικά προϊόντα τα οποία όμως αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο στην πλούσια και γνωστή γαστρονομία του νησιού, η οποία μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, έχει κατά καιρούς καταγραφεί και έχει πολλούς θαυμαστές. Τα έθιμα και οι παραδόσεις, θρησκευτικές και κοινωνικές που τηρούνται στο νησί, συνδέονται με την κουζίνα και κρατούν τις γεύσεις πολύ ζωντανές.
Οι γεύσεις λοιπόν που «κρατούν» στο πέρασμα του χρόνου, η κουζίνα της γιαγιάς, της θείας και η σύγχρονη προσέγγισή της στο σπίτι, η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού, η υγιεινή διατροφή και άλλα είναι τα θέματα που θα συζητήσουμε, θα αναδείξουμε ενώ παράλληλα θα μαγειρέψουμε.
Τα παιδιά, θα δημιουργήσουν ταυτόχρονα το ζυμάρι τους και θα φτιάξουν τα κουλουράκια τους.
Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.