Ξεκίνησαν σήμερα και ολοκληρώνονται ουσιαστικά αύριο, Σάββατο 13 Απριλίου οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Σήμερα η Γενική Συνέλευση διεξήχθη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου που στηρίζει τη διοργάνωση και φιλοξενεί τα μέλη της ΚΕΕ.

Συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση, εκπρόσωποι από 59 επιμελητήρια της χώρας.

Σήμερα τέθηκαν σε συζήτηση ζητήματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες και κυρίως το σχέδιο νόμου με το οποίο η κυβέρνηση, επιχειρεί να βάλει χέρι στα έσοδα που έχουν τα επιμελητήρια από τα ΓΕΜΗ.

Χρειάστηκε πολύς καιρός για να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες δομές και τελικά αιφνίδια αποφασίστηκε πως τα ΓΕΜΗ δεν θα πρέπει να ανήκουν στα επιμελητήρια και μαζί με αυτά και τα σημαντικά έσοδα που συγκεντρώνουν.

Όπως αναφέρθηκε τα έσοδα από τα ΓΕΜΗ και τις υπηρεσίες μιας στάσης ,καλύπτουν το 97% των εσόδων των επιμελητηρίων, όλης της χώρας.

Ως εκ τούτου αν το κράτος πάρει τις δομές και μαζί με αυτές ,και τα έσοδα που δημιουργούν τότε θα δοθεί ακόμη ένα πλήγμα στην επιχειρηματικότητα.

«Ως επιμελητηριακή Μπαρτσελόνα περάσαμε πέντε κυβερνήσεις .Δεχθήκαμε επιθέσεις. Οι κυβερνήσεις έφυγαν είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε εδώ. Και τα ΓΕΜΗ θα παραμείνουν ως έχουν», τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Μίχαλος .

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος άνοιξε με την ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.

«Είναι σημαντική η διεξαγωγή στη Ρόδο της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος που συμπίπτει με την επέτειο συμπλήρωσης 70 ετών από την ίδρυση του ΕΒΕΔ. Η Δωδεκάνησος ήταν η τελευταία περιοχή που προσαρτήθηκε στη μητέρα Ελλάδα. Στο νομό υπάρχουν 16 νησιά. Δεν είμαι πρόεδρος για τη Ρόδο και την Κω μόνο. Εκπροσωπώ τους Αρκιούς ,όπου λειτουργούν τέσσερις επιχειρήσεις το Μαράθι την Ψέριμο το Αγαθονήσι, την Τέλενδο και το Καστελόριζο. Μιλάμε για τα νησιά μας που έχουν ζωή το καλοκαίρι και ερημώνουν το χειμώνα», τόνισε ο κ. Γιάννης Πάππου .

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕ κ Αγνιάδης που αναφέρθηκε στον διοικητικό απολογισμό της Ένωσης.

«Είναι ο πρώτος διοικητικός απολογισμός της ΚΕΕ με τη νέα σύνθεση. Εχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις. Όμως ότι έγγραφα στέλνουμε κεντρικά στα αρμόδια υπουργεία ουτε καν τα διαβάζουν αν και γνωρίζουν κατά βάθος ότι η ανάπτυξη περνάει μέσα από τα επιμελητήρια. Ενημερώνω ότι έχουν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία, τουλάχιστον 80 έγγραφα διαμαρτυρίες για το ΓΕΜΗ και γενικότερα για προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των επιμελητηρίων», τόνισε ο κ.Αγνιάδης.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕ αναφέρθηκε και στο σχέδιο νόμου που έχει θορυβήσει πολύ τους επιχειρηματίες και αφορά την απόσυρση των ΓΕΜΗ από τα επιμελητήρια.

«Με το σχέδιο νόμου θα μας πάρουν τα ΓΕΜΗ. Θα μας ζητήσουν να τους δώσουμε και τα κλειδιά. Για το θέμα αυτό έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις και μόνο. Θα περάσουν και οι εκλογές και θα γίνει ότι θέλει η κυβέρνηση. Να μας εξηγήσουν επιτέλους ποιος θα λειτουργεί τα ΓΕΜΗ. Να αφήσουν τα παιχνίδια και να πουν την αλήθεια. Τα ψέματα τελείωσαν.Δεν πάει άλλο η κοροιδία.», είπε ο κ. Αγνιάδης.
Ο διοικητικός απολογισμός εγκρίθηκε ομόφωνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Κινητοποιήσεις προανήγγειλε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου

Στην συνέχεια ο Οικονομικός Επόπτης της ΚΕΕ κ. Δαμούλος παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό της προηγούμενης χρήσης .¨

Όπως τόνισε οι εισπράξεις ανήλθαν σε 36.299.711 ευρώ και οι πληρωμές σε 35.768.877 ευρώ .Ο απολογισμός όπως επεσήμανε ο Οικονομικός Επόπτης της ΚΕΕ είναι πλεονασματικός μετά από τέσσερα χρόνια. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 764.203 ευρώ.

Χαρακτηριστικό της σημασίας των ΓΕΜΗ είναι τα έσοδα από τις δομές αυτές που για την ΚΕΕ ανήλθαν σε 34.163.608 ευρώ. Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ήταν τα έσοδα από τις υπηρεσίες μιας στάσης. Στην ουσία οι εισπράξεις από το ΓΕΜΗ και τις υπηρεσίες μιας στάσης είναι το 97% των εσόδων της ΚΕΕ.

Παρουσιάστηκαν και πίνακες που έδειξαν την ανοδική πορεία που είχαν τα έσοδα της ΚΕΕ τα τελευταία τέσσερα χρονια δηλαδή από το 2015 μέχρι το 2018. Συγκεκριμένα το 2015 τα έσοδα της ΚΕΕ ήταν 29,5 εκατομμύρια ευρώ, το 2016 33,1 το 2017 33,5 και το 2018 36,3 εκατομμύρια ευρώ.

Αντίστοιχα τα έσοδα από το ΓΕΜΗ ήταν το 2015 22 εκατομμύρια, το 2016 29 εκατομμύρια, το 2017 32 εκατομμύρια και το 2018 34 εκατομμύρια ευρώ.

Στην συνέχεια έγιναν ερωτήσεις από τα μέλη για την διαχείριση των εσόδων και οστη συνέχεια εγκρίθηκε τελικά ο οικονομικός απολογισμός .
«Δεν θα καταφέρουν τίποτε. Θα αγωνιστούμε και τα ΓΕΜΗ θα παραμείνουν στα Επιμελητήρια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Μίχαλος.

Στη συνέχεια ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας των Επιμελητηρίων. Αναφέρθηκε και στην έρευνα που έγινε για το συγκεκριμένο θέμα με την διανομή ερωτηματολογίων στα οποία απάντησαν τα 29 από τα 59 επιμελητήρια της χώρας.
Συζήτηση έγινε και για τις δομές στήριξης των επιχειρήσεων που θα δημιουργηθούν και τη στελέχωση τους.

Διάλογος αναπτύχθηκε και για τα επιχειρηματικά πάρκα που θα δημιουργηθούν αφού έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.

Έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές επί τα βελτίω στη νομοθεσία η οποία αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα με τις διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα που θα έρθει στη Ρόδο αύριο και θα μιλήσει στη γενική συνέλευση της ΚΕΕ.

Εκτιμάται πως θα υπάρξουν άμεσες ωφέλειες στο επιχειρηματικό περιβάλλον σε όλη τη επικράτεια καθόσον εναρμονίζονται όλες οι διατάξεις κινήτρων και πλεονεκτημάτων των βιομηχανικών επιχειρήσεων εντός πάρκων και επεκτείνονται και για τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία τα Επιμελητήρια αποκτούν κρίσιμο ρόλο καθώς απελευθερώνονται να αναπτύξουν πρωτοβουλίες και να επενδύσουν διαθέσιμους πόρους σε φορείς υλοποίησης επιχειρηματικών πάρκων. Να σημειωθεί πως μάλλον έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΚΕΕ για καθεστώς αυτοδιαχείρισης εντός των πάρκων από τους φορείς των εγκατεστημένων επιχειρήσεων καθόσον το αποφασίσουν με αποτέλεσμα να αναμένεται δραστική μείωση των δημοτικών τελών και απόδοση τέλους φιλοξενίας στους ΟΤΑ των περιοχών των πάρκων.

 244 total views,  2 views today