Πλήρη αναφορά έκανε στη Βουλή για το νέο σύστημα Πρόληψης και Πολιτικής Προστασίας ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας. Αναφέρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης καταστροφών ή και πρόληψης με βάση και τον παράγοντα των αλλαγών στις καιρικές συνθήκες.
Διαβάστε ένα μέρος της ομιλίας του στη Βουλή που αναφέρεται στα μέτρα: Μεταξύ άλλων ανήγγειλε δημιουργία στη Ρόδο Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, προσλήψεις και στελέχωση της Πολιτικής Προστασίας και αλλαγή σχεδόν του συνόλου των εργαλείων δασοπυρόσβεσης.
«Αν οι πολλοί συμπολίτες μας στις περιοχές τις οποίες είναι ημιαστικές ή ημιδασικές- υπάρχουν πολλές τέτοιες στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα- οι πιο πολλοί προσπαθούν, καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, εκεί που έχουν και το σπίτι τους, έχουν τα παιδιά τους, το σκυλάκι τους, τη γιαγιά τους, τον παππού τους, και αγωνιούν κάθε βράδυ για τον έναν ή δυο που δεν καθαρίζουν το οικόπεδό τους και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο ρίσκο για όλες αυτές τις περιοχές.
Τέτοιες περιοχές, σαν το Μάτι, υπάρχουν άλλες 50 στην Αττική που με διάταξη που έχουμε μέσα, με απόφαση του Γενικού Διευθυντή Δασών, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και του Αρχηγού της Πυροσβεστικής θα μπαίνουμε να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες, ενώ δεν επιτρεπόταν μέχρι τώρα προληπτικά.
Γιατί λοιπόν το ελληνικό κράτος να μην ελέγξει τους δύο που θεωρούν ότι μπορούν να διαβιούν εις βάρος όλων των άλλων και ρισκάρουν τις ζωές όλων των άλλων ανθρώπων;
Δεν θα το ελέγξουν οι δήμοι, ψηφιακά θα γίνεται. Ζητάτε τις νέες τεχνολογίες να μπουν στη ζωή μας. Σε ένα ψηφιακό μητρώο, λοιπόν, θα είναι η υπογραφή του καθενός πολίτη με ένα κλικ (ότι έχει καθαρίσει το οικόπεδό του) και θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου βεβαίως και από την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία και από τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής που στο σύνολό τους όλοι αυτοί θα μπορούν στο διάστημα των μηνών προ της αντιπυρικής περιόδου να ελέγχουν ποιοι έχουν καθαρίσει ή όχι τα οικόπεδά τους.
Και κάποια, όπως είπατε σωστά και επισημάνατε, γιατί πάντα υπάρχει περιθώριο και για άλλη βελτίωση, δεν ανήκουν σε κάποιον ή ανήκουν σε δύο, κάποιος έχει αποβιώσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις με συνδυασμό του Κτηματολογίου και με το Ε9 μπορούμε να βρούμε κάποιους από αυτούς και κάποιους ενδεχομένως μπορεί να μην μπορούμε να τους βρούμε.
Για φανταστείτε όμως, αυτή τη στιγμή είμαστε στο μηδέν. Η δυνατότητα να πάμε στο 95% ή στο 97% δεν είναι πρόοδος; Ακούω συστηματικά και λέτε ο ένας πίσω από τον άλλον, έχοντας διαβάσει κάποια σχόλια προφανώς στη διαβούλευση, ότι είναι πρόχειρο το νομοσχέδιο.
Πρόχειρο το νομοσχέδιο; Τα ίδια λέγατε και στην πανδημία για το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία. Και μετά κινήθηκε πάνω σε αυτό και στην πολιτική μας στην Υγεία, μια ολόκληρη χώρα για να καταφέρει στον πρώτο κύκλο της πανδημίας που δεν ήξερε κανένας τι του έρχεται και τι πλησιάζει και τι είναι αυτός ο ιός κλπ., να σταθούμε όρθιοι ως χώρα πολύ καλύτερα από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποδεδειγμένα και μετρήσιμα.
Για να δούμε λοιπόν, άνοιγμα αντιπυρικών ζωνών. Μου είπατε για τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή να μην υπάρχει η υποχρέωση με βάση το μνημόνιο το οποίο θα υπογράψουμε και με τους δύο μετά την ψήφιση αυτού του νόμου, να μπαίνουν και να κάνουν αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίζουν όπου υπάρχουν υψηλής τάσης καλώδια, να συντηρούν τους μετασχηματιστές και να μπαίνουν και τα πυροσβεστικά- αν και εφόσον χρειάζεται- ώστε να μπορούμε να σώσουμε χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δάσους.
Αυτό ήταν απόλυτο ταμπού για πολλά – πολλά χρόνια. Να καταλάβουμε ότι πρέπει να μπορέσουμε να μπούμε μέσα στο δάσος, να είναι οι επιστήμονες, οι δασάρχες, οι ειδικοί δασολόγοι σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, να καταλάβουμε πώς μπορούμε να το προστατεύσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο και να το εκμεταλλευτούμε.
Να έχει λιγότερη καύσιμη ύλη, να γίνουν προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση. Και δεν πρέπει να καθαρίζονται σε διάμετρο 100 μέτρων γύρω – γύρω από τα στρατόπεδα, μετά τα περιστατικά του καλοκαιριού; Όλα αυτά πιστεύετε ότι δεν θα συμβάλλουν προληπτικά;
Προφανώς και θα συμβάλουν προληπτικά, γιατί μόνο πρόληψη είναι σε αυτό το νομοσχέδιο. Λέτε καταστολή. Μα είναι μόνο πρόληψη. Μόνο πρόληψη.
Η καθετοποίηση των διαδικασιών κάποιοι λένε, ξέρετε κάτι; Είναι πολυκερματισμένο και πολυδιασπασμένο να καταργήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
On the spot να μην υπάρχει δυνατότητα σε ορεινούς Δήμους, όπως είπατε κύριοι συνάδελφε, να υπάρχει εκπρόσωπος της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Δασαρχείου, ο Δήμαρχος και ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, να μπορεί να υπάρξει ένα πλήρως στελεχωμένο τμήμα Πολιτικής Προστασίας ή Διεύθυνση και να μπορούν να αξιολογούν τον κίνδυνο και να ενημερώνουν;
Την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων των εξουσιών και τη δυνατότητα να είμαστε κοντά στον πολίτη δια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλετε να την καταργήσουμε; Προς χάριν της καθετοποίησης;
Μα και επιστημονικά όταν ερωτήθηκαν όλοι οι ειδικοί και οι φορείς σε όλες τις προηγμένες χώρες, μας είπαν ότι ακριβώς το αντίθετο πρέπει να γίνει. Απλά απλοποιείται η δομή με την έννοια ότι η υφή των ανθρώπων οι οποίοι αποτελούν τα ΤΕΣΟΠ και τα ΠΕΣΟΠ είναι τέτοια που να είναι συμβατή με την πραγματικότητα την καθημερινή.
Να έχουν και τη δυνατότητα και την υποχρέωση οι άνθρωποι να ξέρουν στην περιοχή τους τι συμβαίνει και να ενημερώνουν κεντρικά και να είναι πια απόφαση μετά ότι πρέπει να συνδράμουμε από τις διπλανές Περιφέρειες για να τους βοηθήσουμε ή στο σύνολο του κράτους.
Η δυνατότητα να επιτάξουμε από τους ιδιώτες τα μηχανήματά τους και από τις μεγάλες κατασκευαστικές; Ούτε με αυτό συμφωνείτε; Δηλαδή οι μεγάλες κατασκευαστικές που εκπονούν έργα και έχουν κερδίσει έργα σε όλη την Ελλάδα, όταν υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρχει δυνατότητα από το κεντρικό κράτος με επίταξη να παίρνουμε τα μηχανήματά τους; Τους εκσκαφείς τους;
Να μπορούμε στους παραχωρησιούχους οι οποίοι ελέγχουν πότε ανοίγουν ή κλείνουν τις οδούς, οι οποίες τους έχουν παραχωρηθεί μετά από διαγωνισμούς μαζί με την τροχαία.
Να μπορούμε να εκτιμήσουμε ένα περιστατικό με ένα φορτηγό με υγραέριο το οποίο έχει διαρροή ή σε μια βαριά χιονόπτωση, πότε και σε ποια στιγμή πρέπει να κλείσει τι, να μην έχει λόγο η Πολιτική Προστασία;
Ζητάτε η Πολιτική Προστασία να αναβαθμιστεί, να μπορεί να ελέγξει και να συντονίσει πάνω όλους αυτούς τους φορείς κι όταν έρχονται εδώ τα εργαλεία θεωρείτε ότι είναι αποσπασματικό, πρόχειρο κι ότι δε θα οδηγήσει σε μετρήσιμα αποτελέσματα.
Άρα δεν έχει υποστηριχθεί το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία και αντίθετα ενώ φέρνουμε κι άλλες υποχρεώσεις και δημιουργούμε και άλλες δομές, δεν παίρνουμε κόσμο και λοιπά, έφερα την διάταξη για να έχουν 3,5 μήνες να εκπαιδευτούν, για 650 δασοπυροσβέστες ΕΜΟΔΕ.
Δημιουργώντας άλλες 10 μονάδες δασικών επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα. Υπήρχαν στην Ελευσίνα της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στη Λαμία, στα Γιάννενα και στην Πάτρα και δημιουργούμε στην Αλεξανδρούπολη, στην Κοζάνη, στην Τρίπολη, στο Βόλο, στη Ρόδο, στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά. Και 50 ειδικές θέσεις οδηγών ή ειδικών τεχνικών.
Να πάτε να πείτε κύριε συνάδελφε στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης, της Κοζάνης, της Τρίπολης, του Βόλου, της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου της Κέρκυρας και της Κεφαλονιάς ότι θα έχουν τη δυνατότητα να έχουνε μονάδες ΕΜΟΔΕ δίπλα στα δάση τους και άρα η παρέμβαση είτε εναερίως είτε οδικώς να είναι πολύ πιο γρήγορη;
Γιατί πώς πιστεύετε ότι αντιμετωπίζεται η πυρκαγιά; Αν μπορούμε να προλάβουμε πιο γρήγορα να φτάσουμε εκεί, είναι κάτι αμελητέο; Θεωρώ ότι είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό και όχι αμελητέο, γι΄ αυτό και σχολίασα αυτό το οποίο είπατε.
Κύριοι συνάδελφοι, δε θέλω να μακρηγορήσω, θέλω όμως να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε για το μίνιμουμ, γιατί και το σύνταγμά μας προβλέπει για βασικά πράγματα τα οποία δεν είναι αν θέλετε πολιτικής υφής ή κομματικής, να υπάρχει δυνατότητα συγκλίσεων και σε όλα γενικώς.
Θα συνεχίσουμε να έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, θα ενταθούν και άλλο. Είπε ο κύριος συνάδελφος, ο κύριος Κεδίκογλου “τα τελευταία δύο-τρία χρόνια”. Δεν είναι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, ξεχάσατε το Μάτι, ξεχάσατε και το 2007, ξεχάσατε και άλλες χρονιές που ήταν ανυπέρβλητες οι κλιματολογικές συνθήκες και πιο παλιά, μόνο που δυστυχώς επιβαρύνεται το κλίμα στον πλανήτη. Και αυτό γεννά πιο ακραία φαινόμενα.
Η οργάνωση που υπάρχει σε ένα Υπουργείο το οποίο δεν υπήρχε, ήταν μια γενική γραμματεία και μάλιστα απαξιωμένη, η αναβάθμιση και η προσπάθεια να έχουμε το σύνολο των επιστημών που μπορούν να βοηθήσουν και επιχειρησιακά να εισηγούνται.
Επιχειρησιακά επίσης- γιατί ούτε ο Υπουργός με τον κύριο Υφυπουργό, ούτε οι προηγούμενοι σβήνουν τις πυρκαγιές- αλλά το πυροσβεστικό σώμα, το αρχηγείο, το επιτελείο και σε ό,τι έκτακτο υπάρχει να μπορέσουμε να τους δώσουμε στους ανθρώπους αυτούς όλα τα εργαλεία.
Και όσον αφορά το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, μέχρι τις 31/12/23 θα έχουν δημοπρατηθεί έργα 847 εκατομμυρίων ευρώ για βαρέως και μεσαίου τύπου ελικόπτερα, για τα καναντέρ, για drones, για σένσορες, για κάμερες, για ανιχνευτές, για νέες υδροφόρες και πυροσβεστικά οχήματα. Κάποια δεν θα ευοδωθούν σε αυτή την αντιπυρική περίοδο, αλλά τα πιο πολλά, η συντριπτική πλειονότητα στην επόμενη.
Είναι ένα έργο το οποίο θα αφήσει προίκα για το Πυροσβεστικό Σώμα και για τις επόμενες γενιές σε κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Αυτό είναι καίριο και πάρα πολύ σημαντικό. Δείχνει την ιεράρχηση που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση σε αυτό που λέγεται Πολιτική Προστασία.
500 προσλήψεις πέρυσι, άλλες 700, (650 συν 50) φέτος. Διπλοί αξιωματικοί από 17, 34. Διπλάσιοι αξιωματικοί θα μπουν στις σχολές μας. Διπλάσιοι εισαγόμενοι στις σχολές, 240 στο σύνολο φέτος, οι οποίοι θα βγουν σε τέσσερα χρόνια.
Η δυνατότητα να ενισχύσουμε τους εθελοντές μας. Είχαμε 4.000, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι πλέον είναι 5.500. θα κάνουμε καμπάνια σε όλη την Ελλάδα για να εμπλέξουμε όσους περισσότερους γίνεται. Για του λόγου του αληθές θέλω να είμαι ειλικρινής και να πω, να ευχαριστήσω την παράταξή σας, κύριε συνάδελφε, γιατί συνεισέφερε με εθελοντές στις πυρκαγιές του καλοκαιρού. Θα το κάνουμε παντού και για όλους. Όποιος θέλει θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει, να βοηθήσει γιατί; Γιατί είναι το πιο πατριωτικό θέμα το οποίο υπάρχει να μπορούμε να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τα δάση μας, τις περιουσίες των ανθρώπων, το φυσικό κάλλος κλπ.
Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο. Πιστεύω, κύριοι συνάδελφοι εισηγητές με όλο το σεβασμό σε πολιτικό επίπεδο ότι κάνετε λάθος που δεν το ψηφίζετε. Ελπίζω να βρείτε το θάρρος να ψηφίσετε αρκετές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο αυτό προσπαθήσαμε να εμπεριέχει την αγωνία και τα αιτήματα των πυροσβεστών πολλές δεκαετίες, των δασαρχών που θέλουν και αυτοί να συνεργαστούν και των δασολόγων και της δασικής υπηρεσίας με το πυροσβεστικό σώμα και να του δώσουμε τη δυνατότητα να συναποφασίζει.
Και εμείς επίσης από το πυροσβεστικό σώμα να έχουμε τους εκπροσώπους μας και να συναποφασίζουμε μαζί τους για παράδειγμα πού πρέπει να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες προληπτικά, πώς πρέπει να παρέμβουμε, ποια είναι η στρατηγική σε μια μεγάλη πυρκαγιά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα έχουμε και άλλες κρίσεις στο μέλλον. Το Υπουργείο στο οποίο έχω την τιμή να προΐσταμαι και με έχει διορίσει ο Πρωθυπουργός έχει αυτή την υφή. Θα κάνουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις πάντα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.
Θεωρώ όμως ότι αυτές είναι ευκαιρίες στο ελληνικό κοινοβούλιο και βλέπω μετά λύπης μου ότι δεν παρουσιάζονται πολλές τα τελευταία χρόνια ή μήνες αν θέλετε, να ομονοούμε και να δείχνουμε στην κοινωνία και στον κόσμο ότι στα σημαντικά, στα βασικά, σε αυτά τα οποία η αντιπαράθεση μπορεί να είναι επίπλαστη μερικές φορές, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει όταν για τα πιο βασικά είναι αδήριτη ανάγκη, μπορούμε να ψηφίζουμε όλοι και να συμφωνούμε.»