Το 1ο πανευρωπαϊκά «Κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης & ανακύκλωσης», μετά  την ιδιαίτερα επιτυχημένη παρουσία του στην Κρήτη  είναι  στην Πλατεία Δημαρχείου Ρόδου από σήμερα .

Καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή), μικροί και μεγάλοι, πολίτες και φορείς θα μπορούν να επισκεφτούν δωρεάν το «Κινητό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης & ανακύκλωσης»  από τις 12:00 έως τις 20:00 και να ενημερωθούν μέσα από ειδικά σχεδιασμένο οπτικοακουστικό υλικό.

Με το πέρας της θεωρητικής εκπαίδευσης, πραγματοποιείται το πρακτικό μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι πολίτες ανακυκλώνουν στο αυτόματο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης υψηλής τεχνολογίας (πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες), βιώνοντας έτσι στην πράξη τη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του αυτόματου μηχανήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης μεταλλικών και πλαστικών συσκευασιών, αλλά και των οπτικοακουστικών μέσων εξασφαλίζεται από ειδικό σύστημα φωτοβολταϊκών πάνελς, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια, αποτελώντας ένα μοναδικό παράδειγμα «πράσινης και οικολογικής» Δράσης.

Ο Δήμαρχος Ρόδου κύριος Φώτης Χατζηδιάκος, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο κο Διακοσταματίου, τον κύριο Κρεμλή Γεώργιο, Διευθυντή ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον οποίο είχε συνάντηση στο Δημαρχείο καθώς και τον κ. Γαμβρούδη Χρήστο ειδικό σύμβουλο σε θέματα περιβάλλοντος επισκέφτηκε το Κινητό Κέντρο, ενημερώθηκε εκτενώς για την εκπαιδευτική του δραστηριότητα, ανακύκλωσε στο αυτόματο μηχάνημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης και  δήλωσε:

«Ο Δήμος Ρόδου πρωτοπορεί με στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και συμμετοχικότητας με προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Στόχος είναι ο περιορισμός τις αλόγιστης και επιζήμιας επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και η ανάδειξη της αξίας της ανακύκλωσης μέσα από δράσεις που αναδεικνύουν ενεργούς πολίτες και πρεσβευτές της προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίοι θα αποτελέσουν παράδειγμα για τις μεγαλύτερες γενιές. Σας προσκαλούμε, να αγκαλιάσετε αυτήν την προσπάθεια, να επισκεφτείτε το “ΚΙΝΗΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ” και να ενημερωθείτε για την πολύ σημαντική αυτή δράση».

«Από το 2014 ξεκινήσαμε τις προσπάθειες για την ανακύκλωση. Η προσπάθεια που έγινε με το ΚΔΑΥ ήταν η πρώτη κίνηση.  Δεν σταματήσαμε εδώ. Μπήκαμε σε διάφορα προγράμματα. Ένα από αυτά  είναι η ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών στον τομέα του περιβάλλοντος. Μια από τις δράσεις είναι οι μετρήσεις για την εποχική ρύπανση από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η β φάση των μετρήσεων για να δούμε πως μολύνεται το θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης ο Δήμος θέλει να αποκτήσει το δικό του όχημα ανακύκλωσης. Η σχετική προκήρυξη έγινε. Θέλομε να ευαισθητοποιήσουμε τη νέα γενιά πλέον», δήλωσε  ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Επιστολή της Δημάρχου Τήλου στον Πρωθυπουργό για τον ΕΝΦΙΑ

Ο δήμαρχος θύμισε την δράση που είχε υλοποιήσει το 2015 το γυμνάσιο Ιαλυσού  στον τομέα της ανακύκλωσης.

« Στην συνέχεια στην  πλατεία Γοργοποτάμου σχεδιάσαμε να γίνει το περιβαλλοντικό πάρκο της Ρόδου. Ευελπιστούμε να ξεπεράσουμε τα Ιωάννινα», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως τώρα σε πρώτο πλάνο θα είναι η κομποστοποίηση.

Από την πλευρά του ο κ. Κρεμλής δήλωσε :

«Συγχαίρω τον Δήμο Ρόδου που από το 2014 υλοποιεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης των αποβλήτων που περιλαμβάνει την εφαρμογή προγραμμάτων για τη βελτιστοποίηση του συστήματος συλλογής, τον περιορισμό της παραγωγής αποβλήτων, την διαλογή στην πηγή,  την ανακύκλωση των διαχωρισθέντων υλικών και δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών και μαθητών. Το Κινητό Κέντρο είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τα νησιά μας ενισχύοντας την ανακύκλωση στην οποία η χώρα μας είναι ουραγός. Έχει αναπτυχθεί με στόχο την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών και την εκπαίδευση των δημοτών στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας ενώ αποτελεί μια βέλτιστη πρακτική-πρότυπο που αξίζει να υποστηρίξουμε σε ευρεία κλίμακα με χρηματοδότηση από πόρους της ΕΕ.»

Ο κ.Κρεμλής χαρακτήρισε το λεωφορείο κινητό χημείο και τόνισε πως  άρχισε τις περιοδείες από την Κρήτη.

«Είναι σημαντικό να αναδείξουμε τη νησιωτικότητα και την κυκλική οικονομία στα νησιά. Στόχος η διαλογή στην πηγή σε τέσσερα ρεύματα. Προοπτική να μπούμε και στα βιοαπόβλητα. Το μήνυμα που έκπεμπε το όχημα είναι η ανακύκλωση που στην Ελλάδα καλύπτει ποσοστό της τάξεως του 17%. Το 2020 πρέπει να είναι στο 50%. Φοβούμαι ότι η χώρα θα πληρώσει πρόστιμα το 2022 -2023.Είναι σημαντικό που η Ρόδος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Μπορεί να πρωτοστατεί σε θύματα προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ρόδος αξίζει να έχει ένα περιβαλλοντικό πάρκο », τόνισε ο κ. Κρεμλής και πρόσθεσε πως έχει σημασία η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση. Ο  κ. Κρεμλής δήλωσε πως έχει εισηγηθεί  ο αναπτυξιακός νόμος  στηρίζει  την πράσινης επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Κρεμλής αναφέρθηκε επίσης και σε άλλα προβλήματα όπως για παράδειγμα η διάβρωση των ακτών που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη Ρόδο καθώς στην Κρεμαστή από το 1960 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί 60 μέτρα από την παραλία.

 

Για οργανωμένες επισκέψεις επικοινωνήστε με το 8011167890

 162 total views,  2 views today