Στις 10 Ιανουαρίου το άνοιγμα των σχολείων

216

Στο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου προσανατολίζεται η κυβέρνηση και οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται νωρίς το απόγευμα  αύριο Τρίτη από τον Θάνο Πλέυρη και την Νίκη Κεραμέως.Θα έχει προηγηθεί στις 14:00 σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, στην οποία θα μετέχουν οι δύο υπουργοί.

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τελικώς τα σχολεία θα ανοίξουν, με τροποιημένα μέτρα ασφαλείας.

Αντιδρούν γονείς και ειδικοί

Το ενδεχόμενο αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς επιστήμονες και απείρως περισσότερους γονείς. Ολοι βλέπουν το μέγεθος της διασποράς της παραλλαγής Ομικρον στην κοινωνία, αλλά και της Δέλτα σε μικρότερο βαθμό, που όμως είναι εκείνη στην οποία χρεώνονται οι πάνω από 70 θάνατοι καθημερινά.

Τη Δευτέρα έγινε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα όπου αποτυπώθηκε ο προσαντολισμός προς την λειτουργία των σχολείων. Πάντα με νέα πρωτόκολλα υγείας.Ωστόσο, κάποια βαρύτητα θα έχει η αποτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων δύο ημερών από την Επιτροπή.

Σύμφωνα, λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, με τρία self test την εβδομάδα για τους μαθητές.Παράλληλα, αλλάζει το πρωτόκολλο σύμφωνα με το όποιο κλείνει ένα τμήμα σε περίπτωση κρουσμάτων. Μέχρι σήμερα ήταν στο 50%+1, ενώ από τη μείωση θα πάει στο 30%+1 ή στο 40%+1.

Τα τρία σενάρια

To επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου με αύξηση των self test. Ωστόσο υπάρχουν δύο ακόμη σενάρια. Να ανοίξουν τα σχολεία στις 17 ή στις 24 Ιανουαρίου. Ή και να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και να επαναξιολογηθεί, ανάλογα με τα κρούσματα, η κατάσταση από την επιτροπή.

Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο σε ό,τι αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος:

  • Σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test
  • Παράλληλα, καταργείται ο «σταυρός» (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω, ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid test σε όλους τους μαθητές της τάξης.
  • Τα test θα γίνονται κάθε 5 ημέρες αντί για 7
  • Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10

Για όλα αυτά θα συνεδριάσει η Επιτροπή και θα εισηγηθεί αναλόγως στην κυβέρνηση, που θα κληθεί να αποφασίσει τόσο για το άνοιγμα των σχολείων, όσο και για την υποχρεωτικότητα.

Πηγή: in.gr