Στις 7 Μαρτίου επιδιώκεται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη . Η κίνηση αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα ενώ, το τελικό κείμενο αναμένεται να σταλεί στο Δήμο Ρόδου από ημέρα σε ημέρα .
Με αφορμή την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον δύο συσκέψεις με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και του ιδίου του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριου Σαντορινιού.
Μόλις σταλεί το τελικό κείμενο θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια σύσκεψη με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Όπως τονίστηκε στο skyrodos.gr από τη δημοτική αρχή, στόχος είναι να υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση διάρκειας δέκα ετών και άνω.
Η ακριβής διάρκεια της θα οριοθετηθεί από τη νομική υπηρεσία του Δήμου προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα στο μέλλον.
«Μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση θα υλοποιηθούν όλα τα έργα που επιδιώκει η δημοτική αρχή. Δεν θα έχει σημασία να λάβουμε 10.000.000 για παράδειγμα αλλά η χρονική διάρκεια του εγχειρήματος. Σημασία έχει μέσα από αυτή τη διαδικασία να υλοποιηθούν έργα», αναφέρθηκε.
Στην προγραμματική σύμβαση θα μετέχουν ο Δήμος Ρόδου , η ΔΕΥΑΡ το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και κατά πάσα πιθανότητα και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Όπως έχει αναφέρθεί ήδη στη νέα προγραμματική σύμβαση θα ενταχθούν έργα που θα είναι εφικτό να υλοποιηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που συμφωνηθεί και θα είναι συνυφασμένα με το το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε ανάμεσα στους συμβαλλόμενους φορείς.
Με βάση την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου και την ανακοίνωση που στη συνέχεια εκδόθηκε, οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από τη δημοτική αρχή είναι οι ακόλουθες:
α) Ολοκλήρωση των εργασιών για τα υπόγεια δίκτυα. Για το έργο αυτό υπάρχουν μελέτες οι οποίες θα επικαιροποιηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ΔΕΥΑΡ. (Δίκτυα ομβρίων, αποχέτευσης, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, φωτισμού, ελεύθερος σωλήνας).
β) Πολεοδομική μελέτη. Ο Δήμος Ρόδου είναι έτοιμος να την αναρτήσει εντός του Φεβρουαρίου. Έχει προχωρήσει και η οριοθέτηση γραμμής αιγιαλού, γιατί χωρίς την οριοθέτηση αυτή δεν μπορεί να συνταχθεί ΠΔ.
γ) Αναπλάσεις κάποιων δημόσιων χώρων σε περιοχές της πόλης με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως η πλατεία Αργυροκάστρου, Αθηνάς, Κλεοβούλου κλπ
δ) Άρση ετοιμορροπιών ακινήτων (ιδιαίτερα για τα ακίνητα εκείνα που είναι σε άμεση γειτνίαση με κοινόχρηστους χώρους). Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ακινήτων που είναι προστατευόμενα (ελληνικού Δημοσίου, ΤΑΠΑ και ιδιωτικά) αλλά κινδυνεύουν. Προτεραιότητα θα δοθεί στα κτήρια εκείνα που εντάσσονται στην πολεοδομική μελέτη και λαμβάνουν μέσω αυτής συγκεκριμένες χρήσεις, καθώς και σε εκείνα που βρίσκονται σε σημεία με μεγάλη τουριστική κίνηση.
ε) Θέματα όψης της πόλης που συνδέονται με την κυκλοφορία, τη στάθμευση, τις διάφορες δραστηριότητες (όψεις καταστημάτων, επιγραφές καταστημάτων, φωτισμός κλπ.). Η έντονη τουριστικοποίηση και οι ανεξέλεγκτες χρήσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Πρόθεση όλων των εμπλεκόμενων είναι να υπάρξει μελέτη στο πλαίσιο της ΠΣ, η οποία θα στοχεύει στον αποτελεσματικότερο έλεγχο, ένα ηλεκτρονικό σύστημα που να περιλαμβάνει πχ: α) ιδιοκτησίες, β) χαρτογράφηση των χρήσεων γ) κυκλοφοριακά ζητήματα (π.χ. μια θέση στάθμευσης για κάθε κατοικία), κλπ που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά ενός διαχειριστικού προγράμματος του Σχεδίου Διαχείρισης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, όπως προβλέπεται στα εγγεγραμμένα μνημεία και χώρους της Ελλάδας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» (Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020»)