Στους Αγίους Αποστόλους οι υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ

688

Σε κτίριο που βρίσκεται κοντά στο ΚΕΛΠΝΟ  θα  μεταφερθούν οι υπηρεσίες του ΚΥ Ρόδου δηλαδή του πρώην ΙΚΑ.  Μάλιστα η σχετική υπουργική απόφαση για την παραχώρηση του χώρου έχει ήδη υπογραφεί.  Ακόμη αναμένονται εξελίξεις και για το παλαιό κτίριο του ΙΚΑ που βρίσκεται στην Πλατεία Φώκιαλη με αφορμή και τη σημερινή σύσκεψη στην Αθήνα.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σε συνέντευξή τύπου σήμερα, ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα κοινωνικής πολιτικής κ. Γιώργος Τριάντος που είχε συναντήσεις για το θέμα αυτό στην Αθήνα.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο κ. Τριάντος με στελέχη του δήμου Ρόδου στο υπουργείο Υγείας  με τον υφυπουργό κ.  Γ. Κοντοζαμάνη.

«Συζητήσαμε με τον κ. Κοντοζαμάνη το θέμα της μεταστέγασης του ΙΚΑ. Άποψη μας είναι πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία . Ο πιο κατάλληλος χώρος  είναι το  κτίριο που παλαιότερα στέγαζε τα εργαστήρια του ΚΕΛΠΝΟ και είναι κοντά στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Εκτιμούμε ότι αν μεταφερθούν εκεί δημόσιες υπηρεσίες μια περιοχή παραμελημένη θα αναβαθμιστεί», τόνισε ο κ. Τριάντος.

Σε ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση του  κτιρίου που στέγαζε τις υπηρεσίες του ΙΚΑ στην πλατεία Φώκιαλη ο κ. Τριάντος είπε πως το ακίνητο ανήκει στο δημόσιο

«Το ακίνητο ανήκει στο δημόσιο και υπάρχουν τρόποι για την αξιοποίηση του. Είπαν πως είχε πρόβλημα στατικότητας αλλά με τόσους σεισμούς δεν έχει πάθει τίποτε. Πιστεύω πως κάποιος από το ΙΚΑ έπρεπε να έρθει στη Ρόδο να το δει και να αποφανθούν σε κεντρικό επίπεδο. Όσο για το κτίριο του ΚΕΛΠΝΟ επαρκεί  για τις υπηρεσίες του πρώην ΙΚΑ», δήλωσε ο κ. Γιώργος Τριάντος που συμφώνησε με την πρόταση που κατατέθηκε από τον ΙΣΡ.

Στην συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα που αφορά την παραχώρηση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ όπως τόνισε ο κ. Τριάντος

«Μας απασχολεί πολύ η παραχώρηση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Η διοίκηση του  νοσοκομείο Ρόδου δεν μπορεί να κάνει επισκευή και συντήρηση του  κτιρίου.  Ο χώρος πρέπει να επισκευαστεί και να λειτουργήσει  για το σκοπό που δημιουργήθηκε. Να γίνει δηλαδή ένα ανοικτό κέντρο αποθεραπείας . Είναι ένα κέντρο που η Ρόδος έχει  ανάγκη.  Μετά από συνεννόηση και την ενθάρρυνση του δημάρχου αποφασίσαμε να προχωρήσουμε τις ενέργειες ώστε το  κτίριο αυτό να παραχωρηθεί στο δήμο Ρόδου. Στόχος να αναμορφωθούν οι  δομές των ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ», δήλωσε ο αντιδήμαρχος και πρόσθεσε πως η πρόταση φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο  υπουργείο Υγείας.

Σε λίγες ημέρες θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την παραχώρηση του  κτιρίου.

Όλα αυτά τα θέματα θα τα εξετάσει ο κ. Κοντοζαμάνης κατά την επίσκεψη του στη Ρόδο.

Η μεταστέγαση των τσιγγάνων

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε όμως και στο ζήτημα που αφορά την μεταστέγαση των τσιγγάνων στον χώρο που είχε εξευρεθεί επί θητείας του κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

«Είχαμε συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με το Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ  Γιώργο Σταμάτη. Αντικείμενο ήταν  το  πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ρομά . Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε τα δύο προγράμματα. Το ένα αφορά την επιδότηση ενοικίου και το δεύτερο   έχει να κάνει με τη μεταφορά των τσιγγάνων σε οικισμό που θα δημιουργηθεί στο χώρο που είχε εξευρεθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή.  Περιμένουμε έγκριση της χρηματοδότησης ενώ οι  σχετικές μελέτες  είναι έτοιμες», είπε ο κ. Τριάντος και πρόσθεσε πως μένει να συγκροτηθεί η αρμόδια επιτροπή και να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.

Μάλιστα ο κ. Τριάντος τόνισε πως στις  5 Φεβρουαρίου ο κ. Γ Σταμάτης θα έρθει στη Ρόδο και θα επισκεφθεί και το χώρο όπου θα μεταφερθούν οι τσιγγάνοι.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο,  θα γίνει η προκήρυξη για την επιδότηση ενοικίου.

Ο κ.Τριάντος ξεκαθάρισε πως ο Δήμος Ρόδου δεν θα μπει σε διαδικασία διαπραγμάτευσης  με τους τσιγγάνους.

“Δεν θα δώσουμε χρήματα στους τσιγγάνους για να βρουν να ενοικιάσουν ή να αγοράσουν   σπίτια. Ο οικισμός μπορεί να δημιουργηθεί σε δημόσια έκταση”, ξεκαθάρισε ο αντιδήμαρχος .

Όσο για τα παράπονα που έκανε ο εκπρόσωπος των τσιγγάνων κ. Β Στηροκλέας για τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο  ο κ. Τριάντος είπε:

«Ο δήμος δεν δεσμεύεται να μεριμνήσει για τη μεταφορά των παιδιών  στα σχολεία όπως και με τους υπόλοιπους μαθητές. Παρόλα αυτά στα πλαίσια  στήριξης του προγράμματος και σε συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο   Αιγαίου που συμμετείχε γίνονταν η μεταφορά των παιδιών. Όμως υπάρχει πρόβλημα με την παλαιότητα των οχημάτων στο Δήμο Ρόδου. Μιλάμε για παλιά οχήματα που δεν είχαν περάσει ΚΤΕΟ.  Παρόμοιος διαγωνισμός που έγινε από την ΠΝΑΙ  απέβη άγονος. Το όχημα το δικό μας ένα λεωφορείο είναι στο συνεργείο καθώς θα πρέπει να αντικατασταθεί ο κινητήρας του.  Είναι θέμα ημερών θα γίνει η επισκευή. Η μεταφορά των παιδιών δεν μπορεί να γίνει με συμβατικά οχήματα», τόνισε.

Ο κ. Τριάντος αναφέρθηκε και στην συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Ελληνικής Αλληλεγγύης κ. Παπαθανασίου.

«Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Είμαστε κοντά στην υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του ΕΚΑ και το Δήμου για την εφαρμογή προγραμμάτων που αφορούν την επιμόρφωση των αστέγων και όχι μόνο»

Επίσης υπήρξε συμμετοχή σε ημερίδα για το ΤΕΒΑ.

«Αποφασίσαμε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και για δεύτερη χρονιά. Η πρώτη διανομή του 2020 θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου . Ωφελούμενοι είναι 800 οικογένειες. Ωστόσο στόχος μας πρέπει να είναι η ενίσχυση των ανθρώπων ώστε να επανέρχονται στην αγορά εργασίας παρά να εξαρτώνται από τέτοια προγράμματος», τόνισε.

Νέο γηροκομείο στο Τσαίρι

Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και σε έκταση 11 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή Τσαίρι. Η έκταση αυτή ανήκει στο Δήμο Ρόδου. Βούληση της δημοτικής αρχής είναι να δημιουργηθεί εκεί ένα νέο γηροκομείο και ένα κέντρο θεραπείας.

Βρεφικός σταθμός για ΑΜΕΑ

Επίσης θα αξιοποιηθεί και ένα ακίνητο  που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ατταβύρου και Κανελοπούλου.  Εκεί υπάρχει  ένα κτίριο όπου θα λειτουργήσει βρεφικός παιδικός σταθμός για παιδιά ΑΜΕΑ.  Θα αναβαθμιστούν όμως και τα δύο ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ  αφού συνενωθούν για να  λειτουργούν πρωί και απόγευμα.