Στο ΕΚΑΒ ο στόλος των Κέντρων Υγείας

123

Ενοποίηση όλων των δυνάμεων του δημόσιου συστήματος υγείας που συμμετέχουν στις επείγουσες διακομιδές ασθενών υπό το ΕΚΑΒ, με τη διοικητική μεταφορά σε αυτό των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας και των πληρωμάτων τους, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας. Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού χρήσης και επίταξης σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, μέσων διακομιδής (πλωτά, αεροσκάφη και ασθενοφόρα) του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υγείας πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΚΑΒ και των διακομιδών. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το υπουργείο θα προχωρήσει στην υποχρεωτική μετάταξη στο ΕΚΑΒ όλων των οδηγών, τραυματιοφορέων και άλλων υπαλλήλων των Κέντρων Υγείας που εργάζονται ως πληρώματα ασθενοφόρου. Το προσωπικό αυτό θα καταταχθεί σε αντίστοιχες κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα θέσεις στο ΕΚΑΒ (είτε οργανικές ή προσωποπαγείς). Επιπροσθέτως, θα μεταβιβασθούν στο ΕΚΑΒ όλα τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας καθώς και ο εξοπλισμός τους.

Σήμερα, από τα περίπου 200 Κέντρα Υγείας της χώρας, τα 150-160 διαθέτουν ασθενοφόρα τα οποία συνήθως στελεχώνονται από έναν οδηγό και έναν υγειονομικό. Αυτά καλύπτουν και περιοχές στις οποίες δεν υφίσταται τομέας ΕΚΑΒ (συνολικά 126 τομείς ανά τη χώρα).

Οχήματα και πληρώματα που ανήκουν στις τοπικές μονάδες του ΕΣΥ πρόκειται να υπαχθούν στον κεντρικό φορέα

Κάθε μήνα το ΕΚΑΒ λαμβάνει από τα Κέντρα Υγείας και τις Υγειονομικές Περιφέρειες το πρόγραμμα διαθεσιμότητας των ασθενοφόρων τους, ώστε να γνωρίζει πότε μπορεί να διαβιβάσει σε αυτά μία κλήση για διακομιδή, εξηγεί στην Κ στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Ετσι, εάν ο διευθυντής ενός Κέντρου Υγείας έχει δώσει άδεια στο προσωπικό που στελεχώνει το ασθενοφόρο, για το ΕΚΑΒ το συγκεκριμένο όχημα δεν υπάρχει. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να μην υφίσταται διαθέσιμο ασθενοφόρο κατά τις νυχτερινές ώρες ή τα Σαββατοκύριακα, χωρίς μάλιστα το ΕΚΑΒ να είναι σε θέση να παρέμβει διορθωτικά.

Το παράδοξο αυτής της κατάστασης διαπίστωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην πρώτη επίσκεψή της στα κεντρικά του ΕΚΑΒ τον περασμένο Ιούνιο: όταν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για τις διακομιδές, διαπίστωσε με έκπληξη ότι τα στοιχεία για τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας δεν υπάρχουν, καθώς δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη υπηρεσία.