Ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω αδιεξόδου για την ανανέωση της εκεχειρίας με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε «πάνω από 400 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων την Παρασκευή που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 240 ανθρώπων, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και αυτή του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν χθες «ομοβροντία ρουκετών» με στόχο ισραηλινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εκτοξεύθηκαν «πάνω από 250 ρουκέτες» και ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, οι πρώτες τέτοιες απώλειες μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων.
Επίθεση που έγινε σήμερα τα ξημερώματα είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στον τομέα της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χαμάς.
Χθες, στο Ισραήλ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, ζητώντας την απελευθέρωση των 137 ανθρώπων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί είχαν αφίσες με τις φωτογραφίες των ομήρων. Τέσσερις πρώην όμηροι απευθύνθηκαν στο πλήθος μέσω βιντεοσύνδεσης, για να μιλήσουν για όσα βίωσαν – τον φόβο, την πείνα, την έλλειψη ύπνου – κατά τη διάρκεια της ομηρείας τους.
«Οι κόρες μας είδαν πράγματα που παιδιά αυτής της ηλικίας, ή κάθε ηλικίας, δεν πρέπει να βλέπουν», δήλωσε η Ντανιέλ Αλονι, 45 ετών, που απελευθερώθηκε στις 24 Νοεμβρίου με την πεντάχρονη κόρη της.
Η Έλενα Τρουπάνοφ, που αφέθηκε ελεύθερη την Τετάρτη και που βρέθηκε στη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, έκανε έκκληση: «Πρέπει να φέρουμε πίσω τον Σάσα μου και τους υπόλοιπους» ομήρους, δήλωσε, αναφερόμενη στον γιο της, που συνεχίζει να κρατείται.
Πώς βλέπουν το μέλλον της Γάζας οι Αμερικανοί
Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις κάλεσε από την πλευρά της το Ισραήλ να κάνει περισσότερα και να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα. «Το Ισραήλ αμύνεται, πλην όμως έχει σημασία και το πώς αμύνεται. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό. Πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί […] Το Ισραήλ επιδιώκει να επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους στη Γάζα αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αθώους πολίτες», δήλωσε σήμερα η Χάρις κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι.
Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε ωστόσο και αναφορικά με το πώς βλέπουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το μέλλον της Γάζας μεταπολεμικά. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να επιτρέψει τον υποχρεωτικό εκτοπισμό και τη μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές των Παλαιστινίων που ζουν σήμερα στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Επανέλαβε, επίσης, κάτι που έχει πει και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τελευταία: ότι στο μέλλον θα πρέπει να προωθηθεί η λύση των δύο κρατών με την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλαμβάνει τη διοίκηση όχι μόνο της Δυτικής Όχθης την οποία ασκεί σήμερα αλλά και της Γάζας, στη θέση της Χαμάς.
Για να γίνουν βέβαια όλα αυτά, θα πρέπει πρώτα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος που είναι τώρα σε εξέλιξη και αναφορικά με αυτήν την προοπτική οι εκτιμήσεις δεν αφήνουν προς το παρόν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Η πολεμική ένταση έχει άλλωστε πια ανέβει όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στα σύνορα του Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο, όπου ισραηλινές δυνάμεις και μαχητές της Χεζμπολάχβρέθηκαν να ανταλλάσσουν πυρά χθες και σήμερα.
Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επανέλαβε σήμερα ότι αυτός ο πόλεμος, που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, θα έχει μακρά διάρκεια.
«Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους εάν δεν συνεχίσουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις», διακήρυξε από την πλευρά του σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ωστόσο, εκείνο δηλαδή της διάρκειας του πολέμου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε, από το Ντουμπάι, όπου βρέθηκε για να πάρει μέρος στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), ότι για να καταστραφεί πλήρως η Χαμάς θα χρειάζονταν τουλάχιστον δέκα χρόνια πολέμου…