Στο μικροσκόπιο ο προυπολογισμός του Δήμου Ρόδου

371

Με μια μικρή τοποθέτηση του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη ξεκίνησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου για την έγκριση του Προυπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου για το 2022.

Στη συνέχεια το  λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Ταρασλιάς που ανέλυσε τα βασικά σημεία του προυπολογισμού.

Όπως τόνισε ότι  το ύψος του πραγματικού προϋπολογισμού φθάνει στα 137 εκατομμύρια ευρώ.

«Κάθε χρόνο η ειδική συνεδρίαση που γίνεται  για την  έγκριση του προϋπολογισμού αποτελεί κορυφαία στιγμή για το Δήμο. Υπάρχουν δύο στοιχεία που οφείλουμε να συζητήσουμε το ένα είναι τεχνικό και το άλλο είναι η οραματική διαδικασία. Όλοι σας θα διαβάσατε την εισηγητική έκθεση. Πρέπει να επισημάνουμε κάποια καίρια σημεία και να τοποθετηθούμε όλοι μας για σημεία που θεωρούμε  σημαντικά και το τεχνικό σκέλος.Το παρατηρητήριο έκανε μόνο δύο παρατηρήσεις και αφορούν την εγγραφή των πόρων για τα σχολεία. Η δεύτερη αφορά λανθασμένη εγγραφή στον ΚΑΔ εσόδων σε ότι αφορά παρακράτηση για τη ΔΕΥΑΡ.Συντάσσουμε όχι στο πόδι τον προυπολογισμό  αλλά με συστηματική δουλειά. Διαμορφώνονται τα τυχόν έσοδα βάσει αυτών κινούμαστε.  Το 41,6% του προϋπολογισμού  . Οι οφειλές από τα προηγούμενα έτη  ήταν 64 εκατομμύρια και καταφέραμε να μειωθούν στα 57.Θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για  να διεκδικήσουμε χρήματα.Στα   137 εκατομμύρια είναι  ο προϋπολογισμός ο πραγματικός .  Επίσης 45εκατομμύρια του προϋπολογισμού αφορούν επενδύσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Δημήτρης Κρητικός : Δεν  έχει όραμα ο προυπολογισμός  

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης Ρόδος Αξιών κ. Δημήτρης Κρητικός που άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή γιατί όπως τόνισε ο προυπολογισμός δεν έχει όραμα αλλά περιλαμβάνει έργα βαλτωμένα που μεταφέρονται από έτος σε έτος .

«Όραμα είναι έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωης  των δημοτών μας και λύσεις σε μια σειρά από σημαντικά προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες. Όραμα είναι η μεταφορά των δημοσίων υπηρεσιών από το κέντρο.΄Οραμα είναι η αξιοποίηση ιστορικών  κτιρίων όπως αυτά στην Ελεούσα. Κανείς δεν πίστευε πως θα γίνονταν στη Ρόδο εικοσαόροφο ξενοδοχείο με πισίνα . Πολλοί έρχονταν στη Ρόδο για να μείνουν σε αυτό. Για το ευλογημένβο αυτό νησί όχι απλή διαχείριση. Αν προχωρήσετε σε καινοτόμες δράσεις θα συναινέσουμε. Εμείς καταψηφίζουμε τον προυπολογισμό και σας καλώ να αλλάξετε πλεύση διακυβέρνησης», τόνισε.

Φώτης Χατζηδιάκος: Αντιαναπτυξιακός και μη εφαρμόσιμος ο προυπολογισμός σας

Διαχειριστικό χαρακτήρισε μεταξύ άλλων τον προυπολογισμό ο τέως δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος καθώς δεν ανταποκρίνεται  στις ανάγκες της κοινωνίας στην πόλη και τα χωριά.

«Πληρώσαμε και εμείς παλαιές οφειλές. Αλλά εμείς δεν είχαμε μαξιλάρι», τόνισε.

Ο κ. Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στην καθαριότητα με αφορμή την τοποθέτηση χθες του κ. Καρίκη

«Για το 50% είναι οκτώ εκατομμύρια. Εμείς πληρώναμε 4.500.000. Πως θα διαχειριστείτε οικονομικά το θέμα. υπάρχει και η καυτή πατάτα που λέγεται εισφορά γης σε χρήματα. Επί της θητείας του κ. Κουσουρνά είχαμε βρει οφειλές 18 ξενοδοχείων και είχαμε κινήσει  τις διαδικασίες είσπραξης Αυτό το θέμα όμως δεν το ανοίγει κανείς. Τότε κινήθηκε νομική διαδικασία και έγιναν καταθέσεις στο Πταισματοδικείου. Η αξία ενός προϋπολογισμού κρίνεται από το αποτέλεσμα . Από τον περσινό προϋπολογισμό υπήρχε κωδικός με   34.165.000 ευρώ και βλέπω πως δεσμεύθηκαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ για έργα. Είναι αντιαναπτυξιακός μη ρεαλιστικός και διαχειριστικός και  μη εφαρμόσιμος. Μακάρι να κάνετε έργα και ας είναι και με απευθείας αναθέσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδιάκος.

Δήμαρχος Ρόδου:  Αποσπασματικές αρλούμπες

Η αναφορά του κ. Χατζηδιάκου για το θέμα της εισφοράς σε γη προκάλεσε την τοποθέτηση του  δημάρχου κ. Καμπουράκη.Αναφέρθηκε εκτενώς σε όσα έγιναν τότε και ιδίως στον τρόπο τιμολόγησης. Θύμισε τι είχε γίνει για την περιοχή του Φαληρακίου όπου  τα εκατό στρέμματα γης είχαν κοστολογηθεί όπως τόνισε ως να ήταν 180 στρέμματα.

“Η τοποθέτηση σας μου θύμισε φυλλάδιο δικηγόρου που ψάχνει πελάτες.  Η δική μου θέση δεν έχει να κάνει με κάποιο δικηγόρο που ψάχνει πελάτες αλλά το τι συμφέρει τον τόπο. Η εισφορά σε γη οδηγούσε σε εύλογο χρονικό διάστημα στην ένταξη σε ειδικά πολεοδομικά καθεστώτα. Όσο ήταν δήμαρχος θεώρησε πως τη νομαρχία  κληροδότησε το δήμο . Η νομαρχία κληροδότησε όμως στην Περιφέρεια. Στις  8 Αυγούστου με νόμο  δικαιώθηκε η   περιοχή του Φαληρακίου  για το έκτρωμα όπου  100 στρέμματα οδηγούσαν σε 180 στρέμματα εισφοράς. Μετά απαλλάχθηκε η περιοχή του Φαληρακίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος .

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συνένωση των Δήμων κατηγόρησε για την ύπαρξη του ενός ΟΤΑ τώρα στη Ρόδο τον κ. Χατζηδιάκο.

«Αποσπασματικές αρλούμπες έχουμε λοιπόν . Η Ρόδος έχει αδικηθεί από τις μικρόψυχες τοποθετήσεις που βλέπουν τα μεγάλα σαν όνειρα. Δεν μπορεί ο κόσμος να παρακαλάει έξω από τα γραφεία πολιτικών για να κτίσει κάτι. Σας διαβεβαιώ πως ο Δήμος εισπράττει και στο θέμα της εισφοράς σε γη», είπε.

Πότσος : Που είναι τα έργα που χρειάζεται ο κόσμος;

Ακολούθως το  λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωσης κ. Τάκης Πότσος .« Ο προϋπολογισμός του Δήμου είναι άμεση συνάρτηση του κρατικού. Για μας βασικά και αναγκαία έργα που θα δώσουν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα που χρειάζεται ο κόσμος. Δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα ούτε αυτά που αφορούν τη θωράκιση του νησιού από σεισμούς. Δεν επαρκούν και τα χρήματα που διατίθενται για τις επισκευές των σχολείων», είπε.

Ο  κ. Πότσος τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τους Δήμους ως όχημα για να εφαρμόσει αντεργατικές πολιτικές.

Ιατρίδης: Τα ειδικά χωροταξικά πολεοδομικά είναι το πιο σημαντικό εργαλείο

Σε όσα είπε για τα ειδικά χωροταξικά ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Γιάννης Ιατρίδης.

Αναφέρθηκε στις ενέργειες που είχε κάνει εκείνος όταν ήταν δήμαρχος και τόνισε πς είναι το μεγαλύτερο υπόβαθρο και εργαλείο σημαντικό για το νησί.

«Είναι η μεγαλύτερη ανάγκη που μπορεί να γίνει στο νησί. Μόνο έτσι θα σταματήσει αυτό που γίνεται που ο καθένας κατασκευάζει ότι θέλει», είπε.

Πάμε το νησί στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα

Για τον προϋπολογισμέ ο κ Γιάννης Ιατρίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στα δάνεια των πρώην ΟΤΑ με βάσει τις εγγραφές που έχουν γίνει.

«Ο Δήμος Ρόδου δηλαδή  πλήρωσε 50 εκατομμύρια για δάνεια των πρώην δήμων. Δεν μπορεί ένας προϋπολογισμός να έχει μόνον  το 10%  για έργα. Από δημόσιες  επενδύσεις  είναι ένα έργο και αφορά την Κοιλάδας Πεταλούδων που έτρεξα εγώ. Με ανησυχεί πάρα πολύ το θέμα της καθαριότητας. Η σύμβαση σας  λήγει το Φεβρουάριο. Δεν ξέρω αν είστε έτοιμοι να  κάνετε διεθνή διαγωνισμό Πάμε το νησί στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Καμπουράκης: Δεν μας παραδώσατε ΧΥΤΑ αλλά σκουπιδότοπο

Με αφορμή την τοποθέτηση του κ Διακοσταματίου ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης έδωσε απάντηση. Μίλησε για τους προβληματικούς ισολογισμούς του  Δήμου για το 2017 και 2018. Έδωσε απαντήσεις και για την καθαριότητα καθιστώντας σαφές πως η δημοτική αρχή δεν είναι υπέρ της συνεργασίας με ιδιώτες για την καθαριότητα.

«Έχω ένα πάκο χαρτιά για ελαττωματικό ισολογισμό του 2017 και του 2018. Το ελεγκτικό συνέδριο έχει κρίνει και δίνει τη δυνατότητα στον κ. Ταρασλιά να επαίρεται για τον προϋπολογισμό που είναι από τους κ καλύτερα διατυπωμένους στην Ελλάδα. Υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να μιλάει για τα ανδραγαθήματα της προηγούμενης σύμβασης για την καθαριότητα; Απευθυνόμενος σε όλους και στον κ. Πότσο η η σημερινή δημοτική αρχή είναι υπέρ των έντιμων και ευσυνείδητων δημοτικών υπαλλήλων που θα προσπαθήσουμε ν α διατηρήσουμε και να αυξήσουμε στο δήμο. Ο ΧΥΤΑ είναι μη αδειοδοτημένος και παράνομος. Για να έρθει στα ίσια του δεν φθάνουν πέντε εκατομμύρια ευρώ. Μας παραδώσατε ένα σκουπιδότοπο που δεν έχει σχέση με τη νομιμότητα  και την ανακύκλωση. Δουλειά μας δεν είναι να δίνουμε την καθαριότητα σε ιδιώτες. Όσο περνάει από τη σημερινή δημοτική αρχή μακριά από μας η επιθυμία να δώσουμε δουλειά σε ιδιώτες για την καθαριότητα όταν τη δουλειά μπορούν να κάνουν ευσυνείδητοι και έντιμοι εργαζόμενοι. Η  καθαριότητα στο νησί είναι προϋπόθεση για τους μονίμους  κατοίκους», τόνισε.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε με αριθμητικά στοιχεία για το κόστος που έχει τώρα η καθαριότητα. Επίσης ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε και στην επισκευή του Εθνικού Θεάτρου που θα γίνει με την ταχύτητα που επιθυμεί εκείνος όπως είπε. Αναφορά έκανε και στην κατάρρευση της γέφυρας στο Μάκαρη ποταμό επιρρίπτοντας ευθύνες .

“Δεν είναι όραμα να πηγαίνεις στη Νότια Ρόδο και να έχεις ένα φωτισμένο δρόμο; Σε γέφυρα προετεταμένου μπετού δεν είχε τεντώσει  το σχοινί και έπεσε. Δεν θα ντραπεί  κανείς για αυτό; Δεν ντρέπεται κανένας που πέρασε τον αγωγό της ύδρευσης  στη γέφυρα Μάκαρη που την έριξε; Δεν ντρέπεται και δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη; Μόνη της έπεσε η γέφυρα; Φυσούσε και έπεσε; Ποιος υπηρετούσε τότε ;”, είπε

Για ταβάνια έπεφταν στο λύκειο του Βενετοκλείου έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Στέφανος  Δράκος με αφορμή όπως  είπε τις κλήσεις που δέχθηκε από εκπαιδευτικούς . Μίλησε και για άλλες ζημιές σε έργα  και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι λέει αερολογίες.

Καρίκης : Πείτε μας ένα τομέα που δεν πήγαμε καλά

Το έργο της δημοτικής αρχής υπερασπίστηκε ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης υπογραμμίζοντας  μεταξύ άλλων:

«Αμφιβάλω για την απολεσματικότητα των Καποδιστριακών Δήμων. Παραλάβαμε φακέλους για υπαλλήλους που δεν είχαν ούτε σύμβαση. Να μας πείτε τι δεν κάνει καλά  η δημοτική αρχή. Είδαμε άλλοτε τόσα έργα δρομολογημένα στη ΔΕΥΑΡ; Είχαν μειωθεί ποτέ τα ανταποδοτικά τέλη;  Στον ΠΡΟΤΟΥΡ δεν διαθέτουμε χρήματα; Να μας πείτε μπράβο που τα διαθέτουμε. Εμείς δεν  πάμε στις εκθέσεις με μια κούτα διαφημιστικά όπως η Κάσος.  Για το  Εθνικό Θέατρο γιατί δεν βγήκε ένας δήμαρχος να πει  ότι διαθέτει ένα εκατομμύριο για την επισκευή; Τώρα δρομολογήθηκε και αξίζει ένα μπράβο στο δήμαρχο.

Για τη νέα Αγορά λύση ήταν να την δώσουμε σε ιδιώτη; Για την  πανδημία να μας πει κάποιος  αν υπήρχε κάτι που δεν το κάναμε. Να μας πείτε μπράβο για τα γήπεδα που θα έχει από ένα σε κάθε χωριό. Να μας πείτε  ένα μπράβο για τη  γέφυρα της Κρεμαστής που τελειώνει».

«Πείτε και εσείς μπράβο στους προηγούμενους αν βρείτε κάτι θετικό» τόνισε  μεταξύ άλλων από την παράταξη του κ. Φώτη Χατζηδιάκου ο κ. Δημήτρης Ζαννετούλης.

Αναφορά στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου που ομόφωνα αποφασίστηκε  να σταλεί και αφορά την ανωτατοποίηση της ΑΣΤΕΡ έκανε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Αθανάσιος Βυρίνης.

Η συνεδρίαση έκλεισε με τις ευχές του πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Μιχάλη Σοκορέλου σε όλους για καλές εορτές  αλλά και ευχές για την κόρη του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη Αναστασία,  που έχει  την ονομαστική της εορτή σήμερα και για τα γενέθλια του κ Στάμου.

«Χρόνια Πολλά να έχουμε και να βάλουμε τα καλά και  τα  κακά κάτω και να κάνουμε πολιτισμένες συζητήσεις  στο δημοτικό συμβούλιο για να μην έρχομαι και εγώ σε δύσκολη θέση» είπε κλείνοντας ο κ. Σοκορέλος.