Στο Συνήγορο του Πολίτη σε Ελλάδα και ΕΕ προσφεύγει ο Δήμος Κω για την Υγεία!

192

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε  στην Κω  προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας Υγείας.

Γίνεται αγώνας πάντως να τεθούν τα προβλήματα στον Πρωθυπουργό κατά την μετάβαση του στην Κω στο πλαίσιο της μετάβασης του στην  Τήλο την Τρίτη 10 Μαίου. 

Στο συλλαλητήριο μίλησε ήδη ο δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς ο  Έπαρχος Κω κ. Γιάννης Καμπανής, η πρόεδρος της ΄Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κω κ. Κατερίνα Γαβαλά και η πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο

Μιλώντας στον Sky η κ Γαβαλά σήμερα  τόνισε πως ήρθε πλέον η ώρα να δοθούν λύσεις.

«Οι ανάγκες είναι πλέον τόσο σημαντικές που δεν γίνεται τα  ώτα στην κεντρική εξουσία να μην είναι ευήκοα .Έχουμε ανάγκη να δοθούν λύσεις. Δεν υπαρχουν γιατροί στο νοσοκομείο. Γίνονται προκηρύξεις και δεν έρχονται γιατροί γιατί τα κίνητρα δεν είναι ικανοποιητικά», τόνισε.

Η  Κως όπως  υπογράμμισε η κ. Γαβαλά φιλοξενεί πολλούς επισκέπτες και δεν γίνεται να μην διαθέτει καλά στελεχωμένο νοσοκομείο.

«Η επόμενη ημέρα φαντάζει πολύ δύσκολη. Και οι  πολίτες έχουν καταλάβει πως η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο και μια διαφορετική αντιμετώπιση», είπε η κ Γαβαλά

Το δημοτικό συμβούλιο Κω , σε ειδική συνεδρίαση στις 13 Απριλίου, συζήτησε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και έλαβε απόφαση για την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού, με μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και με σύγχρονο μηχανολογικό – τεχνολογικό εξοπλισμό.

Προτείνει την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων με μετακινήσεις ιατρών από κεντρικά νοσοκομεία, αφού, όπως τονίζει, δυστυχώς οι μόνιμες προσλήψεις και οι προσλήψεις επικουρικών ιατρών μπορεί να καθυστερήσουν.

Επίσης, προτείνει άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, θεσμοθέτηση οικονομικών και άλλων κινήτρων για την κάλυψη θέσεων ιατρών στα νησιά, ενίσχυση του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού του νοσοκομείου, σύνταξη νέου σύγχρονου Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κω και ένταξη κατασκευής του νέου νοσοκομείου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κω αποφάσισε προ μηνών να παραχωρήσει έκταση 34 στρεμμάτων για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στο νησί.

Επιστολή συμπαράστασης έχει στείλει ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου και τα  Διοικητικά Συμβούλια  της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αττικήςτου Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κωτου Πολιτιστικού Ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» και της Ένωσης Κώων Αττικής που εξέδωσαν και ψήφισμα

Στο  ψήφισμα που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:

Οι πολίτες του νησιού της Κω που ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Κω και συμμετείχαμε στο Παγκωακό Συλλαλητήριο της 6ης Μαϊου, ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση την λήψη μέτρων για την άμεση θωράκιση των δημόσιων δομών υγείας του νησιού μας, με μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και με σύγχρονο μηχανολογικό – τεχνολογικό εξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο Κω – Κ.Υ. Κω «Ιπποκράτειον» και στην ΤΟ.Μ.Υ. (Τοπική Μονάδα Υγείας) Κω, καθώς και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.

Βιώνουμε την αγωνία, τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας και του ιατρικού κόσμου, των εργαζόμενων στις δομές υγείας, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας του νησιού μας, κυρίως από την σοβαρή έλλειψη σε κρίσιμες ειδικότητες στο Νοσοκομείο μας, που πρέπει άμεσα να καλυφθούν, χωρίς καμία χρονική καθυστέρηση, η οποία μπορεί να στοιχίζει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Ζητάμε ΑΜΕΣΑ την κάλυψη των κενών θέσεων με μετακινήσεις ιατρών από κεντρικά νοσοκομεία, και την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών για μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1) Σύνταξη νέου σύγχρονου Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κω λαμβάνοντας υπόψη και την εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 125 του Ν. 4600/2019 (ΦΕΚ 43/9-3-2019, Τεύχος Πρώτο).

2) Θεσμοθέτηση οικονομικών και άλλων κινήτρων για την κάλυψη θέσεων ιατρών στα νησιά.

3) Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου με ταχείες διαδικασίες για την κάλυψη κενών θέσεων που προβλέπονται στον Οργανισμό του Νοσοκομείου.

4) Άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού.

5) Ενίσχυση της 1ης ΤΟΜΥ Κω άμεσα με την προκήρυξη όλων των προβλεπόμενων θέσεων ιατρών.

6) Ένταξη κατασκευής του νέου Νοσοκομείου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

7) Λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας με επικαιροποίηση της απόφασης για παραχώρηση ή όποιας άλλης πρότασης αξιοποίησής του αποφασίσει το Δ.Σ..

8) Ενίσχυση του ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου.

9) Άμεση κάλυψη των κενών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για την κάλυψη του συνόλου των συμπολιτών μας που χρήζουν περίθαλψης.

10) Πρόσληψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ για την πλήρη κάλυψη λειτουργίας δύο ασθενοφόρων, ένα με έδρα την Κω και ένα με έδρα την Αντιμάχεια.

11) Διαχωρισμό της Β΄ ΔΥΠΕ και τη λειτουργία της για την περιοχή μας ως Περιφέρειας Αιγαίου.

12) Οι νέοι πανεπιστημιακοί γιατροί να υπηρετούν υποχρεωτικά για 2 έτη σε παραμεθόριες και νησιώτικες περιοχές της χώρας.

ΖΗΤΑΜΕ:

Με πρωτοβουλία του Δήμου Κω να κατατεθεί προσφυγή στο «Συνήγορο του Πολίτη» και στον ευρωπαίο «Συνήγορο του Πολίτη» για τα θέματα των δομών υγείας στο νησί μας.

Να ενημερωθούν για το παρόν ψήφισμα η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τα Κόμματα του Κοινοβουλίου.