Ισχυρή σεισμική δόνηση με μέγεθος 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:28 το βράδυ της Τρίτης στο θαλάσσιο χώρο νότια της Νισύρου, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το φαινόμενο παρακολουθείται και η σεισμική δόνηση δε συνδέεται σε καμία περίπτωση με το ηφαίστειο της Νισύρου, όπως δήλωσε στον sky η Καθηγήτρια Γεωλογίας Εύη Νομικού. Σημειώνεται ότι ο σεισμός έγινε αισθητός όχι μόνο στη Νίσυρο, την Κω και την Τήλο, αλλά τη Ρόδο και τη Σαντορίνη.

“Πράγματι πολύς κόσμος από τη Νίσυρο και την Κω, ακόμη και από τη Σαντορίνη αισθάνθηκε αυτό το σεισμό μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, με ένα εστιακό βάθος περίπου στα 16 με 17 χιλιόμετρα, νότια της Νισύρου. Είναι ακριβώς στον ίδιο εστιακό χώρο που είχαμε και τους σεισμούς στις 8 και 9 Απριλίου. Υπάρχει δηλαδή μία σεισμική διέγερση, αλλά όπως είχαμε πει και την προηγούμενη φορά, επιμένουμε και τώρα να λέμε ότι δεν έχει καμία σχέση με το ηφαίστειο της Νισύρου.

Ο χώρος αυτός νότια της Νισύρου, έχει υποθαλάσσια ρήγματα, τα οποία είναι χαρτογραφημένα, έχουν κατευθυντικότητα ΒΑ -ΝΔ, δε συνδέονται όμως με το ηφαίστειο της Νισύρου, και πρέπει να τονίσουμε ότι το ηφαίστειο του νησιού παρακολουθείται. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών στα μέσα Ιανουαρίου εγκατέστησε και ένα νέο σεισμολογικό σταθμό στα Νικιά και συντήρησε τον προηγούμενο σεισμολογικό σταθμό που βρίσκεται στο Μανδράκι. Άρα έχουμε καταγραφές από αυτούς τους δύο σεισμολογικούς σταθμούς και γι’ αυτό λοιπόν αναλύονται αυτή τη στιγμή επιστημονικά τα δεδομένα για να μπορέσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Ο κόσμος όμως δεν πρέπει να ανησυχεί, δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα του ηφαιστείου της Νισύρου. Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι όταν γίνεται ένας σεισμός με μέγεθος 5,2 οι κάτοικοι των γύρω νησιών θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να ελέγξουν τα σπίτια τους αν τυχόν έχουν πάθει κάποιες ρωγμές και να ακολουθούν όλους τους κανονισμούς της αντισεισμικής προστασίας.

Νομίζω ότι είμαστε συνηθισμένοι οι νησιώτες και ειδικά όταν ζούμε σε τέτοια ηφαιστειακά κέντρα, τα οποία τριγύρω τους έχουν τέτοια ενεργά ρήγματα, τα οποία έχουν δώσει σεισμούς και όταν υπάρχει μία σεισμική διέγερση, ξέρουμε πολύ καλά τι θα κάνουμε και πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε”.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας με μετασεισμούς μικρότερους μεγέθους, συνιστώντας σε κάθε περίπτωση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σημειώνεται ότι η κυρία Νομικού γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της Νισύρου, όπου έχει κάνει έρευνες/μελέτες στον υποθαλάσσιο χώρο και επ’ αυτού τόνισε: “Έχουμε κάνει τους τεκτονικούς χάρτες της περιοχής, έχουμε δηλαδή χαρτογραφήσει με πολυτεσμικά συστήματα και γεωφυσικά όργανα όλο τον υποθαλάσσιο χώρο, μεταξύ Κω και Νισύρου και έχουμε βρει το μήκος αυτών των ρηγμάτων, αλλά γνωρίζουμε ότι το δυναμικό αυτών των ρηγμάτων νότια της Νισύρου, δε μπορεί να δώσει πάρα πολύ μεγάλους σεισμούς. Δεν ισχύει αυτό βέβαια για τα ρήγματα που είναι κοντά στην Κω. Είναι πολύ γνωστό το ιστορικό παρελθόν αυτών των ρηγμάτων που έχουν δώσει σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ”.

Ερωτηθείσα η Καθηγήτρια Γεωλογίας αν υπάρχει ενδεχόμενο με το λεγόμενο “ντόμινο” να ενεργοποιηθεί κάποιο ρήγμα στην Κω, απάντησε: “Το θεωρούμε απίθανο. Αλλά επειδή αυτά τα ρήγματα βρίσκονται στον υποθαλάσσιο χώρο, δυστυχώς δε μπορούμε να πάμε να τα μελετήσουμε επί τόπου. Δε μπορούμε να βγάλουμε για το λόγο αυτό πολύ γρήγορα συμπεράσματα, γιατί δεν δύναται π.χ. να πάρουμε ένα βαθυσκάφος, ένα ρομποτικό σύστημα και να πάμε στην περιοχή η οποία κινήθηκε στον υποθαλάσσιο χώρο το ρήγμα αυτό”.

 1,246 total views,  2 views today