Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα Τέμπη στη Λέρο την Τρίτη 7 Μαρτίου

193

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί  την  Τρίτη 7 Μαρτίου  στην πλατεία δημαρχείου Λέρου για το δυστύχημα στα Τέμπη όπως ανακοίνωσε σε διαδικτυακή  συνέντευξη τύπου απόψε ο δήμαρχος Λέρου κ Μιχάλης Κόλλιας.

«Εμείς την Τρίτη 7 Μαρτίου θα προχωρήσουμε στην πλατεία δημαρχείου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας  που θα στείλει  μήνυμα αγανάκτησης  και συμπαράστασης στους συγγενείς των θυμάτων χωρίς χρώματα και πολιτικοποίηση», δήλωσε ο κ. Κόλλιας.

«Όλοι να εργασθούν για την ασφάλεια  στα μεταφορικά μέσα. Λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε ότι αφορά τους συρμούς  να υπάρξει παύση  λειτουργίας εκτιμώ  μέχρι να υπάρξει αναδιοργάνωση μέχρι να υπάρξει ασφάλεια. Επιτέλους να υπάρξει σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής διοίκησης για  να μην υπάρχουν αυτά τα οποία ζήσαμε  . Εκφράζω τα θερμά  μου συλλυπητήρια στους ανθρώπους  που έχασαν μέλη των οικογενειών τους  και  καλή ανάρρωση στους τραυματίες”¨, δήλωσε.

Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με το  υπουργείο Πολιτισμού  για την αναστήλωση σημαντικών ακινήτων στη Λέρο όπως το ομώνυμο ξενοδοχείο . Μίλησε και για το τουριστικό αγκυροβόλιο στα Άλιντα.

Σημειώνεται  ότι η  ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και της μοναδικής αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής φυσιογνωμίας της Λέρου, αποτέλεσε το αντικείμενο ερευνητικού προγράμματος, το οποίο ανέθεσε, το 2021, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα αποτελέσματα του προγράμματος, το στρατηγικό σχέδιο μαζί με τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση των όσων προβλέπονται, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη.

Μίλησε ακόμη για την τετράμηνη  παράταση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Κόλλιας για τη δράση του συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών της Λέρου.

Ευχαρίστησε επίσης  το Σεβασμιότατο Μητρολίτη Λέρου κ. Παίσιο και όλους  όσους βοήθησαν για να σταλεί βοήθεια στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας .” Για μια φορά ακόμη η Λεριακή κοινωνία έδειξε την ανθρωπιά της”,  είπε.

Ο κ. Κόλλιας μίλησε ακόμη  και για τον αείμνηστο βουλευτή της Δωδεκανήσου πρώην υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό που τόσα όπως είπε προσέφερε το νησί και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Αναφέρθηκε επίσης και στη χάραξη του αιγιαλού στο Λακκί, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση έργων σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου. Ένα από αυτά είναι όπως είπε,  η επέκταση και η αναβάθμιση του λιμένα στο Λακκί.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε:

«Δυστυχώς είχαμε ένα ακόμη ναυάγιο  με πρόσφυγες. Και εδώ η Λεριακή κοινωνία όλοι μαζί καταφέραμε και σώσαμε αρκετούς ανθρώπους που κινδύνευαν. Ευχόμαστε τέτοια περιστατικά να μην συμβαίνουν. Τελευταία έχουν αυξηθεί οι ροές. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς στο ΕΚΑΒ και όσους με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν ανθρώπινες ζωές».

Μίλησε  επίσης για τις αθλητικές υποδομές και τα εγκαίνια του βιοκλιματικού νηπιαγωγείου  αλλά και τη συνάντηση με την διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.
Στόχος θα έρθουν κάποια εκθέματα στη Λέρο όπως είπε.

Αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό για  τη λειτουργία δύο αφαλατώσεων, με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας .

Απαντώντας σε ερώτηση αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει  και πρόκειται να γίνουν για την βελτίωση του οδικού δικτύου στο νησί.

«Σίγουρα άμεσα δεν μπορεί να γίνει άμεσα αποκατάσταση σε όλο το δίκτυο. Προσπαθούμε και μόλις βρεθεί  πρόγραμμα χρηματοδότησης έχουμε μελέτες έτοιμες για να συμμετέχουμε», είπε.

Επίσης ο δήμαρχος απάντησε και σε ερώτημα για τις αεροδιακομιδές  ασθενών στην Κρήτη  που είναι πολύ δαπανηρές για τις οικογένειες . ”
“Για αυτό εμείς έχουμε ζητήσει οι αεροδιακομιδές να γίνονται από τη Λέρο προς την Αθήνα και προς τη Ρόδο  και όχι στην Κρήτη”, είπε αν και το ΕΚΑΒ απάντησε πως μερικές φορές είναι πιο πρόσφορη η μεταφορά στην Κρήτη  και όχι στην Αθήνα.

Σύμμαχος το υπουργείο Πολιτισμού

Μιλώντας για τα έργα  που θα γίνουν σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού τόνισε πως η κ. Μενδώνη είναι σύμμαχος της Λέρου.

«Έχουμε ένα σύμμαχο στο πλευρό μας. Η κ. Μενδώνη ήρθε στη Λέρο και έδειξε  την ευαισθησία της για τα ιστορικά μας κτίρια. Ποτέ άλλοτε υπουργός Πολιτισμού είχε έρθει στο νησί  μας. Με τα έργα αυτά δεν επιβαρύνουμε το δήμο μας αφού θα υλοποιηθούν από χρηματοδοτικά προγράμματα. Ευχαριστώ το Λεριακό λαό για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου και στους συνεργάτες μου. Για να πάει μπροστά το νησί θέλει κοινή προσπάθεια. Όσοι θέλουν να μηδενίσουν το έργο της δημοτικής αρχής, έμειναν και  θα μείνουν στο περιθώριο», τόνισε.