Με τα κινητά τηλέφωνα στα χέρια οι ακρίτες στο Καστελλόριζο βγήκαν χθες στο λιμάνι και από νωρίς το πρωί περίμεναν τα Ελληνικά «γεράκια» να πετάξουν πάνω από το νησί τους.

Αν και αυτή ήταν η μοναδική εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καστελόριζο για την επέτειο των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης, σκόρπισε περηφάνια και συγκίνηση στο ακριτικό νησί.

Πράγματι δέκα λεπτά μετά τις έντεκα το πρωί και ενώ στην Αθήνα είχε ολοκληρωθεί η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση, δύο μαχητικά F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας «έσκισαν» τον ουρανό πάνω από τη Μεγίστη σε χαμηλό ύψος. Ήταν δυο «γεράκια» από την 343 Πολεμική Μοίρα «Αστέρι» της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα. Οι ακρίτες  μας δεν μπόρεσαν να κρύψουν την περηφάνια τους. Ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς.

Στο ψηλότερο σημείο της Μεγίστης στρατιώτες με την Ελληνική σημαία στα χέρια  και κοιτώντας ψηλά στον ουρανό μετέφεραν τον δικό τους χαιρετισμό στους ιπτάμενους της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ήταν η πιο συγκινητική στιγμή με τους φρουρούς στην εσχατιά της Ελλάδας  να στέλνουν  από ξηρά και αέρα μήνυμα ενότητας, ετοιμότητας  και ισχύος.

Νωρίτερα τα Ελληνικά μαχητικά είχαν περάσει πάνω από όλα σχεδόν τα ακριτικά μας νησιά. Ψαρά, Κάλυμνος, Ρόδος, Κάρπαθος… Τα φτερά της Πολεμικής Αεροπορίας σκέπασαν το Αρχιπέλαγος και προκάλεσαν για μια ακόμη φορά εκνευρισμό στους γείτονες.

Σε μια ακόμη κίνηση ακραίας προκλητικότητας η Τουρκική αεροπορία απογείωσε συνολικά έξι μαχητικά F-16 και F-4. Και τα έστειλε για λίγα λεπτά να προχωρήσουν σε παραβιάσεις τόσο στο Νοτιοανατολικό όσο και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Ανήμερα της Εθνικής μας Εορτής και  με την Ελλάδα να γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Ούτε λόγος για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και μάλιστα την ίδια ημέρα της Συνόδου κορυφής της ΕΕ. Και ενώ αναμένεται ο επόμενος γύρος των διερευνητικών επαφών.

 461 total views,  2 views today