Τον δρόμο για την διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου σχετικά για τους κανόνες που διέπουν την κατάρτιση των δασικών χαρτών, με τρόπο που δεν θα απαξιώνει και δεν θα δεσμεύει την ιδιωτική περιουσία, άνοιξε η ειδική, κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αρχής, σήμερα στο ΕΒΕΑ, στην Αθήνα, παρόντος και του καθ΄ ύλιν αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Της κοινής συνεδρίασης, με αποκλειστικό θέμα τον “Συντονισμό δράσεων για την προστασία των ιδιωτικών περιουσιών από τον κίνδυνο κατάρτισης των δασικών χαρτών, με ένταξη σε αυτούς και αγροτικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων”, προήδρευσαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Φώτης Χατζηδιάκος. Στην διάρκειά της, παρουσιάστηκαν αναλυτικά και αναδείχθηκαν σε όλο το εύρος τους οι σοβαρότατες επιπτώσεις που θα επιφέρει στα νησιά η εφαρμογή του ΠΔ 32/2016 και ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου , με τρόπο που δεν θα απαξιώνει την ιδιωτική περιουσία στα νησιά των οποίων οι δασικοί χάρτες δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη, αλλά και θα θεραπεύει τις τεράστιες αδικίες στα νησιά, για τα οποία οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν ήδη.

Στην πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, συμφώνησε – αν και από διαφορετική αφετηρία – και ο αν. υπουργός. Αποφασίστηκε να συσταθεί άμεσα ειδική επιτροπή που θα εκπονήσει την τελική πρόταση, η οποία θα κατατεθεί εντός πολύ σφιχτού χρονοδιαγράμματος. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συμμετάσχει στην επιτροπή αυτή με τρία μέλη, ένα πολιτικό πρόσωπο, ένα μηχανικό και έναν νομικό.

Το “παρών” στην κοινή συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου και ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου έδωσαν, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές Δωδεκανήσου, Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός, οι βουλευτές Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, Αντώνης Συρίγος και Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος, με την από 3 Ιανουαρίου 2019 επιστολή του στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, είχε προτείνει την διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τους δασικούς χάρτες, πρόταση στην οποία ο κ. Χατζημάρκος ανταποκρίθηκε θετικά.

Παρέστησαν επίσης οι κάτωθι δήμαρχοι νησιών του Νοτίου Αιγαίου:

Ανάφης , Ιάκωβος Ρούσσος
Άνδρου, Θεοδόσης Σουσούδης
Θήρας, Νίκος Ζώρζος
Καλύμνου, Γιάννης Γαλουζής
Καρπάθου, Ηλίας Λάμπρος
Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου
Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης
Λειψών, Φώτης Μάγγος
Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας
Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης
Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς
Νάξου, Μανώλης Μαργαρίτης
Πάρου, Μάρκος Κωβαίος
Πάτμου, Γρηγόρης Στόικος
Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος
Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης
Σύρου, Γιώργος Μαραγκός
Χάλκης, Μιχάλης Πατρός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   ΚΚΕ : Τεχνητή αναπνοή στα σαπάκια που ταξιδεύουν στο Αιγαίο

Εκ μέρους των εμπλεκομένων φορέων , παρέστησαν οι:

Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος του ΤΕΕ,
Αντώνης Μέγγουλης, Διευθυντής της ΕΣΕΕ
Αντώνης Γιαννικουρής, Πρόεδρος του ΤΕΕ Π.Τ. Δωδεκανήσου,
Μαρίζα Χατζηλαζάρου , Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Π.Τ. Δωδεκανήσου
Γιάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
Άρια Χαραλαμπίδη, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων

Για μια φορά ακόμη οι αυτοδιοικητικοί επεσήμαναν στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος ότι οι διατάξεις της παραγρ. 1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016, που ουσιαστικά υποκατέστησαν τον νομοθέτη και επέκτειναν την έννοια της δασικής έκτασης του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 ως προς την χορτολιβαδική φρυγανώδη βλάστηση, δεν έχουν καμία απολύτως ουσιαστική σχέση με την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.
Αντίθετα όπως όλοι τόνισαν οι διατάξεις αυτές όπως και το εφαρμοστικό με αριθμό 27639/11-05- 2018 έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου, θα συμβάλουν ώστε οι νησιώτες να χάσουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την εισήγηση που εγκρίθηκε σήμερα οι Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ΠΕΔ ζητούν:

Α) Τα Δωδεκάνησα να συμπεριληφθούν στις εξαιρέσεις της παραγρ. α Μήλος, 21/12/2018 Α.Π. 7716 εδάφιο β του άρθρου 62 του Ν. 998/1979, σχετικά με την μη εφαρμογή και γι΄αυτά του τεκμήριου κυριότητας του Δημοσίου επί των δασών και επί των δασικών εκτάσεων.

Β) Να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί το με αριθμ. 27639/2018 έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Γ) Να καταργηθεί ή αναμορφωθεί η διάταξη της παραγρ. 1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016, ώστε είτε να επανισχύσει είτε να εναρμονιστεί με την προηγούμενη διάταξη του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 όσον αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Δ) Να αποσαφηνισθεί νομοθετικά ότι η επιγενόμενη δάσωση δεν αφορά ούτε τις τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, ούτε κυρωμένους δασικούς χάρτες αλλά μόνον εκκρεμείς υποθέσεις.

Ε) Να τακτοποιηθεί το μαζικό φαινόμενο που προέκυψε από τους δασικούς χάρτες των ιδιοκτησιών μικτής μορφής, οι οποίες δεν δύνανται να μεταβιβαστούν.

ΣΤ) Να νομοθετηθεί ότι στις περιοχές των εξαιρέσεων από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, του δεύτερου εδαφίου του άρθρου 62 του Ν.998/1979, η μεταγραφή ή καταχώρηση συμβολαιογραφικών πράξεων με αντικείμενο ακίνητα που έχουν εν όλω ή εν μέρει τον χαρακτήρα έκτασης των παραγράφων 5α) ή 5β) του άρθρου 3 του παραπάνω νόμου, στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου Υποθηκοφυλακείου ή στα οικεία φύλλα του αρμόδιου γραφείου Κτηματογράφησης ή Κτηματολογικού Γραφείου, δεν κωλύεται ακόμη κι αν δεν προσκομίζεται διοικητική πράξη ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ακίνητο ή το τμήμα του με τον παραπάνω χαρακτήρα ανήκει σε ιδιώτη και όχι στο Δημόσιο.

 262 total views,  2 views today