Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε πριν από λίγο ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Ταρασλιάς, με θέμα τον εορτασμό της ημέρας αλληλεγγύης του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και για τις εκδηλώσεις για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη μνήμη των 4 Ροδίων ναυτικών που συμμετείχαν στον πρώτο περίπλου της γης πριν από 500 χρόνια.

Ο Οργανισμός Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς δημιουργήθηκε το 1991 με την πρώτη συνάντηση των πόλεων παγκόσμιας κληρονομιάς που έλαβε χώρα στην πόλη Κεμπέκ (Καναδά) και ιδρύθηκε επισήμως στις 8 Σεπτεμβρίου στο Fez (Μαρόκο). Η οργάνωση αντιπροσωπεύει τη συλλογική γνώση για όλα τα θέματα που αφορούν την αστική διαχείριση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και διατηρεί επαφή με περισσότερες από 300 πόλεις οι οποίες κατέχουν ένα μνημείο καταχωρημένο στη λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της ουνεσκο. Όλες αυτές οι πόλεις έχουν συνολικό πληθυσμό πάνω από 164 εκατομμύρια άτομα και αντιπροσωπεύονται στον οργανισμό από τον δήμαρχο τους με την ενεργή συμμετοχή εκλεγμένων δημοτικών αντιπροσώπων και διαχειριστές κληρονομιάς.

Με τη συνεργασία των κυβερνήσεων του Κεμπέκ και του Καναδά και υπό την επίβλεψη της Ουνέσκο, η πόλη του Κεμπέκ φιλοξένησε το πρώτο Διεθνές Συνέδριο των Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την 30η Ιουλίου έως την 4η Ιουλίου 1991. Με τη λήξη αυτής της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των 41 συμμετεχόντων πόλεων υιοθέτησαν τη Διακήρυξη του Κεμπέκ, στην οποία διατυπώθηκε η επιθυμία δημιουργίας ενός δικτύου Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η Ρόδος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Φώτη Κωστόπουλο και την αρχιτέκτονα Κατερίνα Μανούσου Ντέλλα, η οποία προέβη στην παρουσίαση της Ρόδου κατά τη διάρκεια του Συμποσίου.

Έπειτα από συζητήσεις κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συμποσίου Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, εκπρόσωποι από 56 συμμετέχουσες πόλεις συναντιούνται την 8η Σεπτεμβρίου 1993 στην Ιδρυτική Γενική Συνέλευση και αποφασίζουν την ίδρυση του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (OWHC). Το καταστατικό περιγράφει την αποστολή, τους στόχους και τις δυνάμεις αυτής της Διεθνούς μη κερδοσκοπικής και μη κυβερνητικής Οργάνωσης. Η Ιδρυτική Γενική Συνέλευση αποδέχεται την πρόταση του Δημάρχου του Κεμπέκ και Προέδρου της Προσωρινής Διοικητικής Επιτροπής, κύριο Jean-Paul L’Allier, να καθοριστεί η έδρα του Οργανισμού στην Πόλη Κεμπέκ. Επίσης εξελέγησαν τα πρώτα 8 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Γενικός Γραμματέας. Η Γενική Γραμματεία βρίσκεται ακόμη και σήμερα στην Πόλη Κεμπέκ, στον Καναδά.

Η Πόλη της Ρόδου είχε την τιμή το 2003 να φιλοξενήσει τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Σε αυτό το Συμπόσιο Διεθνούς κύρους στη Ρόδο πραγματοποιηθήκαν πολύ σημαντικές συζητήσεις επιστημονικού κύρους με τη συμμετοχή 922 αντιπροσώπων. Τότε η Ρόδος είχε τη τιμή να προεδρεύει του Οργανισμού με την εκλογή του Δημάρχου Γιώργου Γιαννόπουλου, ο οποίος επανεξελέγη και το 2005 στο Cusco (Peru).

Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς ότι η Γενική Γραμματέας του Οργανισμού είναι σήμερα η Λη Μηναΐδη, η οποία ασχολείται με τον Οργανισμό τα τελευταία 20 χρόνια.

 462 total views,  4 views today