Η σύσταση του οργανισμού διαχείρισης προορισμού στη Ρόδο ήταν το θέμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ χθες το βράδυ.
Όπως επισημάνθηκε την ευθύνη διαχείρισης του οργανισμού θα πρέπει να έχουν η Περιφέρεια ο Δήμος Ρόδου και το ΕΒΕΔ καθώς ένας και μόνο φορέας δεν θα είναι δυνατό να σηκώσει το κόστος λειτουργίας ενός οργανισμού που θα ασχολείται με τον τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο. Τα περαιτέρω βήματα για το εγχείρημα θα δείξει η μελέτη που εκπονείται από τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των συνεργατών που μετέχουν και θα παραδοθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερα του Νοεμβρίου.
Στο θέμα αναφέρθηκε στην διαδικασία της ενημέρωσης αλλά και κατά τη συζήτηση του θέματος ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου.
«Είχαμε συναντήσεις με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των εταιρειών με τις οποίες συνεργαζόμαστε και έχουν αναλάβει τη διαδικασία κατάρτισης του φακέλου. Είμαστε ακριβώς μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαν καθοριστεί από τον περασμένο Μάιο. Φθάσαμε στην τελική ευθεία. Η πρόταση τους θα μας παραδοθεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Έχει γίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και περιγράφεται το όραμα για την τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου μέχρι το 2030. Προτείνονται και δράσεις που θα συμβάλουν στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων. Επίσης η πρόταση περιλαμβάνει και τα σενάρια για το σχήμα διακυβέρνησης που θα δώσει σάρκα και οστά στο σχέδιο διαχείρισης προορισμού », τόνισε ο κ. Πάππου .
Ο κ. Πάππου αναφέρθηκε και στις στρεβλώσεις της νομοθεσίας που εμποδίζουν τη συνεργασία μεταξύ των φορέων ακόμη και όταν υπάρχει η διάθεση από την πλευρά των εμπλεκομένων.
«Μας ενδιαφέρει η νομική υπόσταση του οργανισμού και η ευρεία εκπροσώπηση της κοινωνίας του νησιού. Δεν θα μπορούσε να μην είναι στρατηγικής σημασίας εταίρος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο Δήμος Ρόδου και το ΕΒΕΔ που έχει υπό την αιγίδα του το σύνολο των σωματείων της περιοχής. Το σημαντικό είναι η σωστή συγκρότηση της διοίκησης του οργανισμού ώστε ένα είναι και γρήγορος και αποτελεσματικός», τόνισε ο κ. Πάππου.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι μελετητές του έργου έχουν διεξάγει ελέγχους σε όλες τις εταιρείες που λειτουργούν στην περιοχή και τελούν υπό τη διαχείριση είτε του Δήμου Ρόδου είτε της Περιφέρειας.
« Εντόπισαν στρεβλώσεις και αδυναμίες που έχουν οι εταιρείες. Ακόμη και η ΔΕΤΑΠ έχει αδυναμίες όπως και η ΔΕΡΜ ΑΕ και η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ της ΠΝΑΙ . Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να τροποποιηθούν για να μπορούν να στηρίξουν τον οργανισμό διαχείρισης προορισμού. Τα προβλήματα δεν αφορούν τη λειτουργία των ΟΤΑ για τους οποίους και συστάθηκαν. Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε το γενικό πλάνο δηλαδή την πρόταση για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Για την υλοποίηση οφείλουμε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε. Πρέπει να συνεργαστούμε με σοβαρότητα για να αρχίσει να λειτουργεί ο οργανισμός», τόνισε.
Ερώτημα για το φορέα που θα προΐσταται του εγχειρήματος έθεσε ο ξενοδόχος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Γερονικόλας .
«Αυτό δεν ενδιαφέρει τους μελετητές που συντάσσουν ένα πλάνο και θα καταθέσουν μια πρόταση για τη Ρόδο και μια για τη Σαντορίνη. Είναι αντιληπτό από όλους μας ότι πρέπει να υπάρξει απόλυτη σύμπραξη και σύμπνοια των κορυφαίων φορέων. Η ΠΝΑΙ πρέπει να παίζει στρατηγικό ρόλο. Το ίδιο και ο δήμος Ρόδου και το ΕΒΕΔ. Οι τρείς αυτοί φορείς είναι αδιαπραγμάτευτο να μην συνεργαστούν στενά για την υλοποίηση του οργανισμού», τόνισε ο κ. Πάππου.
Στόχος όπως είπε ο κ. Πάππου είναι ο οργανισμός διαχείρισης προορισμού να έχει τη δική του χρηματοδότηση.
«Θέλουμε να είναι αυτοχρηματοδοτούμενος. Θα στηρίξουμε ως ΕΒΕΔ αλλά δεν μιλάμε για ποσά που θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία μας».
Στον οργανισμό διαχείρισης προορισμού αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Νίκος Παπασταματίου.
« Ο οργανισμός διαχείρισης του προορισμού είναι δημιούργημα του ΕΒΕΔ . οι βάσεις μπήκαν τότε στο 3ο συνέδριο για τον τουρισμό. Αυτό για να γίνει κατανοητό ότι κάποιοι σκέπτονται από πριν για σημαντικά θέματα. Είναι σημαντικό να υπάρχει στη Ρόδο οργανισμός διαχείρισης του προορισμού. Την ανάγκη για τη σύσταση του δίνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Ναι να υπάρχει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά το σχήμα διοίκησης να μετέχουν συγκεκριμένα κομμάτια της κοινωνίας δηλαδή όχι παραπάνω από τέσσερις φορείς”, τόνισε ο κ. Παπασταματίου.
Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση για την τουριστική σεζόν και τα προβλήματα που δημιούργησε η κατάρρευση της Thomas Cook .
Αναφορά έγινε στην ημερίδα για την ασφάλιση και τονίστηκε πως μόνο τρεις εταιρείες στη χώρα κατάφεραν να μην έχουν ζημιές μέσω της ασφάλισης πιστώσεων. Από τη Ρόδο ουδεμία εταιρεία δεν είχε το ευεργέτημα αυτό.
Ενημέρωση έγινε και για τα ανοικτά κέντρα εμπορίου σε Ρόδο και Κω.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης τα θέματα:
Έγκριση Β! Τροποποίησης Προϋπολογισμού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έτους 2019.
Έγκριση Οικονομικών Καταστάσεων Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου έτους 2018.
Οικονομική ενίσχυση Σωματείων Δωδεκανήσου.
Οικονομική ενίσχυση Ιδρύματος Υποτροφιών Δωδεκανήσου.
Τέλη ΓΕΜΗ – διαδικασία βεβαίωσης από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου Ρόδου & Κω: Ενημέρωση και εξουσιοδότηση Διοικητικής Επιτροπής για τη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων υλοποίησης των έργων.
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Η περίπτωση των θαλάσσιων σπορ.
Καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ για αγορές ταξιδιωτών εκτός Ε.Ε.
Άσκηση υποψηφίων Δικηγόρων στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου. Έγκριση Πινάκων Προακτέων Υπαλλήλων Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Έγκριση κατάστασης διαγραφών αχρεωστήτως βεβαιωθεισών συνδρομών Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Επικύρωση Πρακτικών Δ.Σ. 407/13-10-2018, 408/6-12-2018 και 409/24-1-2019.