Συνεχίζεται η μάχη που δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι εθελοντές για την κατάσβεση της φωτιάς που άναψε χθες από την περιοχή Παντάνασσα στη  Ρόδο επεκτάθηκε και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Ωστόσο το έργο της πυροσβεστικής δεν είναι εύκολο αφού από τη μια υπάρχει ύφεση και από την άλλη εξαιτίας των ανέμων αναζωπυρώσεις.

«Η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Κινήθηκε προς την ενδοχώρα σε δύσβατο σημείο προς την κοιλάδα Πεταλούδων. Αυτός ήταν ο λόγος   που δόθηκε εντολή για εκκένωση του χώρου καθώς και για εκκένωση της φάρμας η οποία λειτουργούσε στην περιοχή.  Το 112 απέστειλε δύο μηνύματα για τα εκκενωθεί ο οικισμός της Ψίνθου και λίγο μετά τα μεσάνυχτα για τα Μαριτσά και τις Καλυθιές ώστε οι κάτοικοι να είναι σε ετοιμότητα. Επίσης υπήρξε και διακοπή της ηλεκτροδότησης. Όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΗΕ κατέβαλλε τεράστιες προσπάθειες », δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής αντιπύραρχος κ. Βασίλης Βαρθακογιάννης.

Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν όπως είπε ο κ. Βαρθακογιάννης  103 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων , 20 οχήματα  3 αεροσκάφη και το ρωσικό και έξι ελικόπτερα. Μαζί μας έχουμε εθελοντές πυροσβέστες την αυτοδιοίκηση και υδροφόρα οχήματα.

Στις 22:00 αναχώρησαν από τον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής 56 πυροσβέστες με 14 οχήματα.

Το στοίχημα όπως είπε ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΥΡ ήταν να κρατηθεί η φωτιά στα όρια που επεκτάθηκε.

Προσπαθούμε να την κρατήσουμε τη φωτιά δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών, τόνισε.

Σε ερώτηση αν έχει γίνει αποτύπωση της έκτασης που έχει καεί απάντησε:

Η οποία αποτύπωση της κατάστασης και οι ζημιές  θα γίνει μόλις έχουμε την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς.

«  Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως την Ελλάδα μας την καίει η αμέλεια. Το φαινόμενο του καύσωνα διευκολύνει την επέκταση των πυρκαγιών. Χρειάζεται προσοχή  από όλους μας. Για τα αίτια της φωτιάς έχει ενεργοποιηθεί κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού. Όλα τα αίτια διερευνούνται», τόνισε.

Μεγάλες ήταν και οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αφού υπέστησαν ζημιές από τις ρίψεις νερού πυλώνες της ΔΕΗ.

«Oι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν γρήγορα παρότι είχαμε δυσκολίες  στο σύστημα εξαιτίας της πυρκαγιάς. Μέχρι τις 24:00 είχε  αποκατασταθεί η  ηλεκτροδότηση. Τα φορτία ανεβαίνουν όμως συνεχώς. Η ζήτηση έχει φθάσει στα 220 μεγαβάτ λόγω του καύσωνα. Αντέχουμε με λίγο δυσκολία» τόνισε ο  διευθυντής των εργοστασίων Σορωνής και Νότιας Ρόδου κ. Μιχάλης Μπαρδακάς.

Για την εξέλιξη της φωτιάς μίλησε στον Sky  o πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος.

«Οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούσαν συνεχώς. Αυτό που βλέπαμε εμείς ήταν πως η φωτιά ξεκίνησε  από ένα σημείο  κοντά στην Παντάνασσα.  Πήρε κατεύθυνση προς Θεολόγο και μετά γύρισε στις Πεταλούδες. Έφθασε να κάψει σχεδόν το μισό νησί. Για τα αίτια δεν είμαστε αρμόδιοι να μιλήσουμε», είπε ο κ. Εγγλέζος.

Αυτοί που γνωρίζουν τα πράγματα λένε πως από το συγκεκριμένο σημείο κάθε χρόνο ξεκινούν πυρκαγιές.

«Αυτή τη φορά πέτυχαν να κάψουν μεγάλο μέρος των δασικών εκτάσεων μας. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Ξεχάστε την καταπράσινη διαδρομή προς Πεταλούδες. Από το παρατητήριο της Καλόπετρας  όλα κάτω είναι μαύρα. Ο ιδιοκτήτης της φάρμας Στρουθοκαμήλων έχασε την περιουσία του. Εδώ και 16 ώρες πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν τη μάχη χωρίς ένα λεπτό ξεκούρασης», δήλωσε στον Sky  o  κ. Εγγλέζος.

“Υπάρχει παντού καπνός και σήμερα το πρωί Τα αεροπλάνα κάνουν συνεχώς ρίξεις στην Καλόπετρα και στην περιοχή των Μαριτσών. Δεν έχουμε σήμερα τόσο μεγάλα μέτωπα. Είναι καλύτερα τα πράγματα αλλά υπάρχουν αναζωπυρώσεις”, δήλωσε στον Sky o αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος.

Για τη φωτιά μίλησε στον Sky o πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ψίνθου κ. Βασίλης Κωστομοίρης.

«Ευτυχώς δεν καήκαμε γιατί η φωτιά σταμάτησε εγκαίρως χθες το βράδυ. Νέες εστίες φωτιάς  το πρωί δεν είχαμε. Τα εναέρια μέσα συνεχώς επιχειρούν», δήλωσε

Ο κ. Κωστομοίρης είπε ακόμη πως σε τμήμα του χωριού δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

«Το χωριό μας έμεινε  χθες το βράδυ χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί. Νερό δεν υπάρχει ακόμη γιατί έχουν αδειάσει οι δεξαμενές» δήλωσε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Δαματριάς κ. Γιάννης Σαρούκος.

Χθες το βράδυ είχε δοθεί εντολή και για εκκένωση της κοινότητας Θεολόγου.

«Στην περιοχή μας έχουμε μεγάλες ζημιές και στο περιβάλλον αφού έχουν καεί πολλές εκτάσεις. Επίσης παρατηρήσαμε πως δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρέμβει η πυροσβεστική κατήγγειλε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Θεολόγου κ. Γιώργος Σταυριάς.

«Οι εικόνες είναι θλιβερές. Η χθεσινή νύχτα κύλησε δύσκολα εξαιτίας της φωτιάς που μαίνονταν. Κάποια στιγμή δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού καθώς δεν υπήρχε και ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε μεταξύ άλλων στον Sky o κ. Καλοπέτρης κάτοικος της κοινότητας Θεολόγου που έκανε λόγο για μια τραγική εμπειρία.

«Είναι τραγικό να βλέπεις ζώα να τρέχουν να σωθούν και να μην μπορείς να κάνεις κάτι», είπε.

Η ανακοίνωση της Φάρμας Στρουθοκαμήλων

Από την φάρμα στρουθοκαμήλων ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Καλημέρα σε όλους, ελπίζουμε να είστε καλά!

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη στήριξη και τη βοήθεια που θέλετε να προσφέρετε. Προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε άλλα φρούτα και λαχανικά διότι έχουν μαζευτεί αρκετές προμήθειες και δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα για τη συντήρηση τους. Θα υπάρξει ανάγκη τις επόμενες ημέρες. Θα σας ενημερώσουμε με νέα ανακοίνωση».

 

 

 1,437 total views,  4 views today