«Καθαρή έξοδος» με αύξηση ΦΠΑ και μεταφορικό ισοδύναμο στα νησιά

1618

Κως,  Λέρος, Λέσβος, Χίος και Σάμος, βγαίνουν από το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και πλέον θα επιβαρύνονται με τους κανονικούς συντελεστές και μάλιστα μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

Ετσι από την 1η Ιουλίου ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ θα αυξηθεί στο 24% από 17% που ισχύει μέχρι σήμερα και ο μειωμένος συντελεστής από το 9% διαμορφώνεται σε 13%.

Στη θέση του μειωμένου ΦΠΑ καθιερώνεται το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο θα ισχύσει από Ιούλιο μέχρι Δεκέμβριο 2018 για τα νησιά της Δωδεκανήσου Αγαθονήσι, Αλιμιά, Αρκιοί, Αρμάθια, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κάσος, Καστελόριζο, Κως, Λέβιθα, Λειψοί, Λέρος, Νίμος, Νίσυρος, Πάτμος, Σαρία, Στρογγύλη, Σύμη, Τέλενδος, Τήλος, Χάλκη και Ψέριμος.

Η φιλοσοφία του μεταφορικού ισοδύναμου είναι οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας να απολαμβάνουν τιμές σε προϊόντα και μεταφορές ίδιες με τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, μέσω της επιδότησης του κόστους.

Εάν για παράδειγμα κάποιος πληρώνει εισιτήριο 20 ευρώ για ένα ταξίδι με λεωφορείο προς μια πόλη της ηπειρωτικής χώρας και ένας νησιώτης για να διανύσει την ίδια απόσταση στη θάλασσα πληρώνει 25 ευρώ, τότε θα παίρνει τα επιπλέον 5 ευρώ που αποτελούν τη διαφορά.

Ένα μέτρο που οι νησιώτες το δικαιούνταν ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός που συμπλήρωσε ότι «40 χρόνια η νησιωτική Ελλάδα διεκδικούσε ένα τέτοιο μέτρο και τώρα έφτασε η ώρα όπου θεσμοθετείται η εξίσωση του κόστους μεταφοράς των νησιωτών επιβατών και των εμπορευμάτων, με αυτό της χερσαίας μεταφοράς».