Συγκίνησε με όσα δήλωσε σήμερα στον Sky ο χρυσός παραολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης
Μίλησε για την απόφαση ή καλύτερα για το τάμα που έχει κάνει να καλύψει την απόσταση από τη Ρόδο μέχρι την Ιερά Μονή του Πανορμίτη στη Σύμη κολυμπώντας .
Ο λόγος του έδειξε τη δύναμη και το μεγαλείο της ψυχής που έχει . Τη δύναμη που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον μεγαλύτερο φόβο που είχε μέχρι τώρα και θα τον νικήσει για άλλη μια φορά.
Έχοντας αναπηρία στα μάτια του θα καλύψει τα 50 χιλιόμετρα που χωρίζουν τη Ρόδο απο την Ιερά Μονή του Πανορμίτη στη Σύμη, σε δέκα με δώδεκα ώρες ώστε πριν βραδιάσει την Κυριακή 6 Νοεμβρίου να έχει φθάσει .
Θα το κάνει έχοντας την συμπαράσταση όπως είπε του κόσμου της ομάδας που τον στηρίζει και φυσικά του προπονητή του.
Ένα από τα πράγματα που του δίνουν δύναμη είναι ο σκοπός που είναι φιλανθρωπικός . Ο Χαράλαμπος Ταιγανίδης θέλει να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους πόρους για να αγοραστούν ειδικά σκυλιά- οδηγοί που θα γίνουν δώρο σε ανθρώπους που δεν έχουν την όραση τους. Για να γίνουν εκείνοι τα μάτια τους και να τους οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση.
Και το κάνει αυτό ο Χαράλαμπος Ταιγανίδης γιατί ξέρει πόσο σκληρό είναι να μην βλέπεις ή να βλέπεις λίγο . Γιατί γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους που κάποτε είχαν τα μάτια τους και μετά έχασαν το φως τους, με συνέπεια να χρειάζονται βοήθεια ακόμη και για τα βασικά .
Ένας άνθρωπος που διαθέτει την όραση του δεν μπορεί πλήρως να κατανοήσει ειδικά στη σημερινή εποχή πόσο οδυνηρή είναι η έλλειψη της σε κάποιο συνάνθρωπο του. Πόσο οδυνηρή είναι η απομόνωση στην οποία καταδικάζονται οι άνθρωποι που δεν έχουν την όραση τους αν δεν έχουν τη στήριξη της οικογένειας τους .
Για αυτό το λόγο έχει πολύ μεγάλη αξία το εγχείρημα του κ. Χαράλαμπου Ταιγανίδη.
Πριν λίγες ημέρες όπως εξήγησε μέσα από τη συχνότητα του Sky ήρθε στη Ρόδο από τη Χαλκιδική και έκανε προπόνηση. Κάλυψε με τον προπονητή του τη διαδρομή μέχρι τη Σύμη για να εντοπίσει τα δύσκολα σημεία της.
«Μέχρι τώρα κολυμπούσα σε πισίνα. Ήθελα να καλύψω τη διαδρομή στη θάλασσα σε πραγματικό χρόνο για να δω τις δυσκολίες. Η ετοιμασία πήγε πάρα πολύ καλά . Συνεχίζω την προπόνηση στην πισίνα και τα Σαββατοκύριακα στην Χαλκιδική στη θάλασσα. Τα νερά βέβαια είναι διαφορετικά » είπε.
Σε ερώτηση αν συνάντησε δυσκολίες στη διαδρομή που έκανε στη Ρόδο είπε:
«Όχι καθόλου. Η Ρόδος με αγκάλιασε. Ευχαριστώ τους πάντες. Θα κάνω όπως πρέπει και στο νησί. Όλα ήταν άψογα».
Η εκκίνηση θα γίνει στις 6 Νοεμβρίου πολύ νωρίς το πρωί σχεδόν το ξημέρωμα από σημείο που βρίσκεται στις Κάτω Πέτρες κοντά στο εκκλησάκι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.
«Θα ανάψω ένα κερί στον Αρχάγγελο και θα πέσω στη θάλασσα για να φθάσω στον Πανορμίτη. Θα είναι μαζί μου η ομάδα μου ο προπονητής μου και πολύς κόσμος που θα μου δίνει κουράγιο και δημοσιογράφοι. Θα έχουμε και drone που θα καταγράψει όλη τη διαδρομή. Το εγχείρημα γίνεται για πρώτη φορά στον κόσμο δηλαδή η κάλυψη αυτής της διαδρομής σε πέλαγος» , δήλωσε.
Ο φόβος μου ήταν το κολύμπι στη θάλασσα
Σε ερώτηση για το λόγο που τον ώθησε να πάρει την απόφαση να κολυμπήσει από τη Ρόδο μέχρι την Ιερά Μονή Πανορμίτη ο κ. Ταιγανίδης δήλωσε:
«Όλοι οι άνθρωποι θα έρθουν κάποια στιγμή αντιμέτωποι με τους φόβους τους. Ο δικός μου ήταν από μικρό παιδί το κολύμπι στη θάλασσα. Φοβόμουν να μην με φάνε οι καρχαρίες. Αυτός ήταν ο λόγος που έμαθα να κολυμπάω. Δεν είχα έρθει όμως ποτέ αντιμέτωπος με το φόβο μου. Μετά το 2021 και την μετάβαση στο Τόκυο ζήτησα από τον προπονητή μου να καλύψω τη διαδρομή αυτή που δεν την έχει κάνει κανείς μέχρι τώρα. Η διαδρομή αυτή είναι ένα τάμα προς τον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Θέλω να να στείλω το μήνυμα πως οι αθλητές με αναπηρία δεν είναι αθλητές μόνο των σταδίων ή της πισίνας όπως ξέρει ο κόσμος που μας χειροκροτεί. Είναι άξιοι και μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Μπορούν να δείξουν πως δεν διαφέρουν ως αθλητές . Ίσως λίγο ως άνθρωποι λόγω της αναπηρίας . Αν μας δοθεί η ευκαιρία μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι και να παλέψουμε με αέρα και με τα κύματα . Το θέμα είναι όλοι μας να ανακαλύψουμε τη δύναμη μας, να έχουμε πρότυπα στη ζωή μας και να μην πάψουμε ποτέ να ονειρευόμαστε. Να καλοδεχόμαστε τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίζουμε με χαμόγελο», τόνισε.
Ο σκοπός ιερός
«Θέλω να βοηθήσουμε το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδος για να συγκεντρωθούν χρήματα για να αγοραστούν σκυλάκια που θα δοθούν σε ανθρώπους δεν έχουν καθόλου την όραση τους . Θα τους δώσουμε έτσι το δικαίωμα να βγουν από το σπίτι τους και να διεκδικήσουν τα όνειρα τους», τόνισε κλείνοντας τη συνέντευξη.
Ποιός είναι ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης
Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης γεννήθηκε το 1981 στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε την κολύμβηση για να ξεπεράσει τη φοβία που είχε με το νερό και το 1992 ανακηρύχθηκε πρωταθλητής ΕΛΛΑΔΟΣ με πάνω από 20 πανελλήνια ρεκόρ τόσο στις πρώτες κατηγορίες όσο και στις κατηγορίες των ανδρών.
Το 2002 στέφθηκε Πρωταθλητής Ελλάδος στα 50m Ύπτιο, σημειώνοντας έτσι το τελευταίο Πανελλήνιο Ρεκόρ στους Αρτιμελείς Αθλητές. Άρχισε να αγωνίζεται ως αθλητής με αναπηρία το 2003 στην κατηγορία S13 καθώς είχε πρόβλημα όρασης.
Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κατέκτησε δύο χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης στέφθηκε 6 φορές χρυσός σημειώνοντας 4 Παγκόσμια ρεκόρ καταφέρνοντας να διακριθεί σε έναν από τους πιο επιτυχημένους αθλητές της διοργάνωσης 2007. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Βραζιλία ανακηρύχτηκε δυο φορές πρώτος και συγχρόνως ένας από τους καλύτερους αθλητές της διοργάνωσης 2008.
Στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου κατέκτησε έξι μετάλλια χρυσά με δυο παγκόσμια ρεκόρ, τρία ασημένια και ένα χάλκινο. Συνολικά έχει στην περγαμηνή του (9) ολυμπιακά μετάλλια σε δυο ολυμπιάδες και (16) δεκαέξι παγκόσμια ρεκόρ.
Έχει τιμηθεί από το 2004 έως το 2008 από την Προεδρία της Δημοκρατίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης για τις επιτυχίες στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Έχει αξιώσει και άλλες βραβεύσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Εξωτερικό από την Ελληνική Ομογένεια. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ ενώ μιλάει και Αγγλικά