Τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.

Ο Βουλευτής αναφέρει ότι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, που έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση των δημόσιων ΙΕΚ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα καθήκοντα με αποτέλεσμα να υπάρχουν, πλέον, σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Υπάρχουν οφειλές δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς, οφειλές σε προμηθευτές, αλλά και αδυναμία προμήθειας υλικών εκπαίδευσης καθώς και συντήρησης των υποδομών των ΙΕΚ.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι σε αρκετά ΙΕΚ υπάρχουν προβλήματα με την καθαριότητα και τη θέρμανση, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα η υπογραφή συμβάσεων για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών από το 2018 έως και σήμερα.

Επισημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο υπονομεύεται η λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ, αφού τα προβλήματα που υπάρχουν αποθαρρύνουν τους σπουδαστές να εγγραφούν σε αυτά ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Ο κ. Κόνσολας ζητά από τον Υπουργό να ανατεθεί η οικονομική διαχείριση των δημοσίων ΙΕΚ σε άλλο φορέα, αλλά και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών και οι οφειλές προς τους προμηθευτές.

Tο πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα είναι το ακόλουθο:

Κύριε Υπουργέ,

Όπως όλοι γνωρίζουν, η οικονομική διαχείριση των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης έχει ανατεθεί στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ότι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα συγκεκριμένα καθήκοντα, ενώ υπάρχουν, πλέον, σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Τριήμερο οικολογικό συνέδριο στην Αστυπάλαια

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν οφειλές δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς, αλλά και οφειλές σε προμηθευτές.

Υπάρχει αδυναμία προμήθειας υλικών εκπαίδευσης αλλά και συντήρησης των υποδομών των ΙΕΚ.

Σε αρκετά ΙΕΚ υπάρχουν προβλήματα με την καθαριότητα και τη θέρμανση, ενώ παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα η υπογραφή συμβάσεων για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών από το 2018 έως και σήμερα.

Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο, υπονομεύεται η λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ, αφού τα προβλήματα που υπάρχουν αποθαρρύνουν τους σπουδαστές να εγγραφούν σε αυτά ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Εάν γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των δημόσιων ΙΕΚ.
  2. Πως αξιολογεί τη λειτουργία του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης στο ρόλο του οικονομικού επόπτη και διαχειριστή των δημόσιων ΙΕΚ. Θεωρεί ότι είναι ικανοποιητική η λειτουργία του;
  3. Προτίθεται να αναθέσει την οικονομική εποπτεία και διαχείριση των δημοσίων ΙΕΚ σε άλλο φορέα;
  4. Πότε προβλέπεται να εγκριθούν και να εξοφληθούν οι οφειλές των δεδουλευμένων προς τους εκπαιδευτικούς των δημόσιων ΙΕΚ αλλά και οι οφειλές προς τους προμηθευτές;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

 124 total views,  2 views today