Η αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών, η οποία συνδυάζεται με τον περιορισμό του φυσικού τους χώρου εξαιτίας των πυρκαγιών, της ανομβρίας, αλλά και της έλλειψης τροφής, οδηγεί τα ζώα να κατεβαίνουν από τις δασικές εκτάσεις, προς τις κατοικημένες περιοχές του νησιού, με ότι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητα των πολιτών μας
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο συμπολίτης μας Σάββας Αναστασιάδης, οδηγώντας την μοτοσυκλέτα του, αντί να βρεθεί στη δουλειά του βρέθηκε στο Νοσοκομείο, με σοβαρά τραύματα, μετά από σύγκρουση με ελάφι.
Είναι πλέον γνωστό σε όλους, ότι καθημερινά γίνονται πολλά τροχαία ατυχήματα με εμπλοκή ελαφιών, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα και μηχανές, χωρίς να δύναται οι εμπλεκόμενοι να αποζημιωθούν.
Είναι επίσης γνωστό, ότι οι καταστροφές που προκαλούνται από τα ελάφια σε όλες τις αγροτικές καλλιέργειες (κηπευτικά, πατάτες, αμπέλια, δενδροκαλλιέργειες, σιτηρά), είναι αρκετά σοβαρές και μάλιστα σε μια περίοδο που οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν μεγάλα αδιέξοδα, όπως το κόστος της παραγωγής.
Αν δεν λυθεί σήμερα το πρόβλημα, τότε, και θύματα θα θρηνήσουμε και ο πρωτογενής τομέας στη Ρόδο, θα εξαφανιστεί. ‘Ήδη, η παραγωγή του φασολιού Κατταβιάς, που είναι πιστοποιημένο προϊόν ΠΟΠ, έχει μειωθεί κατά 80%.
Έχουν γίνει άπειρες προσπάθειες από τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων που πλήττονται περισσότερο από τον πληθυσμό των ελαφιών, από την επιτροπή αγώνα των κατοίκων της Νότιας Ρόδου και από τον αντιπεριφερειάρχη Φιλήμονα Ζαννετίδη, που εδώ και χρόνια, προσπαθούν να πείσουν τους υπεύθυνους να κηρυχτούν τα ελάφια ως ζημιογόνα για τους αγρότες, ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται και όλες έπεσαν στο κενό.
Η παντελής ανεπάρκεια του κράτους και των μηχανισμών του, είναι στην κυριολεξία εγκληματική και αυτό φαίνεται από τα θύματα που θρηνούμε κάθε φορά που βρέχει, που χιονίζει, που παίρνει φωτιά. Δείτε τη γέφυρα της Κρεμαστής, πνίγηκαν άνθρωποι για να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, το γεφύρι πριν το Βάτι, σκοτώθηκε 16χρονος για να μπουν κιγκλιδώματα και πόσα άλλα δυστυχήματα θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε τόσο στην περιοχή μας, όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Οι κρατικοί μηχανισμοί αποδεικνύονται καθημερινά παντελώς ανεπαρκείς και κανείς δεν κάνει καμία προσπάθεια να τους αναδιαρθρώσει.
Ότι αφορά την περιοχή μας, και ιδιαίτερα την Κοινότητα της Κατταβιάς, η εγκατάλειψή της είναι ορατή, τα πρανή των δρόμων έχουν να καθαριστούν πάνω από τριάντα χρόνια με τα χόρτα, τα σκίνα, τα καλάμια και τα δέντρα να κρύβουν την ορατότητα, τα νεκρά ζώα να παραμένουν στις άκρες των δρόμων, τα σκουπίδια και τα μπάζα να υπάρχουν παντού και οι υπεύθυνοι, ή να μην βλέπουν, ή να κάνουν ότι δεν βλέπουν, ή να μην ακούν, ή να κάνουν ότι δεν ακούν, γιατί αλλιώς, δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτή τους η αδιαφορία.
Οι υποσχέσεις των υπουργών, των βουλευτών, του περιφερειάρχη, του δημάρχου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων έμειναν και πάλι ξεχασμένες στα συρτάρια. Συσκέψεις στις συσκέψεις, διαβουλεύσεις στις διαβουλεύσεις, υποσχέσεις στις υποσχέσεις και η συνειδητή κοροϊδία πάει σύννεφο!!!
Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός περιβάλλοντος στη σύσκεψη που είχε με τους φορείς και τους αγρότες όταν επισκέφτηκε το νησί πριν ενάμισι χρόνο ( 8 Μαρτίου 2022), ήταν:
- ανοικτές περιφράξεις σε ορεινές δασικές εκτάσεις, με εξασφάλιση τροφής και νερού για τα ελάφια
- επιδότηση στο 100% ηλεκτρικών περιφράξεων για την προστασία των καλλιεργειών
- πέντε κλειστά πάρκα, ώστε να περιοριστεί ένα τμήμα του πληθυσμού των ελαφιών σε κλειστό ελεγχόμενο χώρο
Καμία νύξη για ολοκληρωμένη διαχείριση του πληθυσμού, καμία νύξη για πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου επιστημονικού και εργατικού προσωπικού στο δασαρχείο της Ρόδου, καμία νύξη για εξασφάλιση χρηματοδότησης, ώστε να υλοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, όπως θα έπρεπε.
Στην σύσκεψη αυτή τέθηκαν τα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενή τομέα όπως το κόστος παραγωγής που έχει εκτοξευθεί, και οι καταστροφές των καλλιεργειών από τα ελάφια. Τονίστηκε επίσης, πως αν δεν επιλυθούν, άμεσα, αυτά τα προβλήματα, τότε τα επόμενα χρόνια θα σταματήσει να υπάρχει αγροτική παραγωγή στο νησί μας. Είναι πολύ σημαντικό, να αναγνωριστεί το ελάφι ως επιβλαβές ζώο και να γίνει σωστή διαχείριση του πληθυσμού του, αλλιώς, οι αγρότες μας, που έχουν ήδη υποστεί τεράστια οικονομική καταστροφή, δεν θα μπορούν να αποζημιώνονται.
Αντί να δρομολογηθούν, λοιπόν, όλα τα ανωτέρω, και για τα μάτια του κόσμου τοποθετήθηκε μια υποτυπώδη περίφραξη σε ένα μικρό τμήμα της περιοχής, ρίχνοντάς μας στάχτη στα μάτια, από το φράγμα Απολακκιάς και από την πλευρά της Ιστρίου γύρω στα 5 χιλιόμετρα και περιμένουν να ταΐσουν τα ελάφια, οι εθελοντές.
Όπως καταλαβαίνετε τα προβλήματα συνεχίζουν να γιγαντώνονται, και οι υπεύθυνοι να αδιαφορούν. Αυτήν την αδιαφορία τη νοιώθουμε στην καθημερινή μας ζωή, εμείς, οι απλοί πολίτες των απομακρυσμένων και ξεχασμένων χωριών της Νότιας Ρόδου, και δυστυχώς δεν υπάρχει καμιά σωτηρία!!!!
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΤΑΒΙΑΣ
ΖΑΝΝΕΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ