Τα ενοχλητικά βίντεο και η βούληση για “παρεμβάσεις” στα social media

234

Πρόθυμο να ανοίξει συζήτηση αλλα και να νομοθετήσει για την διακίνηση της πληροφορίας στο διαδίκτυο το Μέγαρο Μαξίμου. Ζήτημα αιχμής η αστυνομική βία.

Το ότι η κυβέρνηση έχει ταλαιπωρηθεί επικοινωνιακά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνολικά το διαδίκτυο είναι αυταπόδεικτο. Το βίντεο ντοκουμέντο αστυνομικής βίας, που δημοσιεύει σήμερα το NEWS 24/7, είναι μια ακόμα απόδειξη γι’ αυτό.

Τα κινητά τηλέφωνα και τα social media ήταν αυτά που ανέδειξαν σε όλο το εύρος της την αστυνομική βία που ασκήθηκε πριν από μερικές ημέρες στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Όπως και τους προηγούμενες μήνες οπτικο –ακουστικό υλικό που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο έχει τεκμηριώσει ανάλογες καταγγελίες. Πρόκειται για μία συνθήκη που φαίνεται πως έχει κάνει την κυβέρνηση να σκέπτεται, ακόμη και να σχεδιάζει, τρόπους άμεσης παρέμβασης

Οι ενδείξεις πως η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ελέγχου της πληροφορίας που διαχέεται στο διαδίκτυο είναι πολλές. Έχουν να κάνουν με πρακτικές που ακολουθούνται, με απόψεις που δημοσιεύονται σε ΜΜΕ με φιλοκυβερνητική κατεύθυνση. Κυρίως όμως με δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων που βρίσκονται, μάλιστα, στον στενό κύκλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γεραπετρίτης: Πώς θα ελέγχεται η πληροφορία

Η πλέον χαρακτηριστική παραδοχή προήλθε μόλις την περασμένη Παρασκευή από τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργο Γεραπετρίτη στην Βουλή. Ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδη Τσακαλώτου για την δημοσιοποίηση από τον βουλευτή της Ν.Δ Κώστα Κυρανάκη προσωπικών δεδομένων του νεαρού που ξυλοκοπήθηκε στην Νέα Σμύρνη, φρόντισε να «μεταφέρει» την συζήτηση σε αυτό το θέμα.

Έτσι επιχειρώντας να δικαιολογήσει την πρακτική που ακολούθησε ο Κώστας Κυρανάκης μεταξύ άλλων υποστήριξε πως «από τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες διανομές στον δημόσιο λόγο, στη δημόσια σφαίρα, ο οποιοσδήποτε μπορεί να το γνωρίζει. Άρα, υπό αυτήν την εκδοχή δεν μπορεί να λέει ο καθένας ότι βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς ανωνυμίας». Με αφορμή αυτό δήλωσε απευθυνόμενος στον ερωτώντα βουλευτή: «Ας ξαναδούμε, όμως, αν θέλετε, το ζήτημα συνολικά της κυκλοφορίας των δεδομένων σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος, διότι εδώ, υπάρχει και ένα ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος». Συμπληρώνοντας ότι «αν θέλετε να κάνουμε τη συζήτηση, πράγματι να την κάνουμε, αλλά όταν βρισκόμαστε σε έναν χώρο δημόσιας πληροφορίας που κινείται ανεξέλεγκτα η πληροφορία και για το πρόσωπο και για τα υποκείμενα χαρακτηριστικά του είναι πραγματικά δύσκολος ο έλεγχος αυτός».

Ουσιαστικά ο υπουργός Επικρατείας εκδήλωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίσει νομοθετικά τρόπους ελέγχου της διαχείρισης της πληροφορίας στο διαδίκτυο. Ιδίως μάλιστα στα social media. Οι δηλώσεις αυτές «κουμπώνουν» με μία προηγούμενη τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη σε διαδικτυακή εκδήλωση με αντικείμενο τα social media και την πληροφορία στο διαδικτύο που είχε διοργανώσει η εφημερίδα «Καθημερινή».

Εκεί ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού είχε κάνει πιο σαφείς τις προθέσεις του. Υποστήριξε πως «τα κοινωνικά δίκτυα και οι πλατφόρμες αυτές είναι εξαιρετικά επιδραστικές και στον κόσμο και άρα μπορούν εν δυνάμει να χειραγωγούν ακόμη και την δημοκρατία. Εκεί θα πρέπει να υπάρχουν αναχώματα». Σημείωσε ότι κυβέρνηση αναμένει κατευθυντήριες γραμμές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την δημοκρατία που «θα βελτιώνει τα εργαλεία των κοινωνικών δικτύων και της ηλεκτρονικής πληροφορίας, θα επιβάλλει κυρώσεις».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε επίσης πως «βρίσκεται σε πολύ μεγάλη κινητικότητα όλο το ζήτημα του πώς θα ελέγχεται, αν πρέπει να ελέγχεται η πληροφορία». Ειδικα μάλιστα για την Ελλάδα εντόπισε νομικό κενό. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως «σε ότι αφορά τα ελληνικά social media είναι σε έναν υβριδικό χώρο της νομικής επιστήμης. Δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις εύκολα ως παραδοσιακό τύπο με την αντίληψη που έχουμε για τις εφημερίδες, δεν μπορείς εύκολα να τα χαρακτηρίσεις αλληλογραφία που επίσης είναι συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό, δεν μπορείς να τα χαρακτηρίσεις ούτε ραδιοτηλεόραση. Οι 3 αυτές κατηγορίες προστατεύονται σε διαφορετικά επίπεδα στο ελληνικό σύνταγμα και στην διεθνή έννομη τάξη. Είναι ένα πραγματικό υβρίδιο που παίρνει στοιχεία από όλα αυτά αλλά συνθέτει ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν, ένα προϊόν στο οποίο είναι πάρα πολύ εύχρηστος ο μισαλλόδοξος λόγος γιατί μπορεί και κυκλοφορεί εύκολα και χωρίς αναχώματα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έχει καταστεί βιομηχανία η δυνατότητα που παρέχεται για σπίλωση προσωπικοτήτων».

Οι απόψεις που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας, προφανώς αφορούν και προβληματικές πλευρές της λειτουργίας του διαδικτύου. Αποτελεί όμως ένα ερώτημα για το πώς μπορεί να χειριστεί η κυβέρνηση το ζήτημα αυτό. Ιδίως από την στιγμή που στελέχη της έχουν ταχθεί υπέρ της «θεωρίας των δύο άκρων» η έχουν μιλήσει για «διαδικτυακό ακτιβισμό» ως αρνητικό φαινόμενο.

 455 total views,  2 views today