Τετράδη: Σε πρώτο πλάνο φέτος η αύξηση του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

162

Πολύ καλά σε αριθμούς αφίξεων τουλάχιστον εξελίσσεται η φετινή τουριστική σεζόν όπως δήλωσε στον Sky η αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Χριστίνα Τετράδη.

Ωστόσο ο πονοκέφαλος για τους ξενοδόχους είναι φέτος εκτός από την έλλειψη προσωπικού   η μεγάλη αύξηση του κόστους  λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και στις πρώτες ύλες.

Το θέμα θα αποτελέσει μεταξύ άλλων αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αθήνα.

Συζήτηση για το θέμα αυτό θα είναι και στη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Η κ. Τετράδη αναφέρθηκε  ακόμη και στην έλλειψη προσωπικού πο υ ταλανίζει τους ξενοδόχους σε όλη τη χώρα

«Φαίνεται πως θα έχουμε μια κανονική σεζόν που ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές. Αφίξεις έχουμε από τις βασικές τουριστικές μας αγορές όπως η Γερμανία η Αγγλία η Γαλλία. Κάποια προβλήματα δημιουργούνται από τις τουριστικές αγορές  Πολωνία και την Ρουμανία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.  Τα μηνύματα είναι θετικά και ελπιδοφόρο», δήλωσε η κ. Τετράδη και πρόσθεσε πως σε επίπεδο αφίξεων τα δεδομένα θα πλησιάσουν αυτά του 2019.

Σε ερώτηση για τα οικονομικά αποτελέσματα της φετινής τουριστικής σεζόν η κ. Τετράδη είπε:

«Λειτουργούμε φέτος με τιμές του 2019 . Αυτό έγινε γιατί κάναμε εκπτώσεις στην προσπάθεια μας να προσελκύσουμε τον κόσμο στην Ελλάδα. Υπάρχουν όμως ανελαστικά έξοδα και οι αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια και των πρώτων υλών δημιουργούν θέμα.  Οι τιμές στα συμβόλαια δεν μπορούν να αυξηθούν. Είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με την κυβέρνηση για τα θέματα αυτά».

Στο τραπέζι του διαλόγου για τους ξενοδόχους έχει πέσει η μείωση του ΦΠΑ και η μετατόπιση των πληρωμών στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία για αργότερα.

«Επίσης να ενεργοποιηθούν και τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης  ώστε να κάνουμε και εμείς κάποιες επενδύσεις για να ελαφρύνουμε το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων», είπε η κ. Τετράδη.

Η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.  Το πρόβλημα θα αποτυπωθεί σε έρευνα που θα γίνει από το ΙΤΕΠ άμεσα όπως είπε.