Ένα παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα πιθανώς σε συστήματα που χρησιμοποιεί η Μicrosoft προκαλεί σήμερα χάος σε πολλές χώρες, και στη Γερμανία. Οι αιτίες δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες, όμως σύμφωνα με γερμανικά μέσα γίνεται λόγος για αρχικό πρόβλημα στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike από τις ΗΠΑ, όταν εκεί κατέρρευσε το σύστημα antivirus Falcon, που χρησιμοποιείται από τη Microsoft.
Στη Γερμανία από το πρωί έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, με τα σημαντικότερα προβλήματα να καταγράφονται στις εξής εταιρείες: Ryanair, Turkish Airlines, Vueling και Eurowings.
Κι όλα αυτά κατά την πρώτη μέρα των σχολικών διακοπών στη γερμανική πρωτεύουσα, στην καρδιά της τουριστικής σεζόν. Aντίστοιχα προβλήματα, ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων καταγράφονται και στο αεροδρόμιο του Αμβούργου.
Δύο κλινικές στο Κίελο και το Λύμπεκ αναγκάστηκαν επίσης να ακυρώσουν μη επείγουσες επεμβάσεις, προσπαθώντας να διασφαλίσουν τουλάχιστον την απρόσκοπτη λειτουργία των επειγόντων. Προβλήματα παρουσιάζονται επίσης σε γερμανικά σούπερ μάρκετ, τράπεζες αλλά και ΜΜΕ.
Aντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται σήμερα σε πολλές άλλες χώρες, από τις ΗΠΑ έως τη Μεγάλη Βρετανία, ακόμη και σε μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα όπως το SKY NEWS, αλλά και σε χρηματιστήρια και άλλες μεγάλες εταιρείες.

Ξέμειναν!
Ταξιδιώτες ξέμειναν κυριολεκτικά στα αεροδρόμια, πληρωμές δεν έγιναν, και διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα «σίγησαν». Ιδιαίτερα «χτυπήθηκαν» οι εναέριες μεταφορές με συνέπεια να ακολουθήσει ένα «ντόμινο» καθυστερήσεων και ακυρώσεων, το οποίο επηρέασε και την Ελλάδα, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό.
Το πρόβλημα προκλήθηκε όταν -κατά τα άλλα τυπική- ενημέρωση από την εταιρεία λογισμικού κυβερνοασφάλειας CrowdStrike προκάλεσε προβλήματα σε εκατομμύρια χρήστες συσκευών Microsoft Windows.
Μετά από ώρες και υπό το βάρος της παγκόσμιας κατακραυγής, η εταιρία κυβερνοασφάλειας, και κύρια υπεύθυνη για τον χαμό, Crowdstrike, εξέδωσε αρχικά μία ανακοίνωσε πριν υποχρεωθεί σε συγνώμη από τον επικεφαλής της, για την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ενημέρωση λογισμικού της.
«Λυπούμαστε βαθιά για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει στους πελάτες, στους ταξιδιώτες, σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μας», είπε ο Τζορτζ Κούρτς.
Νωρίτερα, στην ανακοίνωση ανέφερε: «Η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάστηκαν από το σφάλμα που εντοπίστηκε σε μια ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για κεντρικούς υπολογιστές των Windows. Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση».
Από την πλευρά της, η Microsoft, ανακοίνωσε ότι η αιτία της «μαζικής παράλυσης» έχει διορθωθεί για τις εφαρμογές της, αλλά συνεχίζει να επηρεάζει ορισμένες υπηρεσίες του Office 365.
Η εταιρεία ανέφερε προηγουμένως ότι η «μπλε οθόνη του θανάτου» που κάνει τις συσκευές που εξαρτώνται από Windows να μην λειτουργούν κανονικά, οφειλόταν «σε πλατφόρμα λογισμικού τρίτων», κατονομάζοντας τον πολυεθνικό γίγαντα κυβερνοασφάλεια Crowdstrike.
Τι είναι η μπλε οθόνη (BSOD);
Η «Μπλε Οθόνη του Θανάτου» (Blue Screen of Death, BSOD) είναι μια έντονη μπλε οθόνη με λευκό κείμενο που υποδεικνύει ένα σφάλμα συστήματος στα Windows. Η BSOD εμφανίζεται συνήθως λόγω κατεστραμμένου υλικού ή λογισμικού, προβλημάτων με αρχεία συστήματος ή προβλημάτων οδηγών (drivers). Αυτό το σφάλμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δεδομένων και καταρρεύσεις του συστήματος.
Πώς επηρέασε η ψηφιακή κρίση την Ελλάδα
Σχεδόν αλώβητη βγήκε η Ελλάδα από την ψηφιακή κρίση, γεγονός το οποίο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου απέδωσε στο ότι στη χώρα μας, η αναβάθμιση του επίμαχου λογισμικού θα γινόταν αργότερα και γι’ αυτό δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα. Σε ό,τι αφορά στους απλούς χρήστες των Windows ο υπουργός διευκρίνισε ότι το λογισμικό ασφάλειας χρησιμοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις, και γι’ αυτό δεν θα τους επηρεάσει.
Ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για πρόβλημα σε ενημέρωση ασφαλείας που έριξε το σύστημα σε «ατέλειωτη λούπα».