Τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση στην Κάλυμνο

319

Με πρωτοβουλία του Ανδρέα Ξανθού, Τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και του Νεκτάριου Σαντορινιού, βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και Τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διοργανώθηκε χθες έκτακτη τηλεδιάσκεψη με ιατρικούς και τοπικούς φορείς της Καλύμνου, με κεντρικό θέμα την συνεχιζόμενη αρνητική υγειονομική κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν: ο κ. Μουσελής Μανώλης, Έπαρχος Καλύμνου, ο κ.  Λάμπου Θάνος, Διευθυντής Πνευμονολόγος και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ΓΝ Καλύμνου και ο κ. Αποστολάτος Γεράσιμος, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καλύμνου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων του νησιού υπογράμμισαν τη δύσκολη κατάσταση που η Κάλυμνος αντιμετωπίζει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ σημείωσαν ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται περίπου 20 σοβαρά περιστατικά στη μονάδα Covid του ΓΝ- ΚΥ Καλύμνου. Ιδιαίτερα τονίστηκε το γεγονός ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης και παρά το γεγονός ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια των δυνάμεών τους. Επίσης, σημαντικό ζήτημα αποτελεί η διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν διασωλήνωσης και μεταφοράς σε κλίνες ΜΕΘ, αφού δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι θεράποντες ιατροί να προσπαθούν, ταυτόχρονα με άλλα περιστατικά, να βρουν λύση. Ακόμη, μείζον θέμα αποτελεί η αδυναμία της υπάρχουσας μονάδας παραγωγής οξυγόνου του Νοσοκομείου να παράσχει επαρκείς, για τις τρέχουσες ανάγκες, ποσότητες, με αποτέλεσμα να ζητείται η συνδρομή ιδιωτών και του Δήμου για δωρεές φιαλών.

Ο Ανδρέας Ξανθός και ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσαν ότι οι το νησί έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πανδημίας και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Καλύμνου έχει δεχθεί υπέρμετρη πίεση, με αποτέλεσμα τόσο η τοπική κοινωνία, όσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο να αντιμετωπίζουν ακραίες και επιτακτικές συνθήκες. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση:

  1. Στην έκτακτη ενίσχυση του Νοσοκομείου Καλύμνου, με επαρκή αριθμό γιατρών συναφών ειδικοτήτων με την αντιμετώπιση περιστατικών covid, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες προσλήψεις.
  2. Στην ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού.
  3. Στην άμεση αντιμετώπιση των αναγκών επάρκειας οξυγόνου, με την προμήθεια φιαλών και με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και όχι ιδιωτών.
  4. Την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά των διασωληνωμενών συμπολιτών μας σε μονάδες ΜΕΘ, μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), χωρίς την ανάγκη παρέμβασης των θεράποντων ιατρών ή των συγγενών για την ανεύρεση διαθέσιμων κρεβατιών.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει λύσεις και να αποφύγει οποιοδήποτε επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης που το νησί της Καλύμνου βιώνει.

Τέλος, τη σύσκεψη παρακολούθησαν επίσης και έκαναν σύντομες παρεμβάσεις ο Καβαδάκης Μανόλης, Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Βόρειας Δωδεκανήσου, τα μέλη της ΝΕ Β. Δωδεκανήσου, Καματερός Ηλίας και Κασσάρας Γιώργος, πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώην Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής, αντίστοιχα, και ο Παπαδημητρίου Γιάννης, Γραμματέας της Οργάνωσης Μελών Καλύμνου.