H Πυροσβεστική Υπηρεσία υπενθυμίζει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, ότι από την 1η Μαΐου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αρχίζει η αντιπυρική περίοδος κατά την οποία απαγορεύεται οποιαδήποτε φωτιά στην ύπαιθρο αλλά και σε κατοικημένες περιοχές, ακόμα και σε ιδιόκτητους οικοπεδικούς χώρους, έως την λήξη αυτής την 31η Οκτωβρίου.
Ουσιαστικά η υπηρεσία εφιστά την προσοχή των πολιτών ώστε να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τον δασικό πλούτο του νησιού μας.
Η εμπειρία και τα συμβάντα όμως έχουν δείξει ότι στο νησί της Ρόδου και στην Δωδεκάνησο γενικότερα, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών – μεγάλες θερμοκρασίες, η συνήθως πιο γρήγορη παύση των βροχοπτώσεων, η παρατεταμένη ανομβρία τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες, οι άνεμοι, το είδος των δασών (πευκοδάση) – θα πρέπει οι πολίτες να έχουν πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους τον κίνδυνο της πυρκαγιάς όταν ασχολούνται με τους καθαρισμούς των οικοπέδων τους και άλλες συναφείς ασχολίες και συνιστάται να σταματούν αυτού του είδους τις δραστηριότητες ένα μήνα πριν κι έως ένα μήνα μετά την αντιπυρική περίοδο.
Το νησί της Ρόδου έχει επανειλημμένα πληγεί από πυρκαγιές τα προηγούμενα έτη, με αποτέλεσμα να έχει απολέσει σημαντικό τμήμα του φυσικού της περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερη προσοχή από όλους χρειάζεται τις ημέρες με αυξημένη επικινδυνότητα (υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.ά.), όπως αυτή αποτυπώνεται και στον χάρτη επικινδυνότητας, που εκδίδεται καθημερινά κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για όλη την Ελλάδα, περίπου στις 13:30΄ μ.μ., από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ανακοινώνεται διαδικτυακά, (civilprotection.gr).
Μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούμε όλοι εύκολα να ακολουθήσουμε, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια και για να προστατέψουμε την κατοικία μας είναι:
Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο
-Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές μέσα ή κοντά στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
-Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ.ηλεκτροσυγκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
-Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
– Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
-Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε δασικές περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
-Ποτέ μη σταθμεύετε το όχημά σας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος
–Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
-Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
-Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
-Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού σας. Κλαδέψτε τα, αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
-Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων, εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
-Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
-Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
-Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
-Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
-Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
-Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη ετήσια συντήρησή τους.
-Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
-Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.
-Σε περίπτωση που αντιληφθείτε μια πυρκαγιά: Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στον αριθμό κλήσης 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά.
– Όταν όλοι αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σαν πυροσβέστες, βλέποντας εκτός από το κάλος του φυσικού περιβάλλοντος και τον κίνδυνο που ελλοχεύει, οι πυρκαγιές θα μειωθούν στο ελάχιστο! Για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος χρειάζονται ευαισθητοποιημένοι πολίτες!