Ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για την ημέρα που θα απευθυνθεί στους πολίτες για να τους ανακοινώσει τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Με διάγγελμα θα ανακοινώσει τα ευχάριστα στους πολίτες της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς συνεδριάσεις για να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα για την μετά κορωνοϊό εποχή.

Η ημέρα κατά την οποία θα ανακοινωθούν τα ευχάριστα είναι η Τρίτη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνει μήνυμα προς τον κόσμο, για τον τρόπο που θα επιστρέψει στην κανονικότητά του.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους λoιμωξιολόγους και τα στελέχη του, έτσι ώστε να καταλήξουν στο πλάνο που θα έχει τις λιγότερες πιθανότητες να φέρει τη χώρα σε δύσκολη θέση.

Η κρίσιμη δεύτερη φάση – «Ο Μάιος, δεν είναι Μάρτιος»

«Ο Μάιος, δεν είναι Μάρτιος» λένε κυβερνητικά στελέχη και εξηγούν ότι μπορούμε να περάσουμε σε δεύτερη φάση επειδή έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη φάση. Έτσι σήμερα:

  • Έχουμε ένα πιο θωρακισμένο σύστημα υγείας. Οι ασθενείς με κορωνοϊό σε κλίνες νοσοκομείων έχουν μειωθεί κατά 50% περίπου σε σχέση με την κορύφωση περί τα τέλη Μαρτίου, οι ΜΕΘ είναι κατά 80% περίπου περισσότερες, και το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με 3.200 περίπου προσλήψεις. Επίσης έχουμε περισσότερα υλικά τόσο ατομικής προστασίας (μάσκες, στολές κλπ), όσο και λοιπό υλικό (π.χ. αναπνευστήρες).
  • Υπάρχει εξοικείωση του κόσμου με τη νέα κατάσταση. Μέτρα προφύλαξης και ατομικής υγιεινής, τήρηση αποστάσεων κλπ.
  • Υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα για μαζικά και αξιόπιστα τέστ.

Η μετάβαση στη νέα κατάσταση θα γίνει σταδιακά. Σε γενικές γραμμές θα υπάρχουν τρείς φάσεις: Αρχές Μαΐου, τέλος Μαΐου, μέσα Ιουνίου. Ο γενικός κανόνας είναι ότι ανοίγει νωρίτερα ότι δεν έχει συνωστισμό και ότι είναι «έξω». Το «έξω» θα είναι μια λέξη που θα ακούμε συνεχώς στο εξής, αφού ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα σε κλειστούς χώρους.

  • Το άνοιγμα θα ξεκινήσει με εμπορικά καταστήματα (όχι εμπορικά κέντρα) και κομμωτήρια.
  • Για τα σχολεία κάθε χώρα έχει ακολουθήσει διαφορετική λογική. Άλλες ξεκινούν με τους μικρούς, άλλοι με τους μεγάλους. Η λογική είναι ότι ανοίγουν πρώτα οι μεγάλες τάξεις και μετά οι μικρές. Άρα είναι πολύ πιθανόν να ανοίξουν Λύκεια-Γυμνάσια στα μέσα Μαΐου και τα δημοτικά και οι σταθμοί δύο εβδομάδες αργότερα. Επειδή ο χρόνος ως τη λήξη σχολικής χρονιάς είναι λίγος για τα δημοτικά, αν προκριθεί αυτή η λύση, θα υπάρξει παράταση σχολικής χρονιάς. Κλειδί είναι η εισήγηση των ειδικών αναφορικά με το πόσες ημέρες πρέπει αν μεσολαβούν ανάμεσα σε κάθε φάση (π.χ. μία ή δύο εβδομάδες).
  • Στα εστιατόρια και καφέ, έμφαση θα δοθεί στο «τραπεζάκια έξω». Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν να χρειαστεί επέκταση καθισμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει ειδική συνεννόηση με τους δήμους για προσωρινή επέκταση αδειών.
  • Ένα τεράστιο κεφάλαιο έχει να κάνει με τον τουρισμό. Η Ελλάδα θέλει να «εξαργυρώσει» την πολύ καλή παγκόσμια εικόνα της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με το να πάρει μεγάλο «κομμάτι» από εκείνους που θα αποφασίσουν να κάνουν διακοπές όχι στις χώρες τους αλλά στο εξωτερικό. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα υγειονομικά ασφαλής» είναι το πλαίσιο. Για να έρθουν τουρίστες όμως, πρέπει να λειτουργούν οι αεροπορικές συνδέσεις. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ.Μισέλ να καταρτιστεί ένα πλαίσιο για τις αεροπορικές συνδέσεις. Και είναι πολύ θετικό ότι στην τηλεδιάσκεψη των Ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη, αποφασίστηκε να ανατεθεί στην Κομισιόν η διαμόρφωση μιας κοινής πρότασης μέχρι τα μέσα Μαΐου για την εξομάλυνση των μεταφορών, που αποτελούν προϋπόθεση για την μετακίνηση των ανθρώπων.Τα ξενοδοχεία σχεδιάζεται να ανοίξουν σε δύο φάσεις: τα 12μηνης λειτουργίας στις αρχές Ιουνίου, τα εποχικά στα τέλη Ιουνίου.
  • Για τις εταιρείες, η λειτουργία με όλο το προσωπικό θα γίνει επίσης σταδιακά. Η κυβέρνηση, όπως έκανε με τη λήψη των μέτρων, μεθοδικά ετοιμάζεται για τη νέα φάση. Υπάρχει επεξεργασία ανά ΚΑΔ ώστε η επιστροφή να γίνει συντεταγμένα. Επίσης θα υπάρχει ενημέρωση των πολιτών για κάθε βήμα, ξεκινώντας από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, πιθανότατα αύριο, στο οποίο θα εξηγήσει που βρισκόμαστε σήμερα και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Επίσης θα συνεχιστούν οι καθημερινές ενημερώσεις από τους Σ.Τσιόδρα και Ν.Χαρδαλιά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Αντιδρά ο Δήμαρχος γιατί εξαιρείται η Σύμη από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να υπάρχουν κρούσματα, ή ακόμη και θάνατοι. Γι’ αυτό αν παρατηρούνται τοπικές εξάρσεις, θα λαμβάνονται ξανά περιοριστικά μέτρα. Η νέα κανονικότητα επιβάλει και νέους κανόνες υγιεινής. Διατήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, μάσκες σε κλειστούς χώρους. Ειδικοί κανόνες θα ισχύουν για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

 1,042 total views,  2 views today