Τι έγραψε ο Τσίπρας για την νησιωτικότητα!

1619

Για έμπρακτη στήριξη της νησιωτικότητας εκ μέρους της πολιτείας έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά την απόφαση για τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται την πίεση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός, με ανάρτησή του στο Twitter, υποστήριξε ότι «η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ είναι ένα μόνο μέτρο ενίσχυσης της νησιωτικότητας» και προανήγγειλε την εξίσωση του κόστους μετακίνησης.

Πρόκειται, όπως εξήγησε, για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί για το 2018 και προγραμματίζεται να επεκταθεί και το 2019.

Στο βίντεο, το οποίο συνοδεύει την ανάρτηση, γίνεται λόγος για μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο ξεκινά την 1η Ιουλίου σε 49 νησιά της χώρας και θα ωφελήσει τους μόνιμους κατοίκους, τους εκπαιδευτικούς, τους γιατρούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των συγκεκριμένων νησιών.

Ο προϋπολογισμός του μέτρου για το 2018 ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και θα προβλέπεται ετήσια επιδότηση εισιτηρίων από 500 έως 1.000 ευρώ ανά οικογένεια.

Εν τω μεταξύ, κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνισαν ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά θα ισχύσει με διαδοχικές παρατάσεις, όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση, απαντώντας στην κριτική που πυροδότησε η δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής απόφασης η οποία υλοποιεί τον μειωμένο ΦΠΑ μόνος έως 31.12. 2018.

Χθες,  ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι η κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά θα διαρκέσει όσο θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση σε αυτά τα νησιά.

«Οι νησιώτες γνωρίζουν ότι οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ διαπραγματεύτηκαν και δέχθηκαν την κατάργηση του νησιωτικού ΦΠΑ», σημειώνει ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, τονίζοντας ότι μετά από τέσσερις τροπολογίες της Νέας Δημοκρατίας κατάλαβε επιτέλους η κυβέρνηση την ανάγκη διατήρησης του νησιωτικού ΦΠΑ.

Το δημοσίευμα στο Twitter

«Η διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται την πίεση της προσφυγικής κρίσης, είναι ένα μόνο μέτρο ενίσχυσής τους», γράφει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Twitter, προσθέτοντας:

«Εξισώνοντας το κόστος μετακίνησης, πιλοτικά για το 2018 και με προγραμματισμένη επέκταση του μέτρου για το 2019, η πολιτεία στηρίζει έμπρακτα τη νησιωτικότητα.