Πρώτος σταθμός της πρωθυπουργικής περιοδείας χθες στην Αστυπάλαια, ο παραδοσιακός φούρνος «Ηλιάνα», που φημίζεται για τα αρτοποιήματά του και έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων τα οποία εξάγει στην Ευρώπη και την Αμερική. Απευθυνόμενος στον ιδιοκτήτη του εργαστηρίου, Δημήτρη Πετρίδενα, ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας καινούργιων δραστηριοτήτων μέσω της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «είναι πολύ σπουδαίο και είναι η καλύτερη απόδειξη ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργιες δουλειές και στους δικούς μας τόπους, αρκεί να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Εσύ ήρθες και πάντρεψες παραδοσιακά προϊόντα με τις γεύσεις που ξέρουμε ότι αναζητούν οι πελάτες σου και κάνεις κάτι πολύ σπουδαίο: δημιούργησες δουλειές και κυρίως εσύ είσαι ικανοποιημένος που μπορείς να ζεις, να παράγεις και να είσαι δημιουργικός στον τόπο σου».

«Μας έχετε δώσει πάρα πολλά εργαλεία να ξέρετε, μας έχετε βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη και κρίσιμη στιγμή που περνά η χώρα. Ειλικρινά σταθήκατε στήριγμα και αρωγοί στις επιχειρήσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Πετρίδενας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει πως: «Χαίρομαι που το ακούω και είναι σημαντικό να το λένε κυρίως οι άνθρωποι της αγοράς. Διότι η κρίση ήταν πολύ μεγάλη και σκοπός μας ήταν να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές έτσι ώστε όταν με το καλό έρθει η ανάκαμψη, που θα έρθει σύντομα, να μπορείτε να πατάτε στα πόδια σας και να αναπτυχθείτε κι άλλο».

Εν συνεχεία, ο κ. Πετρίδενας, ξενάγησε τον Πρωθυπουργό στους χώρους του εργαστηρίου, του μίλησε για τις πρώτες ύλες που προσφέρει το νησί και είναι το «κλειδί» για την επιτυχία των δημιουργημάτων του και μοιράστηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περηφάνια που νιώθει για το γεγονός ότι τα προϊόντα του διατίθενται σε πολλές αγορές του κόσμου. Ανέφερε, επίσης, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ακολουθούμενη πολιτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Υπενθύμισε συγκεκριμένα ότι έχουν γίνει μειώσεις στο φόρο εισοδήματος και στις επιχειρήσεις υπογραμμίζοντας ότι «ο ΦΠΑ θα είναι το επόμενο βήμα -όταν με το καλό ισορροπήσουν πλήρως τα δημόσια οικονομικά μας».

Ο κ. Πετρίδενας μιλώντας στον sky για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο εργαστήριό του, τόνισε ότι χάρηκε γιατί γνώρισε από κοντά έναν σύγχρονο Ευρωπαίο, έναν άνθρωπο πολύ προσιτό που άκουσε τα προβλήματα και τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ για το θέμα του ΦΠΑ που ο ίδιος “πέταξε το μπαλάκι” στον κ. Μητσοτάκη και ο ίδιος άδραξε την ευκαιρία να κάνει τις σχετικές δηλώσεις, είπε ότι ήταν κάτι που του βγήκε αυθόρμητα και με απόλυτη ειλικρίνεια, γιατί είναι ένα πρόβλημα της καθημερινότητας.

Όπως τόνισε ο κ. Πετρίδενας, είναι σαφώς πολύ καλό το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, όμως χρειάζεται και η μείωση των φορολογικών συντελεστών που είναι αναγκαία για τα νησιά μας.

Τέλος ο κ. Πετρίδενας ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός δοκίμασε πολλά από τα αρτοποιήματα στο εργαστήριο, με τα οποία εντυπωσιάσθηκε και κυρίως με τα περίφημα κιτρινοκούλουρα της Αστυπάλαιας που έχουν ως κύριο συστατικό το ζαφορά/σαφράν που παράγεται στο νησί, αλλά και ένα προϊόν που έχει και θαλασσινό νερό!

 366 total views,  2 views today