Τοκούζης : Όσο πιο γρήγορα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τόσο το καλύτερο στον τουρισμό

145

Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων τις εξελίξεις στην Ουκρανία που καθορίζουν τις εξελίξεις στον τουρισμό.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε σήμερα μιλώντας στον Sky 100.8 o  πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος κ. Παναγιώτης Τοκούζης.

«Η προετοιμασία για τη νέα σεζόν είχε ξεκινήσει καλά και εξελίσσονταν καλά. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως εξαιτίας του πολέμου έχουν παγώσει οι κρατήσεις. Παρόλα αυτά οι επιχειρηματίες είναι αισιόδοξοι όσοι μπορούν και ετοιμάζονται για το καλοκαίρι. Ελπίζουν ο πόλεμος στην Ουκρανία να μην επηρεάσει τόσο πολύ τον τουρισμό», τόνισε ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ.

Από αρκετές αγορές της Ανατολικής Ευρώπης έχουν ξεκινήσει στα καταλύματα ακυρώσεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

«Από την Πολωνία έχουν παγώσει οι πληρωμές και κάποιες κρατήσεις.  Από τη Ρωσία έχουμε ακυρώσεις. Από τις άλλες αγορές η εικόνα είναι καλύτερη», είπε ο κ. Τοκούζης.

Επίσης ο κ. Τοκούζης αναφέρθηκε στο brand name smotel ολοκλήρωσε και εγκαινιάζει η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), με τη φιλοδοξία να δημιουργήσει μία νέα «γενιά» τουριστικών καταλυμάτων, που θα αλλάξουν τα δεδομένα στον χώρο της Φιλοξενίας.

Το smotel είναι το τελευταίο από τα τρία εγχειρήματα που η Συνομοσπονδία προήγαγε τα τελευταία χρόνια (τα άλλα δύο είναι το Καλάθι Πρωινού και ο Τουρισμός Εμπειρίας), το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον μετασχηματισμό του κλάδου των μικρών τουριστικών καταλυμάτων.

Ενώ, παράλληλα, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διαμόρφωση του νέου, σύγχρονου μοντέλου του ελληνικού τουρισμού στη μετά-πανδημική περίοδο.

«Η ΣΕΤΚΕ δουλεύει με γνώμονα την αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων στη χώρα. Προσπαθεί να δώσει εφόδια στους μικρούς επιχειρηματίες ώστε η επόμενη ημέρα της πανδημίας να τους βρει δυνατούς και ανανεωμένους με νέα ταυτότητα», τόνισε ο κ. Τοκούζης.

Στη νέα κατηγορία τουριστικών καταλυμάτων θα μπορούν να εντάσσονται επιχειρήσεις του κλάδου, που πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές όπως είπε ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ.

Τα καταλύματα για να πιστοποιηθούν με το νέο brand name θα πρέπει να παρέχουν στους πελάτες τους αναβαθμισμένες υπηρεσίες, όπως το Καλάθι Πρωινού και οι χαμηλότερες κατηγορίες κλειδιών θα πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον μια μορφή τουρισμού εμπειρίας.