Τα σχέδια της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο αποκάλυψε ο Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, μίλησε για το Αιγαίο και το Καστελλόριζο και την στόχευση της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, η κατάσταση αυτή είναι γνωστή σε μικρό κύκλο Ελλήνων αξιωματούχων, ανάμεσα τους και στελέχη της αντιπολίτευσης: Η Τουρκία δεν απειλεί μόνο την Κύπρο στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, αλλά έχει εκπονήσει σχέδια και για το Αιγαίο, στην περιοχή του Καστελόριζου, γράφει στο hellasjournal.com.

Παρουσίασε αποδείξεις ότι οι Τούρκοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν στην άλλη πλευρά της ζώνης, όπως είπε, και στο Αιγαίο, και αυτό -όπως τόνισε- μας ανησυχεί πολύ γιατί οι απειλές εντείνονται.

Ο κ. Αποστολάκης επέλεξε να παρουσιάσει τις απειλές και στο Αιγαίο με πιο ομαλό τρόπο στη διάρκεια ομιλίας του στην ευρύτερη γειτονιά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνέδριο του Foreign Policy. Όμως, είναι φανερό πως δημιουργήθηκε σοβαρό θέμα, αφού η Τουρκία και η Ελλάδα είναι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και είναι αδιανόητο, έτσι κι αλλιώς, αυτό που συμβαίνει καθημερινά στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου.

«Θα θέλαμε», τόνισε ο κ. Αποστολάκης, «και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε, να αποφύγουμε αυτή την κατάσταση, γιατί αυτό σημαίνει πράξεις (this means actions). Αυτό είναι κάτι που λέω στους ομολόγους μου στις ΗΠΑ. (Θέλω) να μοιραστώ την ανησυχία μου για το μέλλον αν δεν σταματήσουν και δράσουν με αυτόν τον μονομερή τρόπο». Ο Έλληνας υπουργός φαίνεται ότι χρησιμοποίησε επί τούτου τη φράση «αυτό σημαίνει πράξεις» («this means actions»), διότι ήθελε να δείξει με δραματικό, αλλά πραγματικό τρόπο, ότι εάν η Τουρκία επιχειρήσει υλοποίηση των σχεδίων που εκπόνησε, η Ελλάδα θα απαντήσει.

Παρά το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν κτυπηθεί άγρια από την οικονομική κρίση, παραμένουν αξιόμαχες και μπορούν να απαντήσουν άμεσα και αποτελεσματικά στην Τουρκία.

Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα του υπουργού Άμυνας, αλλά ήταν και το πιο ισχυρό. Υπό την έννοια ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται αυτή τη στιγμή το ΝΑΤΟ και η Αμερική είναι ένας πόλεμος μεταξύ δύο συμμάχων του, που θα τινάξει τη νότια πτέρυγα στον αέρα.

Η ελληνική αντιπροσωπεία έθιξε και ένα άλλο σημαντικό θέμα, το οποίο -εάν μπορούσε να πραγματοποιηθεί- θα άλλαζε τα δεδομένα. Με προσεκτικό τρόπο ανέφερε ότι θα ενδιέφερε την Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, όπως και η αγορά μερικών αεροπλάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   TUI: Αυξημένη κατά 10% η μέση τιμή πώλησης των πακέτων για το 2021

Παρά το γεγονός ότι το κόστος για την αγορά πενήντα F-35 είναι γύρω στα 5 δις., τα κέρδη από την συμπαραγωγή είναι πολύ περισσότερα. Εάν ακυρωθεί η συμμετοχή της Τουρκίας, ο δρόμος για την Ελλάδα ανοίγει, φτάνει η πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσει με τολμηρό τρόπο αυτή την πρόκληση. Η ελληνική πλευρά κατέθεσε ένα αίτημα το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας κυρίως στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο: Να στείλει η Αμερική στην περιοχή της Μεσογείου πολεμικά πλοία στο πλαίσιο ασκήσεων και άλλων εκδηλώσεων, τα οποία θα περιπολούσαν στις επίμαχες περιοχές.

Οι Αμερικανοί δεν απέρριψαν την ιδέα, αλλά αυτό που τονίζουν σε όλες τις πλευρές είναι ότι μία σύγκρουση της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεν ωφελεί ούτε τις χώρες, ούτε το ΝΑΤΟ ούτε τα αμερικανικά συμφέροντα. Σημειώθηκε επίσης ότι παρά τις καθολικές αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Τούρκοι παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ και συνεχίζουν τις απειλές στο Αιγαίο. Και ζητήθηκε να απαγορευτούν ενέργειες της Τουρκίας που θα οδηγούσαν την κατάσταση στο απροχώρητο.

Το αμερικανικό μήνυμα, μετά τη συνάντηση του κ. Αποστολάκη με τον Αμερικανό ομόλογό του, είναι ότι θεωρούν την κατάσταση στο Αιγαίο και την Κύπρο σοβαρή, την παρακολουθούν από κοντά και δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί σε σύγκρουση.

 186 total views,  2 views today