Τουρκικό drone πάνω από τη Ρω

664

Θρασύτατη πρόκληση άνευ προηγούμενου από τους Τούρκους σημειώθηκε, όταν ένα drone του τουρκικού στρατού πέταξε πάνω από ελληνικό νησί.

Συγκεκριμένα χθες, στις 15:12 ένα τουρκικό UAV πέταξε πάνω από τη νήσο Ρω στα 20.000 πόδια.

Ήταν η πρώτη φορά που τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) πραγματοποίησε πτήση πάνω από τη νήσο Ρω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τύπου ΤΑΙ Anka μη επανδρωμένο αεροσκάφος, συνόδευαν και δύο τουρκικά μαχητικά F-16, αλλά χωρίς να κάνουν υπερπτήση πάνω από το ελληνικό νησί.
Τα TAI Anka κατασκευάζονται από την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό drone αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Το συμβάν του 2018

Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης του 2018 ένα αντίστοιχο τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εισήλθε στο ελληνικό FIR, εντοπίστηκε από ελληνικά ραντάρ στην περιοχή της Ρόδου και εν συνεχεία αναχαιτίστηκε από ελληνικά F-16.
Τότε, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις απέσυραν το drone στον εναέριο χώρο τους, με τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη να παρακολουθούν την πτήση του μέχρι να αποσυρθεί στο τουρκικό FIR.

Το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν το πρώτο συμβάν παραβίασης του εναέριου χώρου μας από UAV ANKA, έπειτα από την επίσημη ανακοίνωση της επιχειρησιακής τους ένταξης στο τουρκικό ναυτικό, στις 27 Μαρτίου του ίδιου έτους.

Πως χρησιμοποιεί τα Anka ο τουρκικός στρατός

Τα νέα μη επανδρωμένα τουρκικά αεροσκάφη προορίζονται για αποστολές συλλογής πληροφοριών και πληροφορίες επικοινωνιών, ενώ φωτογραφίες τους έχουν αναρτηθεί στο twitter από το τουρκικό υφυπουργείο αμυντικών προγραμμάτων.
Το νέο μη επανδρωμένο εναέριο σκάφος έχει αυτονομία 24 ωρών, μέγιστη ταχύτητα διακοσίων δεκαεφτά χιλιομέτρων ανά ώρα, και υψόμετρο πλεύσης τριάντα πέντε χιλιάδων ποδών.

Πηγή: in.gr