Τρόπους για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθυσμού των λαγοκέφαλων αναζητά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου .

Στο πρόβλημα έχει γίνει πονοκέφαλος για τους αλιείς αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.

Ο αντιπεριφερειάρχης είχε συνεργασία με τους αλιείς της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών  για τους λαγοκέφαλους.

«Είμαστε σε διεργασία για να προτείνουμε μέτρα για να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο ψάρι που ταλαιπωρεί τους αλιείς. Ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε πρόταση στο υπουργείο και την αρμόδια επιτροπή», είπε ο κ. Ζαννετίδης.

Σε ερώτηση για τις ενέργειες που μπορούν να γίνουν ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε:

«΄Εχει ασχοληθεί το πανεπιστήμιο της Κύπρου. Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης με την επικήρυξη του είδους. Και το ΕΛΚΕΘΕ είναι προβληματισμένο για το θέμα αυτό».

Ο λαγοκέφαλος προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η  τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.

Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα.  Η  πρώτη παρατήρηση του λαγοκέφαλου -φυσικός χώρος του οποίου είναι η Ερυθρά Θάλασσα, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός- στη Μεσόγειο έγινε το 2003 και συγκεκριμένα στα νότια παράλια της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Δημοπράτηση συμπληρωματικών έργων για το Νοσοκομείο Καρπάθου

Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Εχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο, στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία».

Σχετικά με το λεοντόψαρο ο κ. Ζαννετίδης δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις που να εμπνέουν ανησυχία από την παρουσία του στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Τα εγκαίνια της έκθεσης στην Κρεμαστή 

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην έκθεση Χειροτεχνίας της Κρεμαστής που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 9 Αυγούστου.

«Η Περιφέρεια θα συμμετάσχει με 18 παραγωγούς που θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στους επισκέπτες. Είναι τα προϊόντα που παράγονται σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Ευελπιστούμε να έχουμε μια καλή συμμετοχή. Να πιάσει τόπο και η προσπάθεια που κάνουμε για τους παραγωγούς μας», είπε ο κ. Ζαννετίδης.

Το Φράγμα Απολλακιάς

Ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε και στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια για το Φράγμα της Απολλακιάς.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη θα αλλάξουν πάρα πολλά σχετικά με τη διαχείριση και τη χρήση του νερού προς όφελος των παραγωγών και της περιοχής.

«Θα συνεδριάσει σύντομα και η αρμόδια επιτροπή. Η διαχείρηση του φράγματος περνάει στην Περιφέρεια. Θα έχουμε πλήρη εικόνα για τις επισκευές που πρέπει να γίνουν», είπε ο κ. Ζαννετίδης.

 148 total views,  4 views today