Το αεροπλανοφόρο ‘Αιζενχάουερ (Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group – IKE CSG) αναχώρησε σήμερα από την περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών και θα παραμείνει για λίγο στην περιοχή ευθύνης της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στην Αμερική μετά από περισσότερους από επτά μήνες ανάπτυξης για την υποστήριξη της περιφερειακής αποτροπής και της ισχύς των προσπαθειών των ΗΠΑ για την προστασία της ναυσιπλοϊας.
Τα παραπάνω δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ (Pat Ryder).
Την εντολή αναχώρησης έδωσε ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν. Σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει για ένα διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο πριν επιστρέψει στην Αμερική, καθώς εκφράζονται φόβοι για δημιουργία δεύτερου πολεμικού μετώπου στο Ισραήλ με ευθύνη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζομπολάχ.
Σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, η εκτίμηση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία παρασχέθηκε σε μέλη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, μια ισραηλινή εισβολή στον Νότιο Λίβανο θα ξεκινήσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου, με τις αεροπορικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας να ξεκινούν πιθανότατα νωρίτερα. Άλλες πηγές αναμένουν στρατιωτική κινητικότητα στο νότιο Λίβανο, όπου δρα η Χεζμπολάχ.
Πρόκειται για μία μεγάλη εξέλιξη, καθώς το αεροπλανοφόρο θα βρεθεί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ, Ρόδου και της Κύπρου με πιθανότητες να αγκυροβολήσει σε Ρόδο και Κρήτη.
Ο Υποστράτηγος Πατ Ράιντερ πρόσθεσε τα εξής:
Μετά την ολοκλήρωση μιας προγραμματισμένης άσκησης στον Ινδο-Ειρηνικό, το αεροπλανοφόρο Ρούσβελτ (USS Theodore Roosevelt Carrier Strike Group – TR CSG) θα φτάσει στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ για να συνεχίσει την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, την αποτροπή της επιθετικότητας και την προστασία της ελεύθερης ροής του εμπορίου στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής του, το Άιζενχάουερ (IKE CSG) προστάτευσε πλοία που διέρχονταν από την Ερυθρά Θάλασσα, το Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ και τον Κόλπο του Άντεν, διέσωσε αθώους ναυτικούς από τις παράνομες επιθέσεις των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν και βοήθησε στην αποτροπή περαιτέρω επιθετικότητας.
Την επόμενη εβδομάδα, το Ρούσβελετ (TR CSG) θα αναχωρήσει από τον Ινδο-Ειρηνικό για την περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να διατηρούν μια ισχυρή παρουσία στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού για να ενισχύσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την αποτροπή μαζί με συμμάχους και εταίρους.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο ισχυρισμός των Χούθι ότι επιτέθηκαν στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ψευδής, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters. «Αυτό είναι ψευδές», τόνισε ένας από τους αξιωματούχους, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Χθες, οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης ανακοίνωσαν ότι δυνάμεις της οργάνωσης εξαπέλυσαν επίθεση στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Eisenhower στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς και στο πλοίο Transworld Navigator στην Αραβική Θάλασσα. Δεν διευκρίνισαν πότε έγιναν οι ισχυριζόμενες επιθέσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των σιιτών ανταρτών το Transworld Navigator δέχτηκε άμεσο πλήγμα από πύραυλο.
Η επιχείρηση κατά του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Eisenhower πέτυχε τους στόχους της, πρόσθεσαν χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Από τα μέσα Νοεμβρίου, το υποστηριζόμενο από το Ιράν υεμενίτικο σιιτικό ένοπλο κίνημα έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών και κατόπιν πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Ισχυρίστηκε ότι δρα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο τον καταστροφικό πόλεμο του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου.
Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, συγκρότησαν τον Δεκέμβριο διεθνή δύναμη για την προστασία της ναυσιπλοΐας σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Ναυτική δύναμη αναπτύχθηκε επίσης νωρίτερα φέτος από την ΕΕ.
Από τον Ιανουάριο, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, δρώντας σε πολλές περιπτώσεις σε συνεργασία με αυτές της Βρετανίας, πλήττουν θέσεις και εγκαταστάσεις των Χούθι στην Υεμένη.
Η δράση των Χούθι έχει αναγκάσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αναδρομολογήσουν τα πλοία τους, να τα στέλνουν πλέον να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, καθιστώντας πολύ πιο δαπανηρές και χρονοβόρες τις θαλάσσιες μεταφορές.