Η νεότερη ιστορία της Ρόδου ήρθε ξανά στο προσκήνιο,  στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, που έγραψε  ο πρώην δήμαρχος Ρόδου νομικός κ.Μάνος Κόκκινος και φέρει τον τίτλο « Αποτυπώματα ενός αθόρυβου οδοιπορικού: Σε τι πίστεψα και για τι αγωνίσθηκα».

Το πρώην δήμαρχο της Ρόδου που παραμένει ενεργός πολίτης τίμησαν με την παρουσία τους στην εκδήλωση, στο Νεστορίδειο Μέλαθρο ,  οι βουλευτές  Βασίλης Υψηλάντης και Μίκα Ιατρίδη, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μανδρακός, η πρόξενος της Γαλλίας κ. Αλίκη Μοσχή, η περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη του κ. Μανώλη Γλυνού κ.Νατάσα Βενετοκλή,  ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Περίδης, στελέχη του ΚΙΝΑΛ , επιχειρηματίες, αυτοδιοικητικοί και πολλοί πολίτες που θέλησαν να ακούσουν τους πρώην δημάρχους κκ Γιώργο Γιαννόπουλο Σάββα Καραγιάννη τον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ζαχαριάδη  και τον οικονομολόγο κ. Μιλτιάδη Λογοθέτη να μιλούν για την πολιτική διαδρομή του κ.Μάνου Κόκκινου αλλά και τον ίδιο να σκιαγραφεί την πορεία του.

Μήνυμα στον πρώην δήμαρχο έστειλε ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας.

Όσοι  παρακολούθησαν την ομιλία είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν νοητά ίσως, σε μια άλλη εποχή της αυτοδιοίκησης. Και αυτή είχε τις αντιπαραθέσεις της,  τον ανταγωνισμό, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τις διεκδικήσεις, τις νίκες και τις ήττες. Είχε όμως αυτό το κάτι παραπάνω που τείνει να εκλείψει στις ημέρες μας, δηλαδή, τον  ευγενή ανταγωνισμό και τον πολιτικό πολιτισμό.

Μέσα από την πολιτική διαδρομή του Μάνου Κόκκινου ήρθε στο φως η άλλη Ρόδος . Εκείνη  των αγώνων, των διεκδικήσεων, των μαχών που δίνονται με επιμονή και το πείσμα, για το καλό του τόπου. Ήρθε στη μνήμη η εποχή της δημιουργίας, όπως τότε που γεννήθηκε η ΔΑΝΕ, γιατί και σε αυτό το γεγονός συνέβαλε ο κ. Κόκκινος. Άλλωστε τη σημασία της συμβολής του, στο συγκεκριμένο εγχείρημα,  απέδειξαν στελέχη της εταιρείας με την παρουσία τους στην εκδήλωση.

Από τις ομιλίες των πρώην δημάρχων της Ρόδου αναδείχθηκε η προσωπικότητα του κ. Μάνου Κόκκινου που όπως  είπαν έγινε δίδαγμα πορείας στην πολιτική.

Άνθρωποι που αποτελούν, φωτεινά  κεφάλαια  στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης,  κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και μίλησαν όμορφα, για τον συναγωνιστή τους στην πολιτική σκηνή. Τίμησαν  την πορεία του και τα αποτυπώματα του στην τοπική ιστορία. Ξέρουν άλλωστε ότι οι πικρίες οι καβγάδες οι πικρίες των πολιτικών αντιπαραθέσεων,  χάνουν σιγά σιγά με το πέρασμα  του χρόνου το έντονο χρώμα και στο τέλος σβήνουν. Αυτό που μένει, είναι το αποτύπωμα του καθενός,  στην ιστορία της  Ρόδου που δεν είναι άλλο  από το έργο του.

Η ομιλία του κ. Κόκκινου, ανέδειξε  για άλλη μια φορά την προσωπικότητα του, τα πιστεύω, τις αρχές, τις αξίες και κυρίως την αγάπη του για τη Ρόδο.

Την εκδήλωση, που ξεκίνησε με την προβολή βίντεο από τα γεγονότα σταθμούς στην διαδρομή του κ. Μάνου Κόκκινου καθώς και τις πολιτικές προσωπικότητες με τις οποίες είχε συναντήσεις στη Ρόδο όταν ήταν δήμαρχος, συντόνισε ο δημοσιογράφος συγγραφέας κ. Κυριάκος Χονδρός.

Το βίντεο βασίστηκε στο αρχείο του ιδρυτή  της τηλεόρασης ΩΜΕΓΑ και της οικογένειας του.

Με την  ισχυρή μνήμη όλων  των γεγονότων ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Ζαχαριάδης μίλησε για την πολιτική πορεία του κ. Κόκκινου από τότε που ήταν υποψήφιος με την παράταξη του αείμνηστου Μ Πετρίδη.

«Μετά την μεταπολίτευση ο Μάνος Κόκκινος, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και υπέγραψε τη διακήρυξη της ίδρυσης της πρώτης τοπικής οργάνωσης του κόμματος. Συνέχισε την δραστηριότητα του  στη δικηγορία. Έγινε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου . Στις εκλογές του 81 τον βρίσκουν στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Με την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε νομάρχης Κερκύρας. Από την Κέρκυρα μας έρχονταν τα νέα.  Μας έλεγαν πόσο καλός, δραστήριος και εξυπηρετικός ήταν. Εξαιτίας της δραστηριότητας του η κυβέρνηση όταν συστάθηκαν οι πρώτες περιφέρειες τον τοποθέτησε στην θέση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων. Μόλις έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου  και ανέλαβε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ο Μάνος Κόκκινος εγκαταστάθηκε στη Ρόδο και ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία»,τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Εν συνεχεία ο κ. Ζαχαριάδης θύμισε στο κοινό ότι το 1989 η τοπική  ηγεσία του  ΠΑΣΟΚ είχε κάποιες διαφωνίες με τον  κ. Σάββα Καραγιάννη και στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Μάνου Κόκκινου.

« Και τότε εκείνη την εποχή υπήρχαν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις και εδώ», είπε και τόνισε πως τότε οι νομαρχιακές επιτροπές των κομμάτων αποφάσιζαν για τις υποψηφιότητες. Οι κεντρικές διοικήσεις των κομμάτων έκαναν προτάσεις.

Πάντοτε παρών σε όλους τους αγώνες

«Η θητεία του Μάνου Κόκκινου, ήταν πολύ αποδοτική παρότι ξεκίνησε με ατυχία εξαιτίας του ατυχήματος που είχε. Εξαιτίας αυτού, τους πρώτους μήνες της θητείας του, ήταν σε νοσοκομείο της Γαλλίας. Πέρασε αυτή η θητεία και ήρθαν και άλλες. Έδωσε αγώνες σε θέματα που είχαν να κάνουν με την δημοτική περιουσία, όπως για το ΑΚΤΑΙΟΝ το ΡΟΔΟΝ και άλλα . Τα διεκδίκησε, με πολύ πείσμα και τα κατάφερε παρά τις αντιδράσεις, που έφερνε πάντα η Αθήνα. Ο Μάνος Κόκκινος όλα αυτά τα χρόνια, συνέχισε να πολιτεύεται, με την ευρεία έννοια να είναι παρόν στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Άφησε ένα στίγμα πολύ θετικό στη πόλη και γενικότερα στο  νησί. Τον αγαπώ τον εκτιμώ, έχω όμως και κάποιες διαφωνίες. Όμως τον θεωρώ φίλο μου, αναγνωρίζω το έργο που έκανε στο νησί», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Ζαχαριάδης.

Στην πρώτη γραμμή των αγώνων

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Γιαννόπουλος και τόνισε πως η πρόταση να προλογίσει το βιβλίο του κ. Μάνου Κόκκινου ήταν από τις μεγαλύτερες τιμές που του έχουν γίνει.

«Με το Μάνο Κόκκινο γνωριστήκαμε  όταν ήρθε στη Ρόδο. Ήταν φτασμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δικηγόρος. Ξεχώριζε μεταξύ των επιστημόνων στο κόμμα. Όλοι οι άλλοι ήμασταν  νέοι που κάναμε τα πρώτα μας βήματα. Ακολουθούσαμε ενταγμένοι στο ΠΑΣΟΚ, το όραμα τα όνειρα μας. Στις εκλογές του 1981 ήταν στο ψηφοδέλτιο. Με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν ο αείμνηστος  Γιώργος Γεννηματάς θέλησε να κάνει την αναβάθμιση της ΤΑ και να δώσει  διαφορετικό  περιεχόμενο στις νομαρχίες, με άλλες πολιτικές κάνοντας την τοπική κοινωνία συμμέτοχη. Ήταν τότε που τοποθετήθηκε στη θέση του νομάρχη στην Κέρκυρα. Μετά έγινε περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων», είπε ο κ. Γιαννόπουλος.

Απεργία πείνας για το ΑΚΤΑΙΟΝ

Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στους αγώνες που έδωσε ο κ.Κόκκινος  για να περιέλθουν στο δήμο Ρόδου σημαντικά ακίνητα όπως το ΑΚΤΑΙΟΝ.

«Είχε κάνει απεργία πείνας για να πιέσει την κυβέρνηση να παραχωρήσει στο δήμο το ΑΚΤΑΙΟΝ», θύμισε στο ακροατήριο ο κ. Γιαννόπουλος.

Η δημιουργία των πεζοδρόμων στην πόλη

Στη συνέχεια ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην δημιουργία των πεζοδρόμων επί θητείας του κ. Κόκκινου.

« Ως αρχιτέκτων μελετητής είχα αναλάβει για λογαριασμό του Δήμου την εκπόνηση της μελέτης για τους πεζόδρομους στο κέντρο. Ήταν η πρώτη φορά που θα γίνονταν κάτι τέτοιο. Μια τέτοια ανατροπή στη λειτουργία της πόλης, δημιουργούσε επιφυλάξεις ακόμη και σε μένα. Είχα αποφασίσει την Καρπάθου να μην την πεζοδρομήσω μέχρι τη συμβολή της με την Παπάγου. Του εξήγησα ότι θα τον έκραζε όλος ο κόσμος με αυτό. Να κάνεις αυτό που σου λέω. Θα γίνει  πεζόδρομος  μέχρι πάνω η Καρπάθου. Είναι χαρακτηριστικό ένας ανθρώπου πείσμονα. Αυτό εδράζει σε πεποιθήσεις που άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιδεολογία του. Αυτή του η οξύτητα ως ένα βαθμό δημιούργησε όχι μόνο με δική του ευθύνη το ρήγμα. Αισθάνομαι απέραντη εκτίμηση για το Μάνο Κόκκινο, την ίδια που αισθανόμουν από την εποχή που τον είχα γνωρίσει», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.

Με έμαθε να σκέπτομαι πριν να μιλώ διαφορετικά με καπέλωνε

Ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε και στις αντιπαραθέσεις που είχαν με τον κ. Κόκκινο στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

«Αυτό που ανακάλυψα, στις θυελλώδεις αντιπαραθέσεις του δημοτικού συμβουλίου ήταν ότι είχε μια απίστευτη δυνατότητα, αναλυτικής και διεισδυτικής σκέψης σε όλα τα θέματα. Δεν ερχόταν προετοιμασμένος αλλά είχε τη δυνατότητα και την ευστροφία, να αναλύει με την πρώτη επαφή το θέμα και να το προσαρμόζει στις δικές του πεποιθήσεις και να βγάζει τη δική του άποψη. Αυτό δείχνει άνθρωπο ευφυή. Παρόλο την οξύτητα του, ήταν πάντα ευπρεπής .Δεν έκανε κάτι έξω, από τα αποδεκτά πλαίσια. Αυτό γιατί είναι δημοκράτης, καλλιεργημένος και είχε  πάντα στοιχειοθετημένες απόψεις.Του οφείλω ότι με έμαθε αναγκάζοντας με μέσα από την αντιπαράθεση μας, να σκέπτομαι πριν να ομιλώ. Αν δεν το έκανα με καπέλωνε. Μου καλλιέργησε γρήγορα ανακλαστικά για να μπορώ να τον προφταίνω στις συζητήσεις.Κάθε αντιπαράθεση αντιπάλεμα ιδεών σαν το Μάνο σε πλουτίζει σαν άνθρωπο.  Με την επίδραση του πάνω μου με έκανε να γίνω λίγο καλύτερος άνθρωπος. Δεν άφησες αποτυπώματα σαν αυτά που περιγράφεις, στο δήμο στην Περιφέρεια στη νομαρχία  με όσα έκανες στην πόλη που αγαπάμε  άφησες αποτυπώματα απίστευτα θετικέ και σε ανθρώπους», δήλωσε ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος.

Βιβλίο- αυτοβιογραφία αποτύπωμα πολιτικής διαδρομής

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην δήμαρχος και νομάρχης κ. Σάββας Καραγιάννης.

«Μέσα από τις σελίδες  του βιβλίου ζωντάνεψαν μέσα μου όσα βιώσαν όσοι είχαν και έχουν την τύχη να υπηρετούν τα κοινά του τόπου μας μέσα από την αυτοδιοίκηση», είπε ο κ. Καραγιάννης και πρόσθεσε  πως ο βιβλίο του κ. Κόκκινου είναι ένας θετικός απολογισμός και όχι μια παρέλαση ιστορικών γεγονότων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   2.880 αιτήσεις για τις Σχολές Ξεναγών

Ο κ. Καραγιάννης τόνισε πως το βιβλίο  είναι  μια αυτοβιογραφία που παρουσιάζει την αλήθεια για το Μάνο Κόκκινο.

« ΄Όπως κάθε μεγάλος άνδρας θεωρεί πυλώνα της πορεία του την οικογένεια. Δεν αφήνει τα αδέλφια του έξω από τα οδοιπορικό του. Σημαντικό κεφάλαιο είναι η δική του οικογένεια η σύζυγος και τα παιδιά του. Μέσα από το βιβλίο κάνει και μνημόσυνο, στους γονείς του που τον μπόλιασαν με τις ηθικές αξίες που διέπουν τη όλη του συμπεριφορά στη ζωή», είπε ο κ. Καραγιάννης που  μίλησε για την πορεία του Μάνου Κόκκινου από τα φοιτητικά του χρόνια.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε και στο χώρο με το οποίο όπως είπε παθιάστηκαν  δηλαδή για την τοπική αυτοδιοίκηση ξεκινώντας από την τοποθέτηση του στη θέση του Νομάρχη Κέρκυρας.

Χαρές και πίκρες στην αρένα της πολιτικής

Μίλησε για την πορεία του στα Ιόνια νησιά  αλλά και στην επεισοδιακή έναρξη της  πρώτη θητεία του.

«Συνεργαστήκαμε από διαφορετικές θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.Με κοινό γνώμονα τα συμφέροντα του τόπου και την ολοκλήρωση αρχικά των έργων ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της κοινωνίας. Κοινή ήταν η αγωνία μας το 1998, όπου είδαμε τις διαδρομές μας να τέμνονται. Εγώ στην προεκλογική εκστρατεία μου για τη νομαρχία και ο Μάνος για το Δήμο της Ρόδου. Βρέθηκα υπηρετώ τα Δωδεκάνησα ως νομάρχης και εκείνος, έμεινε στα έδρανα του Δήμου ως αντιπολίτευση  υπερασπιζόμενος πάντα τα συμφέροντα του Ροδιακού λαού.  Γευτήκαμε αγαπητέ μου Μάνο τόσες χαρές και τόσες πίκρες στην αρένα της πολιτικής. Εμπειρία σοφία μεγαλοψυχία εκτίμηση καθαρή συνείδηση αγάπη. Αυτό κρατάμε. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε από όποιο μετερίζι μπορούμε από εδώ και πέρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σάββας Καραγιάννης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο οικονομολόγος και συγγραφέας κ. Μιλτιάδης Λογοθέτης που αναφέρθηκε στην κοινή πορεία που είχε με τον κ. Μάνο Κόκκινο από τα χρόνια που έφυγαν από τη Νίσυρο ήρθαν στη Ρόδο και  φοίτησαν στο ίδιο σχολείο.

«Δεν μπόρεσα να αρνηθώ στην πρόσκληση του Μάνου Κόκκινου να αναφερθώ στους κοινούς μας αγώνες», είπε.

Ο κ. Λογοθέτης αναφέρθηκε στη συνεισφορά του κ.Κόκκινου στην ίδρυση του Δωδεκανησιακού Ιδρύματος Υποτροφιών.

« Έπρεπε για το καταστατικό να δοθούν χρήματα δηλαδή 2.000.000 δραχμές. Η πρώτη δόση ήταν του Μάνου και η τελευταία της συζύγου του Ελένης. Η οικογένεια Κόκκινου, συμπλήρωσε δηλαδή τα χρήματα. Μας είπαν τότε πως οι Ροδίτες, δεν είχαν ανάγκη από το ίδρυμα. ¨Όμως παιδιά από την ύπαιθρο της Ρόδου φτωχά με ανάπηρους γονείς βοηθήθηκαν . Στηρίχθηκαν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που σήμερα τιμούν, την αυτοδιοίκηση την πολιτική και άλλους τομείς. Άλλοι διαπρέπουν στο εξωτερικό. Έχουν δοθεί περισσότερες από 400 υποτροφίες», τόνισε ο κ. Λογοθέτης.

Η γέννηση της ΔΑΝΕ

Ο κ. Λογοθέτης αναφέρθηκε στους στόχους της εποχής εκείνης , ένας από τους οποίους ήταν η ναυτιλιακή εταιρεία ΔΑΝΕ.

«Ένας από τους στόχους μας τότε ήταν να φτιάξουμε τη ναυτιλιακή εταιρεία  ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που είχε. Ο Μάνος είχε σχέσεις με την Κρήτη και εγώ με τη Μυτιλήνη.  Πήγαμε στην Κρήτη και φτιάξαμε τη ΔΑΝΕ»,είπε.

Η δημιουργία Πανεπιστημίου στη Ρόδο

Ο κ. Λογοθέτης αναφέρθηκε και στη σφοδρή επιθυμία που υπήρχε για τη δημιουργία Πανεπιστημίου στη Ρόδο. Ωστόσο το σχέδιο όπως το οραματίστηκαν οι εμπνευστές του τότε, δεν πήρε σάρκα και οστά.  Και γιατί όπως εξήγησε ο κ.Λογοθέτης, επετράπη να λειτουργήσουν δύο τμήματα που ήταν στην ουσία η αναβάθμιση της Παιδαγωγικής Ακαδημίας και το τμήμα των Μεσογειακών Σπουδών.

Για άλλα τμήματα και πολύ περισσότερο για τμήμα τουρισμού ούτε λόγος.

«Έχει απασχολήσει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Ρόδου. Έγιναν τόσοι αγώνες για να περιέλθουν στο Δήμο. Τώρα  την περιουσία αυτή τη διαχειρίζεται μια επιτροπή διορισμένη από το ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε ο κ.Λογοθέτης.

«Έχω την αίσθηση  ότι το ισοζύγιο σε ότι  αφορά το αποτύπωμα μας στον τόπο είναι θετικό. Σε αυτό έχεις συμβάλει και εσύ», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κόκκινος.

Μάνος Κόκκινος : Δεν επέλεξα ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας

Ο κ. Κόκκινος ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τους πρώην δημάρχους Γιώργο Γιαννόπουλο, Σάββα Καραγιάννη τον κ. Λογοθέτη τον κ. Ζαχαριάδη και τον κ. Χονδρό γιατί δέχθηκαν να περπατήσουν μαζί του το αθόρυβο οδοιπορικό  και να ανιχνεύσουν τα κοινά αποτυπώματα και να επαναλάβουν την αγάπη στη Δημοκρατία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Μοιράζομαι μαζί σας μια εσώψυχη εξομολόγηση κάποια σκόρπια φύλλα της  ζωής μου σε ελάχιστη ανταπόκριση σε όλους εσάς που μοιραστήκατε μαζί μου το οδοιπορικό,  τους αγώνες και τις διεκδικήσεις.  Αυτό το βιβλίο δεν γράφτηκε από φαντασία φιλοδοξία και κάποια ιδιοτέλεια. Ηθικοί αυτουργοί είναι κάποιοι από εσάς που με παρότρυναν να καταγράψω τις εμπειρίες μου τις θέσεις και στις απόψεις μου για να γίνει το βιβλίο οδηγός συμπεριφοράς. Ακόμη γράφτηκε γιατί θέλει να αποκαλύψει αλήθειες που δεν ειπώθηκαν, να φωτίσει κάποια γεγονότα που έμειναν σε αθέατη πλευρά. Στη ζωή μου δεν επεδίωξα ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας. Προσπάθησα να μην φύγω απαρατήρητος. Θέλησα να αφήσω πίσω μου, κάποια χνάρια κάποια αποτυπώματα, για να αποτελέσουν οδηγό πορείας σε όσους ήθελαν να ακολουθήσουν την ίδια πορεία», είπε ο κ.Κόκκινος.

Το βιβλίο όπως εξήγησε ο κ. Κόκκινος γράφτηκε ενώ είναι σε προχωρημένη ηλικία γιατί τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή.

«Το βιβλίο ήρθε τώρα γιατί τότε μπόρεσα να συγκεντρώσω όλα τα αποτυπώματα και να τα καταγράψω σε ένα βιβλίο. Στέκομαι με τη συνείδηση καθαρή και το κεφάλι ψηλά. Τώρα μπορώ να πω αυτό που είχε πει ο σοφός νομοθέτης Σόλωνας στο βασιλιά Κροίσο « Μηδέν από το τέλους μακάριζε». Αυτή την υστεροφημία πρέπει όλοι μας να την κτίζουμε καθημερινά και να αποτελέσει στοιχείο του βίου μας και κληρονομιά στα παιδιά και εγγόνια μας. Προβληματίστηκα με το περιεχόμενο του βιβλίου για το αν θα ήταν αποτύπωμα που θα ανέδυε το άρωμα των ιδεών που ήθελα να υπηρετήσω. Τη βοήθεια μου έδωσε ο Νίκος Καζαντζάκης όταν έγραψε στη σύζυγο του Γαλάτεια.  Ακολούθησα τη  συμβουλή του. Κανείς μας στη ζωή πιστεύω δεν ήρθε ουρανοκατέβατος. Δεν ήρθε στη ζωή από παρθενογένεση. Όλοι ξεκινήσαμε από κάποιους γονείς και προγόνους .  Την αποφασιστική συμβολή μου την έδωσε ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας στην απολογία του», τόνισε ο κ. Κόκκινος θέλοντας να εξηγήσει τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει  στη ζωή κάθε ανθρώπου η πατρίδα και η οικογένεια.

Λάτρης της συμμετοχικής άμεσης Δημοκρατίας

«Αυτή η πατρίδα η πολυαγαπημένη, που τραγούδησαν οι ποιητές μας   μπορεί να είναι μικρή σε πληθυσμό αλλά  ο πληθυσμός της είναι το αλάτι της γης και ο ήλιος που φωτίζει την ανθρωπότητα.  Για αυτή την πατρίδα ήθελα να γράψω για να τα αφήσω κληρονομία στην οικογένεια μου. Τα αποτυπώματα μου ξεκινούν από τα φοιτητικά μου χρόνια. Τότε διαμορφώθηκε η πολιτική μου ιδεολογία, που δεν προέκυψε από κατήχηση . Γεννήθηκε στο πατρικό μου στη Νίσυρο στα Νικειά. Εκεί που όλοι αγαπούσαμε ο ένας τον άλλο όλοι νιώθαμε ίσοι μοιράζαμε πλούτο και φτώχεια  και αγωνιζόμασταν για το κοινό καλό. Οι μικροί ακούγαμε τις συμβουλές των  μεγάλων και πειθαρχούσαμε στις αποφάσεις που λαμβάνονταν. Όμως αυτή η φιλοσοφία φούντωσε όταν στη Νομική άρχισα να μελετώ τους αρχιτέκτονες της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Λάτρεψα την άμεση συμμετοχική δημοκρατία. Αυτή που μας  άφησε ο Περικλής και όχι τη σημερινή  και πλαστογραφημένη Δημοκρατία. Δυστυχώς όμως τη δημιουργούμε εμείς με το να απέχουμε από τις εκλογές», τόνισε ο κ. Κόκκινος που τόνισε στη συνέχεια πως τα πιο ευκρινή αποτυπώματα βρίσκονται στη δεκαετία του 80 και του 90.

«Είναι η εποχή που η εξουσία, μεταφέρθηκε στο λαό σε όλα τα χωριά και τα νησιά μας. Αφυδατώνεται, το υδροκέφαλο κράτος.  Τότε παύει η απομόνωση . Κτίζεται η νέα Ελλάδα. Ιδρύονται Πανεπιστήμια και ΤΕΙ νοσοκομεία  πανεπιστήμια και μη Κέντρα Υγείας», τόνισε ο κ. Κόκκινος που αναφέρθηκε στη θητεία του στην Κέρκυρα και στο έργο που άφησε.

« Γνωρίστηκα με μεγάλες  πολιτικές μορφές με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον Γ Παπανδρέου τον Γ Αλευρά τη Μελίνα Μερκούρη, τον Α Τρίτση  το Φ Μιτεράν τον Τα Κάρτερ . ¨Όλοι αυτοί μου χάρισαν ένα μεγάλο κομμάτι από τη δική τους αγάπη στη Δημοκρατία και τον άνθρωπο . Γέμισαν τη φαρέτρα μου με πράγματα που με βοήθησαν στην πορεία μου», τόνισε.

Θα μας κρίνει ο χρόνος και η ιστορία, η συνείδηση μας είναι ήσυχη

Αναφέρθηκε με αγάπη στη Ρόδο για την οποία έδωσε τόσους αγώνες.

«Πήρα τη σκυτάλη από τον εκλεκτό συνάδελφο αγαπητό Σάββα Καραγιάννη. Μαζί με τη σκυτάλη μου έδωσε και την προίκα της δικής του θητείας. Παρέδωσα και εγώ τη σκυτάλη και την προίκα στον Γιώργο Γιαννόπουλο που τη μεγάλωσε και την παρέδωσε σε μια σκυταλοδρομία συνέπειας και συνέχειας. Σήμερα ζούμε μια στιγμή πολιτικού πολιτισμού. Παλαιοί αντίπαλοι και τώρα φίλοι που αγαπάμε τη Ρόδο και όλοι μαζί αγωνιστήκαμε και χειριστήκαμε την τύχη της Ρόδου για 20 χρόνια. Θα μας κρίνει ο χρόνος και η ιστορία.Είμαστε με τη συνείδηση ήσυχη ότι κάναμε το καθήκον μας.Όλοι προσπαθήσαμε να αφήσουμε στίγμα προσφοράς και καλοσύνης στον τόπο μας», είπε  ο κ. Κόκκινος.

 372 total views,  4 views today