Ακλόνητη παραμένει η ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής παρά την κριτική που ακολούθησε μετά τις εκλογές.

Αυτό φάνηκε από όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο « Κάραβελ»
Τα στρατόπεδα είναι μεν διακριτά, αλλά…μέχρι εκεί.

Σε όσα πρέπει να γίνουν ώστε να πρωταγωνιστήσει το ΚΙΝΑΛ στην πολιτική ζωή αναφέρθηκε μιλώντας σήμερα στον Sky το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κ. Β Καλοπήτας με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση.

« Το ΚΙΝΑΛ είχε μια αδυναμία μιας συνεκτικής ταυτότητας. Για να επέλθουν αλλαγές αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη στο τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Οι πολίτες δεν μπόρεσαν να κατανοήσουν ότι είμαστε ένα κόμμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Υπήρχε και σύγχυση μεταξύ του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο κ. Καλοπήτας και πρόσθεσε ότι το κόμμα μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά στην πολιτική αρκεί να ληφθούν γενναίες αποφάσεις

«Είναι ανάγκη να αλλάξουμε δομή λειτουργία και πρόσωπα. Οι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν τι αντιπροσωπεύει το κόμμα. Πρέπει πρώτα να βάλουμε το πολιτικό πλαίσιο και μετά να τοποθετηθούν σε αυτό τα πρόσωπα που θα το υπηρετήσουν. Ουδείς είναι δεδομένος στο ΚΙΝΑΛ. Δεν έχουμε εξ οφίτσιο αξιωματούχους», είπε.

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να κριθεί και η κ. Γεννηματα τόνισε πως μοιραία όλοι περνούν από αυτό το στάδιο.

«Το θέμα δεν είναι να καθίσει κάποιος δεν ίδια καρέκλα. Τα πολιτικά κόμματα δεν λειτουργούν με καρέκλες . Απαντούν σε ερωτήματα για τη μελλοντική κατεύθυνση και στρατηγική τους ταυτότητα. Μετά θα δούμε τι γίνεται με πρόσωπα και ακολούθως με τις συνεργασίες», δήλωσε ο κ. Καλοπήτας και πρόσθεσε πως και τώρα ζητά τη διεξαγωγή συνεδρίου.

Αυτό που έχει γίνει στην παρούσα φάση είναι η λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση συνδιάσκεψης στο τέλος Νοεμβρίου

«Οι εκλογές δεν κερδίζονται μόνο με το πρόγραμμα αλλά και με ένα κεντρικό σύνθημα. Παλαιότερα για το ΠΑΣΟΚ το μοναδικό σύνθημα που είχε γίνει συνείδηση σε όλους ήταν η «αλλαγή». Και τώρα πρέπει να βρούμε «αφήγημα» που θα έχει σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες», τόνισε ο κ. Καλοπήτας.

Σε ερώτηση σχετικά με την συγκρότηση οργάνων του κόμματος στη Ρόδο ο κ.Καλοπήτας τόνισε:
«Υφίσταται η νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος. Τα κενά που έχουν δημιουργηθεί καλύφθηκαν και σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Η μεταβατική επιτροπή θα οδηγήσει το κόμμα μέχρι την εκλογή νέας στις αρχές του 2020.
Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα αλλαγής αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ ο κ. Καλοπήτας δήλωσε πως προέχει η πολιτική λειτουργία του κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Η Ελλάδα δε θα πάει σε διερευνητικές επαφές όσο βρίσκεται έξω το Oruc Reis

Τι έγινε σε κεντρικό επίπεδο

Οπως αναμενόταν, η κριτική προήλθε κατά κύριο λόγο από δύο τάσεις: από την πλευρά Ανδρουλάκη και στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ.

Ωστόσο, οι τοποθετήσεις αμφοτέρων δεν αποτύπωσαν πρόθεση για έμπρακτη αμφισβήτηση, ούτε έφτασαν σε ένταση τις αντίστοιχες του περασμένου Ιουλίου.

Ο Ν Ανδρουλάκης
Σε ότι  αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, δύο είναι τα σημεία που αξίζει να σταθεί κανείς. Πρώτον, στη θέση του στη συζήτηση περί «ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ», την οποία χαρακτήρισε άνευ περιεχομένου, καθώς, όπως ανέφερε, προ διετίας δόθηκε εντολή για τη δημιουργία νέου κόμματος. «ΠΑΣΟΚ υπάρχει χωρίς το Κίνημα Αλλαγής. Κίνημα Αλλαγής χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει», σημείωσε δε χαρακτηριστικά. Δεύτερον, στην τοποθέτησή του «να μην εκλαμβάνεται η στάση του (υπέρ της ενότητας) ως αδυναμία».

Πρόκειται για μια σαφή προειδοποίηση προς την ηγεσία, ενώ στο ίδιο «κάδρο» θα πρέπει να τεθεί και η θέση του για συλλογικές αποφάσεις σε εκλογικό νόμο και ψήφο αποδήμων. Αμφισβήτησε, δηλαδή, τόσο τις κατευθύνσεις για τα εν λόγω θέματα όσο και τον τρόπο λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Από την πλευρά Παπανδρέου, Χ. Καστανίδης και Δ. Ρέππας (ο πρώην πρωθυπουργός βρισκόταν στη Νέα Υόρκη) εστίασαν κυρίως στην έλλειψη ιδεολογικής ταυτότητας, ενώ κριτική υπήρξε για το ζήτημα της «ψήφου ανοχής» προς τη Ν.Δ. πριν από τις εκλογές.
Ενωτικού χαρακτήρα ήταν οι παρεμβάσεις των Κ. Σκανδαλίδη και Χρ. Πρωτόπαπα. Πρόκειται, άλλωστε, για δύο στελέχη που αρκετές φορές έχουν παίξει «πυροσβεστικό» ρόλο στο πρόσφατο παρελθόν.

Πώς αποτιμά η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ την συνεδρίαση της Κ.Ε

Με το βλέμμα στο μέλλον, αλλά και με «καρφιά» κατά των εστιών εσωστρέφειας, όπως προκύπτει από τοποθετήσεις στον απόηχο της συνεδρίασης. Συμφωνία όλων για αυτόνομη πορεία και μη επιστροφή στο παρελθόν (ΠΑΣΟΚ), ήταν συνοπτικά το μήνυμα του γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Το δεύτερο… σκέλος εξέφρασε ο στενός συνεργάτης της κ. Γεννηματά, Μανώλης Οθωνας:

Στην πορεία προς τα εμπρός «βοηθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις και όχι ο κλεφτοπόλεμος, οι χιλιάδες μικρές καθημερινές μαχαιριές», ανέφερε μεταξύ άλλων. Τον «σκόπελο» της Κ.Ε. εν ολίγοις πέρασε μάλλον αναίμακτα το ΚΙΝΑΛ, που οδεύει πλέον προς την προγραμματική συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου. Η ηγεσία αποδεικνύεται ανθεκτική, αλλά οι ισορροπίες εντός του ενιαίου φορέα εξακολουθούν να είναι λεπτές.

 236 total views,  2 views today