Αννα Αποστόλου. Αρχιτέκτων. Αυτό το νέο κορίτσι αφιερώνοντας 5 χρόνια από τη ζωή της στο νησί του ηφαιστείου, άφησε στη Νίσυρο ανεξίτηλη τη σφραγίδα της μέσα από δύο εμβληματικά έργα: Την αποκατάσταση του Kάστρου του νησιού και την βραβευμένη Μελανόπετρα.

Οποιος αντικρύζει τα έργα της συνειδητοποιεί ότι δεν έχει να κάνει με μία συνηθισμένη περίπτωση ενός ταλαντούχου, ευρηματικού ή με καλές σπουδές Αρχιτέκτονα. Αλλά με έναν άνθρωπο που ήρθε στον κόσμο με αποστολή να κάνει Αρχιτεκτονικά έργα με ανθρώπινο ύφασμα. Τα έργα της Αννας είναι συγκλονιστικά γιατί είναι ανθρώπινα. Αν κάτι σε συγκλονίζει σ΄αυτά είναι η αριστουργηματική απλότητά τους.

H Μελανόπετρα είναι μια πέτρινη κατοικία που κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στην καρδιά του πανέμορφου παραδοσιακού οικισμού Εμπορειού της Νισύρου και μετατράπηκε σε ένα ατμοσφαιρικό boutique hotel. H ιδιαίτερα επιμελημένη αποκατάσταση διατηρεί ανέπαφη τη διαχρονική γοητεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αναδεικνύοντάς την με σύγχρονες μινιμαλιστικές παρεμβάσεις. Το σύνολο διαθέτει ανεπιτήδευτο στυλ και σπιτική άνεση προσφέροντας ζεστή φιλοξενία, σε μια μοναδική ατμόσφαιρα που διατηρεί την ιδιαιτερότητα του αυθεντικού. Η ονομασία της Μελανόπετρας είναι εμπνευσμένη από την τοπική μαύρη ηφαιστειακή πέτρα με την οποία κτίστηκε.

Αναδυόμενο από την πέτρα και το βράχο του ηφαιστειακού τοπίου το ξενοδοχείο αποτελεί έναν μικρό παράδεισο που αποπνέει διακριτική πολυτέλεια, διαχρονική κομψότητα και αρμονία. Η προνομιακή του θέση σε ένα πραγματικά γνήσιο φυσικό και κτισμένο περιβάλλον, μια ανάσα από το ηφαίστειο και με πανοραμική θέα στη θάλασσα συμβάλλει στην απέριττη γοητεία του σε ένα τοπίο Αιγαιοπελαγίτικης φυσικής ομορφιάς.

Η διώροφη παραδοσιακή κατοικία, συνολικής επιφάνειας 115 τ.μ, κτισμένη στον ορεινό Εμπορειό στα μέσα του 19ου αιώνα, μετατράπηκε σε ένα ατμοσφαιρικό boutique hotel με ιδιαίτερη επιμέλεια ώστε να μην αλλοιωθεί ο αυθεντικός χαρακτήρας του κτίσματος που αποτελεί μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Νισύρου.
Η εξαιρετικού επιπέδου αναστήλωση που πραγματοποιήθηκε με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση ως συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, διατηρεί και αναδεικνύει όλα τα παραδοσιακά στοιχεία μέσα από τη λιτότητα των αρχιτεκτονικών εκφραστικών μέσων, χρησιμοποιώντας τοπικούς τρόπους δόμησης από πρωτογενή υλικά, συστήματα φιλικά προς το περιβάλλον, και τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό.

Οι εσωτερικοί χώροι συνδυάζουν το διαχρονικό ύφος και την ομορφιά της λαϊκής αρχιτεκτονικής με μια μοντέρνα μινιμαλιστική διακόσμηση που χρησιμοποιεί το ξύλο, την πέτρα, την πατητή τσιμεντοκονία και κτιστά έπιπλα.
Η κατασκευαστική διαφάνεια και η καθαρότητα των μορφών και των όγκων, σε σύνθεση με το τοπικό ιδίωμα χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν την πλαστικότητα των μικρών χώρων. Η κλιμακωτή διαμόρφωση του εσωτερικού συνδυάζεται με τους αδρούς κατάλευκους τοίχους από εμφανή λιθοδομή, τις λείες ανοιχτόχρωμες επιφάνειες των δαπέδων από τσιμεντοκονία, τις ακατέργαστες ξύλινες δοκούς στις οροφές, τις εσοχές και τα κτιστά έπιπλα για να δημιουργηθεί ένα ογκοπλαστικό σύνολο με χρωματική αρμονία λευκών και γήινων τόνων που αναδεικνύεται μέσα από το φυσικό φως που διαχέεται στο εσωτερικό από τα μικρά παράθυρα.


Στις εξωτερικές όψεις κυριαρχεί η αρμολογημένη εμφανής λιθοδομή που ενοποιεί οπτικά την κατοικία με το περιβάλλον, ενώ ο ήπιος τεχνητός φωτισμός αναδεικνύει διακριτικά το ανάγλυφο των τοίχων. Ο υπαίθριος χώρος διαμορφώνεται με επιχρισμένα κτιστά επίπεδα, σκαλιά και καθιστικά ενσωματωμένα σε σχηματισμούς βράχων, οργανώνοντας τη φυσική γεωμετρία με μια γλυπτική ποιότητα. Η πρωτογενής κατασκευαστική απλότητα και η συνέχεια τον υλικών και των χαράξεων σε όλες τις κλίμακες έχει στόχο την ήπια μετάβαση από το εξωτερικό στο εσωτερικό και από τη φύση στο κτισμένο.


Η Μελανόπετρα αποτελείται από δύο αυτόνομα διαμερίσματα, στο ισόγειο και τον όροφο που έχουν και τα δύο πρόσβαση απευθείας από τη στάθμη του δρόμου λόγω της μεγάλης κλίσης του εδάφους. Τα διαμερίσματα έχουν ιδιωτική είσοδο και αυλή, υψηλής ποιότητας υποδομές και εγκαταστάσεις, λιτής αισθητικής εξοπλισμό και παρέχουν όλες τις σύγχρονες παροχές και ανέσεις για μια ιδιαίτερα ζεστή φιλοξενία. Είναι διαμορφωμένα με εξαιρετική λιτή εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση σε λευκούς και γήινους τόνους, με υλικά από πέτρα και ξύλο. Διαθέτουν γωνιακό κτιστό καθιστικό με τζάκι, κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη με ενσωματωμένο χώρο φαγητού, ιδιωτικό μπάνιο με κτιστή ντουζιέρα και ράφια, ξύλινη ντουλάπα και κτιστά έπιπλα, επίπεδη ψηφιακή Led τηλεόραση και χώρο ύπνου σε ξεχωριστό υπερυψωμένο επίπεδο. Σχεδόν όλα τα παράθυρα προσφέρουν πανοραμική θέα στο Αιγαίο.

Τα τζάκια σε συνδυασμό με τους σύγχρονους θερμοπομπούς παρέχουν την κατάλληλη θέρμανση για μια άνετη διαμονή τους χειμερινούς μήνες που ευνοεί το ήπιο τοπικό κλίμα.
Οι ιδιωτικές αυλές που ενσωματώνονται πλήρως στο λιθόκτιστο τοπίο διαθέτουν κτιστά καθιστικά με μαξιλάρια κάτω από τη σκιά που εξασφαλίζει η μεγάλη αμυγδαλιά στο ισόγειο και τα κομψά σκίαστρα στον όροφο.

Ο οικισμός του Εμπορειού είναι χτισμένος σε υψόμετρο περί τα 400μ. στην βόρεια κορυφογραμμή της Νισύρου και ατενίζει το Αιγαίο και τη Μ.Ασία προσφέροντας παράλληλα επιβλητική θέα του ηφαιστείου και των βουνοκορφών του νησιού. Ο οικισμός εγκαταλείφθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1933 αλλά πρόσφατα επανακατοικείται με ραγδαίους ρυθμούς και έλκει εκλεκτικό τουρισμό.

Απλώνεται στις πλαγιές γύρω από τον μεσαιωνικό πυρήνα στην κορυφή του υψώματος όπου σώζονται ερείπια του κάστρου Παντονίκη και ο ναός των Ταξιαρχών. Η τοπική αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται από πέτρινα σπίτια που στεγάζονται με δώμα και συνδιαλέγονται με τα πέτρινα σκαλιά, τα στενά δρομάκια και την απότομη κλίση.

Ο Εμπορειός έχει κηρυχτεί ως τόπος ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας και προστατεύεται τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ το μεσαιωνικό κάστρο είναι κηρυγμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο στο σύνολό του. Στην είσοδο του οικισμού υπάρχει ένα μικρό σπήλαιο που λειτουργεί ως φυσική σάουνα λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η προνομιακή θέση του στη μέση του νησιού, 8 χλμ από το λιμάνι, τις παραλίες, τον οικισμό Μανδράκι, 3χλμ. από τον οικισμό Νικειά και μια ανάσα από το ηφαίστειο καθιστά τον Εμπορειό ιδανική βάση για την εξερεύνηση του νησιού.

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΗΣ ΝΙΣΥΡΟΥ
Η Άννα Αποστόλου έβαλε τη σφραγίδα της στην αποκατάστσση του αρχαίου τείχους της Νισύρου. Το αρχαίο τείχος αποκαταστάθηκε, σε μια πρώτη φάση, με πολλή αγάπη και σωστή επιστημονική εργασία, και το αποτέλεσμα υπήρξε τόσο λαμπρό, ώστε το έργο απέσπασε τον έπαινο της Europa Nostra στην κατηγορία «Συντήρηση».

Πηγή: koyrdistoportokali.com

 176 total views,  2 views today