Άκρως ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική ήταν η ομιλία που πραγματοποίησε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕΔ ο τέως διοικητής της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υποστράτηγος ε.α κ. Γιώργος Παπαπροδρόμου για την φωτεινή καθώς και την άλλη πλευρά του διαδικτύου αυτή που οδηγεί στο κυβερνοέγκλημα λέξη που περικλείει τις πολλές σκοτεινές πτυχές του θύματα των οποίων είναι ,ενήλικες παιδιά αλλά και επιχειρήσεις .
Η εκδήλωση οργανώθηκε από το τμήμα. Hj-33 Rhodes τη AHEPA HELLAS και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Το παρόν στην ομιλία έδωσαν ο βουλευτής της ΝΔ κ. Βασίλης Υψηλάντης, ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη , ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Καμπούρης και ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο κ Γιώργος Αντώνογλου , η εισαγγελέας Ρόδου, ο Διοικητής του Ναυτικού Σταθμού Ρόδου αντιπλοίαρχος κ. Ιωσήφ Παπαδάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Μιχάλης Καληωράκης, στελέχη και εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και πλήθος πολιτών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Hj-33 AHEPA HELLAS, ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Φλάρης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Χαρούλα Γιασιράνη , ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Καμπούρης και ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
Απλά κατανοητά με τη χρήση διαφανειών ο κ. Παπαπροδρόμου αναφέρθηκε στην αλλαγή που έχει φέρει το διαδίκτυο αφού έχει κάνει ευκολότερη και αμεσότερη την επικοινωνία αλλά και τις συναλλαγές. Μίλησε όμως και για την κάτω πλευρά του παγόβουνου, δηλαδή εκείνη που κρύβει το σκοτεινό διαδίκτυο, όπου μέσω των υπόγειων διαδρομών του οδηγεί σε απάτες, κλοπές, εκβιασμούς στη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών ακόμη και στην τρομοκρατία.
Σε επίπεδο οικονομικό , οι ζημίες που προκαλεί το κυβερνοέγκλημα είναι σημαντικές για άτομα και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.
Όσο για τα αντίδοτα είναι η πρόληψη, η επαγρύπνηση, η ενημέρωση . Σε επίπεδο υπηρεσιών οι εξελίξεις είναι θετικές αφού η Ελληνική Αστυνομία έχει εξειδικευθεί στον κυβερνοχώρο και δρα καίρια και αποτελεσματικά . Είναι όμως αναγκαίο όπως τόνισε ο κ. Παπαπροδρόμου να υπάρχουν πλέον εξειδικευμένοι εισαγγελείς στο συγκεκριμένο τομέα.

Το ενδιαφέρον του ομιλητή τράβηξαν τα δύο παιδιά που ήταν στην αίθουσα στα οποία έκανε πολλές φορές αναφορά.
«Σήμερα συζητάμε για τον κυβερνοχώρο όχι για κυβερνοέγκλημα», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Παπαπροδρόμου κάνοντας αναφορά στη συμμετοχή στο συνέδριο της Europole όπου είχε δοθεί έμφαση στο Cybercrime.
Σε εκείνο το συνέδριο η Ελλάδα μετείχε και με τα 39 αεροδρόμια της.
« Η δημόσια εμφάνιση του internet έγινε τη δεκαετία του 90. Στην ουσία τώρα συναντώνται τρεις γενιές οι γονείς μας που ίσα που πρόλαβαν την τηλεόραση, εμείς που μαθαίνουμε μαζί με τα παιδιά μας και τα παιδιά μας που γεννήθηκαν στην εποχή του διαδικτύου», είπε ο κ. Παπαπροδρόμου.
«Μιλάμε για την τεχνολογία την οικονομία το κυβερνοέγκλημα. Όμως πρέπει κατανοήσουμε ότι ο κυβερνοχώρος είναι η εξέλιξη της επικοινωνίας», τόνισε.
Στη συνέχεια ο κ. Παπαπροδρόμου έδωσε στοιχεία που αφορούν τον πληθυσμό της γης που τώρα αριθμεί 6 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
«Πάνω από το 50% του πληθυσμού συμμετέχει στην πραγματικότητα της διασύνδεσης με το διαδίκτυο»,είπε.
Με γραφήματα στη συνέχεια παρουσίασε την τρομακτική εξέλιξη που έχει η χρήση του διαδικτύου.
“Μια άλλη πραγματικότητα είναι τα Social Media. Ένα σημαντικό κομμάτι των εγκλημάτων που έχουν οικονομική διάσταση λαμβάνουν χώρα στα social media”, υπογράμμισε.
Ο κ. Παπαπροδρόμου αναφέρθηκε και στην ομιλία που είχε κάνει μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα για το παρεμπόριο αλλά και τις απάτες που γίνονται μέσω του διαδικτύου.
« Διαδίκτυο δεν είναι μόνο το εμφανές αλλά και το σκοτεινό. Μια πρώτη εκτίμηση σε επίπεδο χώρας δείχνει ζημιά ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις απάτες μέσω του διαδικτύου», τόνισε ο κ. Παπαπροδρόμου.
Το Facebook όπως είπε έχει δύο δισεκατομμύρια χρήστες . Το ίδιο ισχύει με το ανάλογο δίκτυο στην Κίνα.
Εξήγησε στη συνέχεια πόσες κινήσεις μπορούν να γίνουν μέσω του διαδικτύου σε μόλις εξήντα δευτερόλεπτα αφού τα πάντα είναι .. συνδεδεμένα.
Σε επίπεδο γεωγραφικό οι χώρες στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης φάινεται να κάνουν περισσότερη χρήση του διαδικτύου.
“Ότι εμφανίζεται σε διαδικτυακούς τόπους σε μηχανές αναζήτησης σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook είναι η κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχει και η κάτω πλευρά. Αυτή δεν σημαίνει πως είναι κατ ανάγκη κάτι κακό. Αλλά υπάρχουν και οι παράνομες αγορές δηλαδή εξαρτησιογόνες ουσίες , όπλα . Μετά την 11η Σεπτεμβρίου πολλά στον πλανήτη άλλαξαν. Έχουμε λοιπόν και την τρομοκρατία. Εμείς θέλουμε την τεχνολογία για τη βελτίωση της ζωής και όχι για το έγκλημα. Όμως με το διαδίκτυο οι παραδοσιακές γειτονιές αντικαταστάθηκαν από τις διαδικτυακές. Όσο χρόνο χρειάζεται για να βγει κανείς από την αίθουσα άλλο τόσο παίρνει το κλικ για να σταλεί ένα email”, τόνισε ο κ. Παπαπροδρομου.
Ο ομιλητής όμως αναφέρθηκε και στην αξία του διαδικτύου, δηλαδή στη βοήθεια που προσφέρει στην ιατρική στην εκπαίδευση στο εμπόριο τις επιχειρήσεις , στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην ισχυροποίηση των Ενόπλων δυνάμεων.
Παρόλα αυτά όμως πολλές πηγές, και βιβλιογραφία για το διαδίκτυο και κατ επέκταση και το κυβερνοέγκλημα δεν υπάρχουν. Καταγραφή υπάρχουν από το 2016 και μετά.
«Θα είναι ευκαιρία να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και να συζητήσουμε . Να χαράξουμε στρατηγική», τόνισε .
Σε ότι αφορά τις μορφές του κυβερνοεγκλήματος ο κ. Παπαπροδρόμου είπε ότι εστιάζονται στην καταστρατήγηση της ιδιωτικότητας, τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, οικονομικές απάτες κυβερνοεπιθέσεις στο ηλεκτρικό μεταφορικό δίκτυο σε σελίδες οργανισμών τραπεζών υπουργείων
«Διακινούνται από το κυβερνοέγκλημα τεράστια ποσά. Πίσω από αυτό κρύβεται ένα αισχρό εμπόριο. Για αυτό η κοινωνία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις. Επίσης οι σελίδες δημοσίων οργανισμών και δήμων θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά ώστε να μην χακάρονται από διαδικτυακές επιθέσεις», τόνισε
Σε ότι αφορά το σκοτεινό διαδίκτυο ο κ. Παπαπροδρόμου τόνισε πως οι ηλεκτρονικές διαδρομές των εγκληματιών γίνονται από άλλες μηχανές αναζήτησης και από τις συνηθισμένες
«Μέσω του σκοτεινού διαδικτύου διακινούνται τεράστια ποσά . Στο παιχνίδι πλέον έχει μπει και το κρυπτοχρήμα. Το 2016 υπήρχαν 650 είδη κρυπτοχρήματος. Το 2018 ήταν 1600. Τώρα που μιλάμε έχουμε υπερβεί τα 2.000 είδη» , είπε.
Όσο για τις επιπτώσεις από το κυβερνοέγκλημα ο κ. Παπαπροδρόμου είπε πως είναι άμεσες αναφέροντας ως παράδειγμα αυτά που γίνονται όταν κάποιοι μέσω διαδικτύου κλειδώνουν αρχεία και μετά ζητούν λύτρα για να τα ξεκλειδώσουν. «Αυτά έχουν συνέπεια σε χρήματα και φήμη για τις επιχειρήσεις», τόνισε.
Η ζημιά από τις απάτες μέσω του διαδικτύου, υπολογίζεται ότι φθάνει το 0,8 του παγκόσμιου ΑΕΠ.
«Το πιο σημαντικό δεν είναι η δίωξη, εκτιμώ ότι είναι ομολογία αποτυχίας αλλά η πρόληψη. Στην πρόληψη θα πρέπει να επενδύσουμε», είπε ενώ τόνισε ότι είναι σημαντική η ενημέρωση γονιών και κατ επέκταση παιδιών για τους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο.
¨Οσο για τη συνεργασία με ξένους οργανισμούς ανέφερε πως είναι σε πολύ καλό επίπεδο.
«Την αντιμετώπιση όμως του κυβερνοεγκλήματος ο κ, Παπαπροδρόμου είπε πως θα πρέπει να την αναλάβουν εξειδικευμένοι εισαγγελείς όπως γίνεται σ το εξωτερικό. Η πρόταση όπως τόνισε έχει υποστηριχθεί από την Ένωση Δικαστών. Το ίδιο μπορεί να γίνει και από τα επιμελητήρια», υπογράμμισε ο κ. Παπαπροδρόμου.
Παρουσιάζοντας τις απάτες ανά κατηγορία τόνισε πως οι οικονομικές έχουν κυρίαρχο ρόλο.
Όσο για την προέλευση του κυβερνοεγκλήματος ο κ. Παπαπροδρόμου είπε πως είναι υπόθεση διασυνοριακή .
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα πιστοποιημένα με ISO πολύ καλά εργαστήρια που διαθέτει η ΕΛΑΣ πλέον.
Σημαντικός είναι ο ρόλος όπως τόνισε των ανεξάρτητων αρχών.
«Το έγκλημα υπήρχε και πριν από το διαδίκτυο. Το κυβερνοέγκλημα συνδέεται με την παραοικονομία. Το ανησυχητικό είναι ότι έχει συνδεθεί με την τρομοκρατία και δεν σταματά. Αντιθέτως παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Αυτό σημαίνει πως θα αυξηθούν και οι απώλειες. Η απάντηση σε αυτό είναι η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και η χάραξη στρατηγικής. Κλειδί είναι επίσης η συνεργασία και η συνέργεια. Επίσης με θετικό τρόπο μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» , τόνισε.
Η τεχνολογία είναι χρήσιμη για όλους. Χρεος μας να φροντίσουμε για την … ανθρώπινη διάσταση της.
Σε ερώτηση αν θα πρέπει να γίνει συγχώνευση υπηρεσιών όπως για παράδειγμα η Δίωξη Οικονομικου Εγκλήματος με το ΣΔΟΕ υπογράμμισε πως καλό είναι οι υπάρχουσες δομές να λειτουργούν σωστά.
Οι χαιρετισμοί
« Στην περιοχή μας οι επιχειρηματίες είναι παντού. Αυτά που γίνονται στο επιμελητήριο λοιπόν αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Η χρήση του διαδικτύου είναι απαραίτητη για τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες και όχι μόνο.Το διαδίκτυο όμως θα πρέπει να το χειριζόμαστε σωστά ώστε να μην γίνει εργαλείο καταστροφής. Μετά από όσα ακούστηκαν χρειάζεται ενημέρωση και επαγρύπνιση», τόνισε ο κ. Γιάννης Πάππου και πρόσθεσε πως η λάθος χρήση του διαδικτύου οδηγεί ιδιώτες και επιχειρήσεις στην καταστροφή.
Στην συνεργασία που είχε με τον κ. Γιώργο Παπαπροδρόμου αναφέρθηκε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος αρμόδια και για θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κ. Χαρούλα Γιασιράνη.
«Συνεργαστήκαμε όταν ο κ. Παπαπροδρόμου ήταν διοικητής στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Με μικτά συνεργεία επισκεφθήκαμε το σύνολο των νησιών και τη Μεγίστη. Καταλήξαμε μετά στη Ρόδο όπου η προσέλευση ήταν πάρα πολύ μεγάλη.
Λαμβάνοντας το λόγο ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Νικόλαος Φλώρος ζήτησε από τον κ. Παπαπροδρόμου να πραγματοποιήσει ομιλία και στους στρατευμένους ώστε να ενημερωθούν σωστά για το διαδίκτυο.
« Στο χώρο μας έχουμε ταγμένους αξιωματικούς και στρατιωτικούς που ασχολούνται με το θέμα και θέτουν περιορισμούς στην αλόγιστη χρήση του διαδικτύου γιατί πάνω από όλα προέχει η ασφάλεια», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φλώρος.
Τους χαιρετισμούς του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη μετέφερε στους παρευρισκόμενους ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Καμπούρης.
«Το νησί μας είναι πανέμορφο. Βρίσκεται όμως πολλά χρόνια πίσω στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», τόνισε .
