Το νησί που αποκαλούσαν «Χόλιγουντ της Ελλάδας»…

1923

Το τουριστικό θαύμα στη Ρόδο παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο COSMOTE HISTORY. Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη την Κυριακή 17 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλει σπάνιες εικόνες από το τουριστικό παρελθόν του νησιού που έκανε τα πρώτα βήματα κατά την ιταλική κατοχή στις αρχές του 20ου αιώνα.  Οι Ιταλοί αποφάσισαν να μετατρέψουν το νησί  σε ένα τουριστικό προορισμό για την εύπορη τάξη της χώρας τους καθώς οι Ιταλοί κατείχαν τα Δωδεκάνησα. Έτσι οικοδομήθηκαν εμβληματικά κτίρια και το διάσημο ξενοδοχείο των Ρόδων.

Το διάσημο ξενοδοχείο των Ρόδων. Έργο της ιταλοκρατίας Το μεγάλο άλμα όμως έγινε όταν η Ρόδος ενώθηκε με την  Ελλάδα το 1948 και με μια σειρά μέτρων το νησί μετατράπηκε σε ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, που μέχρι τότε είχε επενδύσει στην κλασική Ελλάδα και στην προβολή των μνημείων.

Η Ρόδος προέβαλε τις ελληνικές αρχαιότητες και εγκαινίασε το μοντέλο «ήλιος, θάλασσα και διασκέδαση». Υπήρξε αφορολόγητο σε πολλά προϊόντα, ιδρύθηκε τουριστική σχολή και δόθηκαν δάνεια για νέα ξενοδοχεία. Οι πτήσεις τσάρτερ έφεραν εκατοντάδες τουρίστες από τη Σκανδιναβία και το δολάριο έγινε το δεύτερο νόμισμα λόγω του αμερικανικού στόλου που στάθμευε και τουλάχιστον πέντε χιλιάδες ναύτες και αξιωματικοί σκορπούσαν δολάρια σε όλο το νησί.

Η «Μηχανή του χρόνου»  παρουσιάζει τη χρυσή δεκαετία του 60’ όπου στη Ρόδο γυρίστηκαν δεκάδες ελληνικές και ξένες ταινίες. Το Χόλιγουντ πρόβαλε τη Ρόδο σε ολόκληρο τον κόσμο και όλοι πλέον ήθελαν να επισκεφτούν το νησί που γυρίστηκαν «τα κανόνια του Ναβαρόνε». Η εκπομπή βρέθηκε στην αγαπημένη ταβέρνα του Αριστοτέλη Ωνάση και παρουσιάζει άγνωστες ιστορίες του Έλληνα κροίσου με τους επίσημους προσκεκλημένους που έφερνε με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» στο νησί. Ο γιος του ταβερνιάρη μας περιγράφει πώς ο Ωνάσης δώρισε ένα σπίτι στον πατέρα του, επειδή του κέρασε ένα τραπέζι, αρνούμενος να πάρει χρήματα από τον Έλληνα Κροίσο….

Στην εκπομπή μιλούν ο αρχιτέκτονας Γιώργος Γιαννόπουλος, η διδάκτωρ οικονομικής ιστορίας Ζιζή Σαλίμπα, ο μουσικός Βασίλης Καζούλης, ο διευθυντής μάρκετινγκ του ξενοδοχείου των Ρόδων Θοδωρής Μερτύρης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης και  επαγγελματίες του νησιού που καταθέτουν την εμπειρία τους. Τις μνήμες τους από τις προηγούμενες δεκαετίες μοιράζονται μαζί μας:  ο διευθυντής δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Ρόδου Αντώνης Αγγελής, ο πρώην διευθυντής Ανωτέρας σχολής τουριστικών επαγγελμάτων Ρόδου Κώστας Καρασούλης, ένας από τους πρώτους σπουδαστές της σχολής Νικόλαος Κούμιος, ο πρώην διευθυντής εμπορικού επιμελητηρίου Δωδεκανήσων Μιλτιάδης Λογοθέτης και ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Βασίλης Μηναϊδης…

TO TRAILER της εκπομπής