Για δεύτερη μέρα συνεδριάζει η Ιεραρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου ασχολούμενη μεταξύ άλλων τόσο με το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης όσο και με το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών.

Χθες ο υπουργός Παιδείας ενημέρωσε το Φανάρι για τη συμφωνία Εκκλησίας της Ελλάδος–Πολιτείας και οι 12 Ιεράρχες έβαλαν στον υπουργό τις «κόκκινες γραμμές» για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τις προτεινόμενες αλλαγές στη μισθοδοσία των κληρικών.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

Τήν Τρίτην, 26ην Νοεμβρίου, ἡ Α. Ἐξοχότης ὁ Ὑπουργός Παιδείας, Ἐρεύνης καί Θρησκευμάτων τῆς Ἑλλάδος κ. Κωνσταντῖνος Γαβρόγλου, ἐπεσκέφθη, διά δευτέραν φοράν κατά τόν λήγοντα μῆνα, τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί τήν Α. Θ. Παναγιότητα, τόν Πατριάρχην ἡμῶν κ. κ. Βαρθολομαῖον.
Ὁ κ. Ὑπουργός ἐγένετο δεκτός ὑπό τοῦ Πατριάρχου ἐν τῇ Αἰθούσῃ τοῦ Θρόνου, ἔνθα, παρουσίᾳ τῶν Σεβασμιωτάτων Συνοδικῶν ἁγίων Ἀρχιερέων, διεξήχθη μεταξύ αὐτῶν μακρά συζήτησις ἐπί ἐπικαίρων κοινοῦ ἐνδιαφέροντος θεμάτων, μέ ἔμφασιν εἰς ζητήματα ἁπτόμενα τῆς ἀρξαμένης πρός Συνταγματικήν ἀναθεώρησιν ἐν Ἑλλάδι διαδικασίας, εἰδικῶς δέ εἰς τάς διαμορφουμένας σχέσεις μεταξύ Ἐκκλησίας καί Πολιτείας, πρός διασφάλισιν τῶν δικαιοδοσιακῶν ἐν τῇ ἑλλαδικῇ ἐπικρατείᾳ καθεστώτων τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου.
Τῷ ὑψηλῷ ἐπισκέπτῃ τῆς Μητρός Ἐκκλησίας ἀπεδόθησαν αἱ προβλεπόμεναι τιμαί.

Η στάση του Φαναρίου αναμένεται άκαμπτη καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ενημερώσει τον κ. Τσίπρα από τις αρχές Αυγούστου του 2017 ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο τάσσεται κατά της όποιας αλλαγής στο άρθρο 3 του Συντάγματος.

Σε ότι αφορά στο θέμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου ο Οικουμενικός Πατριάρχης φαίνεται να θέλει να χρησιμοποιήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού και έδωσε παράταση στην θητεία του Αρχιεπισκόπου για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση. Επίσης, στη Σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί η πιθανή ημερομηνία που θα διεξαχθεί η συνεδρίαση της Ιεραρχίας (Sobor) στην Εκκλησία της Ουκρανίας προκειμένου να εκλεγεί ο Προκαθήμενος της νέας Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Χαλάρωση στις 20 Δεκεμβρίου και άρση του lockdown με τα κάλαντα

Για δεύτερη φορά χθες ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου πήγε στο Φανάρι

Επίσκεψη στην Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, o οποίος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως ο Υπουργός ενημέρωσε τον Παναγιώτατο και τους Αρχιερείς πιο αναλυτικά για τη δέσμη προτάσεων της Ελληνικής Κυβερνήσεως, στο πλαίσιο της προωθούμενης Συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και του διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας στην Ελλάδα.

Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην πρόταση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μεταρρύθμιση του μισθολογικού καθεστώτος του εφημεριακού κλήρου, αλλά και στη διευθέτηση του ζητήματος των αποσπασμένων κληρικών που διακονούν στις ανά τον κόσμο επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πολλοί συνοδικοί Ιεράρχες απηύθυναν ερωτήσεις στον κ.Υπουργό, ζητούντες περισσότερες πληροφορίες, όλοι δε με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασαν το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα του εφημεριακού κλήρου.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ύστερα και από τη νεότερη ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας, θα τις μελετήσει προσεκτικά η Αγία και Ιερά Σύνοδος και θα εκφράσει την θέση της καταλλήλως.

 

Ποιοι αποτελούν την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου

Την Ιερά Σύνοδο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, προεδρευομένη από τον Οἰκουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αποτελούν οι παρακάτω μητροπολίτες:

Βρυούλων κ. Παντελεήμων (01.01.1971)
Ἰταλίας καί Μελίτης κ. Γεννάδιος (17.01.1971)
Γερμανίας κ. Αὐγουστῖνος (26.03.1972)
Τρανουπόλεως κ. Γερμανός (14.01.1973)
Νέας Ἰερσέης κ. Εὐάγγελος (10.05.2003)
Ρόδου κ. Κύριλλος (25.04.2004)
Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος (28.05.2005)
Κορέας κ. Ἀμβρόσιος (05.02.2006)
Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντῖνος (21.11.2011)
Αὐστρίας κ. Ἀρσένιος (30.11.2011)
Σύμης κ. Χρυσόστομος (11.02.2018)
Σικάγου κ. Ναθαναήλ (24.03.2018)

 170 total views,  2 views today