Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για την ταλαιπωρία που υφίστανται τα παιδιά που χρήζουν ειδικών θεραπειών, αλλά και για την οριζόντια μείωση των κονδυλίων.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρει ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξορθολογισμό, αλλά και να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο πλαίσιο για τις δαπάνες ειδικής αγωγής, την οδήγησαν στη λύση της οριζόντιας μείωσης αυτών των δαπανών.
Παράλληλα, από την 1η Φεβρουαρίου ισχύει μια γραφειοκρατική και πολυδαίδαλη διαδικασία, αφού έχει καθιερωθεί μια Πρότυπη Ιατρική Γνωμάτευση εννέα σελίδων, την οποία πρέπει να συμπληρώσουν οι ιατροί, αναγράφοντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για το παιδί/έφηβο (δικαιούχο) και την οικογένειά του. Εν συνεχεία, η συγκεκριμένη γνωμάτευση θα πρέπει να κατατίθεται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ, για να διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στην Κεντρική Υπηρεσία ΕΟΠΥΥ, ώστε να ελεγχθεί από ιατρούς-ελεγκτές ειδικών θεραπειών.
Μάλιστα, πολλές φορές, το σύστημα δεν λειτουργεί και αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα.
Ο κ. Κόνσολας, επισημαίνει ότι, όλα αυτά, προέρχονται από το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δεν γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που χρήζουν ειδικών θεραπειών, ούτε την κατανομή του συγκεκριμένου πληθυσμού ανά πάθηση/διαταραχή.
Θεωρεί ότι η βέλτιστη λύση για να ελεγχθούν και να εξορθολογιστούν οι δαπάνες ειδικών θεραπειών είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, παράλληλα με τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των παιδιών και των οικογενειών τους.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του Βουλευτή είναι το ακόλουθο:
Κύριε Υπουργέ,
Η αδυναμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξορθολογισμό, αλλά και να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο πλαίσιο για τις δαπάνες ειδικής αγωγής, την οδήγησαν στη λύση της οριζόντιας μείωσης αυτών των δαπανών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ποσά που διατίθενται για την ειδική αγωγή στον προϋπολογισμό είναι 65 εκ. ευρώ το 2019, ενώ το 2015 ήταν 109 εκ. ευρώ.
Τα προβλήματα, όμως, των ατόμων, αλλά, κυρίως, των παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών, δεν επιλύονται με οριζόντιες μειώσεις.
Ιδιαίτερα όταν το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δεν γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που χρήζουν ειδικών θεραπειών, ούτε την κατανομή του συγκεκριμένου πληθυσμού ανά πάθηση/διαταραχή.
Από την 1η Φεβρουαρίου, μάλιστα, ισχύει νέα διαδικασία χορήγησης ειδικών θεραπειών, με την εισαγωγή μιας Πρότυπης Ιατρικής Γνωμάτευσης εννέα σελίδων, την οποία πρέπει να συμπληρώσουν οι ιατροί, αναγράφοντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για το παιδί/έφηβο (δικαιούχο) και την οικογένειά του. Εν συνεχεία, η συγκεκριμένη γνωμάτευση θα πρέπει να κατατίθεται στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ, για να διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στην Κεντρική Υπηρεσία ΕΟΠΥΥ, ώστε να ελεγχθεί από ιατρούς-ελεγκτές ειδικών θεραπειών.
Μάλιστα, πολλές φορές το σύστημα δεν λειτουργεί και αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα.
Ουσιαστικά, δηλαδή, η διαδικασία χορήγησης ειδικών θεραπειών έχει επιβαρυνθεί με ένα πολυδαίδαλο και πρόσθετο γραφειοκρατικό βάρος, τη στιγμή που θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που αναμφίβολα θα οδηγούσε σε έλεγχο και εξορθολογισμό των δαπανών για τις ειδικές θεραπείες.
Κυρίως, όμως, θα είχε τερματιστεί η ανασφάλεια και η ταλαιπωρία των παιδιών αλλά και των οικογενειών τους.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός
- Εάν θεωρεί ότι η νέα διαδικασία για τη χορήγηση ειδικών θεραπειών διευκολύνει τα παιδιά και τις οικογένειες τους ή αντίθετα συνιστά ένα πρόσθετο γραφειοκρατικό βάρος.
- Για ποιο λόγο δεν έχει προχωρήσει το μέτρο της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου