Μια περιπέτεια με αίσιο τέλος έζησαν χθες αργά το βράδυ στην Κάρπαθο 4 νέοι, δυο άνδρες και δυο γυναίκες, περίπου 25 ετών και μαζί τους ένα παιδί 4 ετών, στην περιοχή της Λάστου, που είναι και το ψηλότερο βουνό του νησιού με υψόμετρο 1.215 μέτρα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στον sky ο Δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος και οι Διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρπάθου Δημήτρης Αϊβάζογλου και Ρόδου Νικήτας Βενιός, οι νεαροί είχαν ανέβει στο βουνό, όπως έκαναν και αρκετοί κάτοικοι της Καρπάθου, αψηφώντας τις απαγορεύσεις, για να χαρούν το χιόνι. Τα πέντε άτομα εγκλωβίστηκαν από την κακοκαιρία και τη σφοδρή χιονόπτωση, αφού το αυτοκίνητό τους κόλλησε στα χιόνια και βρήκαν καταφύγιο σε ένα στάβλο.

Δύο άτομα από την παρέα ειδοποίησαν με διαφορετικές κλήσεις στις 20.30 το βράδυ το 112, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός και να ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια από την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική και περιπολικό της Αστυνομίας, ενώ και μηχάνημα γκρέιντερ του Δήμου άνοιξε το δρόμο. Αρχικά βεβαίως, υπήρξε μία “σύγχυση” ότι επρόκειτο για δύο διαφορετικές περιπτώσεις, καθώς από το πρώτο τηλεφώνημα δόθηκε η εντύπωση ότι οι αγνοούμενοι ήταν δύο άτομα, ένας άνδρας και μία γυναίκα.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που στέφθηκε με επιτυχία στα 900 μέτρα υψόμετρο, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τη θερμοκρασία στους -7 βαθμούς Κελσίου κι ενώ είχε πέσει το σκοτάδι, διήρκησε τρεις ολόκληρες ώρες. Όλοι οι αγνοούμενοι εντοπίσθηκαν καλά στην υγεία τους στις 23.30 και μεταφέρθηκαν στα Πηγάδια, όπως περιέγραψε ε ο κ. Βενιός.

ΚΑΙ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΙΧ

Επίσης, λίγες ώρες νωρίτερα, στις 5.30 το απόγευμα, εγκλωβίσθηκαν τρία άτομα, μία μητέρα με τα δύο της παιδιά, μέσα στο όχημά τους στο οδικό δίκτυο του Απερίου, λόγω της χιονόπτωσης στο οδόστρωμα και χρειάσθηκε ο απεγκλωβισμός τους με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

 1,935 total views,  2 views today