Φόβους για τρικλοποδιές που μπορούν  να λειτουργήσουν ανασταλτικά στο έργο του, τώρα που  έστω και άτυπα, ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος  εξέφρασε σήμερα ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης του από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Μιχάλη Χριστοδούλου, για την δημοπράτηση των εργασιών που  αφορούν την ολοκλήρωση του καρνάγιου στη Ρόδο , ο κ. Χατζηδιάκος αναφερόμενος στα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλεως έκανε λόγο για τρικλοποδιές αλλά και τη δική του αντίδραση.

«Φοβάμαι τις τρικλοποδιές  και να μην έρθει η ώρα να αρχίσω να αντιδρώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδιάκος.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις- τρικλοποδιές  στις οποίες αναφέρθηκε και οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά στο έργο ,  ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:

«Στη συνεδρίαση στα πλαίσια της ενημέρωσης ανέφερα ότι έχει υποβληθεί η σχετική μελέτη για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου για  έλεγχο . Η χρηματοδότηση θα έρθει από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπλασης.  Το πρόγραμμα των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν  μας το χάρισε κανείς. Προβλέπεται για πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων. Έχουν υλοποιηθεί από αυτό, έργα σε μεγάλες πόλεις όπως στο Ρέθυμνο την Πάτρα, στο Αγρίνιο, στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Είναι δικαίωμα της πόλεως μας»  δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως μέρος του συγκεκριμένου έργου είναι ο ξυλοπεζόδρομος που συνχρηματοδοτείται από το Λιμενικό Ταμείο και το ΕΣΠΑ.

Στην παρούσα φάση η δημοτική αρχή όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδιάκος ζητάει την έγκριση πίστωσης από το ΕΣΠΑ για την υλοποίηση των έργων  που περιλαμβάνονται  στη σχετική μελέτη.

« Τώρα ζητάμε πόρους από το ΕΣΠΑ και αν χρειαστεί να συμπληρώσει και το Λιμενικό Ταμείο . Περιμένω την απάντηση . Ελπίζω να μην έχω γραφειοκρατικά ζητήματα. Επειδή είναι πονηρές οι ημέρες, λέω να μην μπαίνουν τρικλοποδιές. Επειδή πλησιάζει η εκλογική περίοδος και μπορεί κάποιοι να μην θέλουν  να παράξει έργο ο Δήμος», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος .

Ο δήμαρχος ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών και την υλοποίηση έργων.

«Θέλω να επισπευστούν τα έργα. Δεν μπορούμε να χρονοτριβούμε με αυτά. Πρέπει να τρέξουμε . Ο κόσμος απαιτεί να ξεπεράσουμε τους ευατούς μας», ανέφερε ο κ. Χατζηδιάκος.

 Το καρνάγιο

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο  πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μιχάλης Χριστοδούλου ενημέρωσε το δήμαρχο για την προκήρυξη που αφορά τη δημοπράτηση των εργασιών που απαιτούνται για την λειτουργία του καρνάγιου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Νεκροταφείο σήμερα: Αυτή τη Ρόδο ονειρεύτηκαν για να μας ...πλασάρουν

Απαντες συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει ανάγκη η Ρόδος καθώς θα συμβάλει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Χρειάστηκε όμως να περάσουν αρκετά  χρόνια μέχρι να ωριμάσει το έργο  και να φθάσουν οι υπηρεσίες στην υποβολή στα αρμόδια υπουργεία της σχετικής προκήρυξης.

«Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά.  Ο ανάδοχος στον οποίο θα παραχωρηθεί το καρνάγιο για 40 χρόνια  καλείται να προχωρήσει σε επένδυση που θα κοστίσει περισσότερο από 10.000.000 ευρώ.  Στο δήμο ως μίσθωμα θα αποδίδεται 150.000 ευρώ το ελάχιστο με αναπροσαρμογή 1% κάθε χρόνο  και 3,5% επί του ετήσιου τζίρου της εταιρείας . Θα  πρέπει να υποβληθεί πλήρες σχέδιο για την κατασκευή χερσαίων εγκαταστάσεων μήκους έως  2.000 τετραγωνικά μέτρα», είπε ο κ. Χριστοδούλου και πρόσθεσε πως θα πρέπει να είναι συμβατοί. Σε ότι αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις  θα είναι έκτασης 33.000 τετραγωνικών μέτρων», εξήγησε ο κ. Μιχάλης Χριστοδούλου.

Η ανάδοχος εταιρεία έχει περιθώριο 18 μήνες για να λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Το  έργο όπως αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 48 μήνες.

Μια από τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι οι εταιρείες να έχουν τζίρο 2.000.000 τα τελευταία τρία χρόνια δηλαδή  μέσο όρο 700.000 το χρόνο.  Σε ότι αφορά τις εγγυητικές επιστολές αυτή που αφορά την καλή εκτέλεση είναι ύψους 1.500.000.

«Με το έργο που αφορά την ολοκλήρωση των εργασιών στο καρνάγιο  με απασχόλησε από την πρώτη  ημέρα της θητείας μου. Αντί όμως να τελειώσει  σε 18 μήνες φθάσαμε τους 48 . Αυτή είναι η  Ελλάδα στην οποία είχε αναφερθεί ο κ. Κώστας  Σημίτης. Αυτή είναι η γραφειοκρατία. Ευελπιστώ ότι θα προχωρήσουμε χωρίς προβλήματα και χωρίς ενστάσεις. Οι σχεδιασμοί  είχαν ξεκινήσει το 1994 όταν νομάρχης ήταν ο κ. Γιάννης Παρασκευάς. Θέλαμε έτοιμη τη διακήρυξη το 2017. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είναι μια δομή που θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου και θα ενισχύσει το θαλάσσιο τουρισμό», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδιάκος.

 Τα άλλα έργα

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Χριστοδούλου  ενημέρωσε και για την πορεία των υπολοίπων έργων που υλοποιούνται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου στην περιοχή ευθύνης του.

Αναφορά έκανε ο κ. Χριστοδούλου και για το σχέδιο ασφάλειας του λιμενικών υποδομών της Ρόδου.

Οι σχετικές διαδικασίες για την επιλογή του αναδόχου όπως είπε είναι σε εξέλιξη.

«Μακάρι να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα. Αφού τα καταφέραμε και με τη βοήθεια του υπουργού το λιμάνι μας αποκτά άλλες δυνατότητες.  Θα διευκολυνθεί το έργο των λιμενικών υπηρεσιών και εμείς θα προβάλουμε πλέον την ασφάλεια του», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος

 150 total views,  2 views today