Υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

1160

Υπογράφηκε η Νέα Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τις αμοιβές των Ξενοδοχοϋπαλλήλων 2020-2022.

Παρά τις αντιρρήσεις και τις περίεργες δηλώσεις του προέδρου των ξενοδοχοϋπαλλήλων, τελικά «μίλησε» με τον νέο πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων και τα βρήκαν, απ’ ο,τι φαίνεται.

Η σύμβαση υπεγράφη στο γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου. Η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου υπεγράφη μεταξύ του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Μ. Μαρκόπουλου και του Προέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, κ. Αθ. Σταμούλη, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου, κ. Α. Καμπουράκη, του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, κ. Π. Εγγλέζου και εκπρόσωπου της Επιθεώρησης Εργασίας, κ. Γ. Στάθη.

Με τη νέα τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, που καλύπτει σήμερα συνολικά περισσότερους από 10.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους, βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα τους, καθώς ορίζεται μεταξύ άλλων οριζόντια αύξηση 4% για όλα τα μισθολογικά κλιμάκια για τα έτη 2020 και 2021 και αύξηση 5% για το έτος 2022. Η διάρκεια της ισχύος της σύμβασης είναι η μέγιστη προβλεπόμενη, δηλαδή τρία έτη. Επίσης, ο εισαγωγικός μισθός ενός νέου εργαζομένου είναι σημαντικά υψηλότερος, σε σχέση με τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται στη νομοθεσία. Τέλος, στη σύμβαση έχουν ενταχθεί πολλές ειδικότητες που δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα, όπως του ζαχαροπλάστη, του αρτοποιού και του ναυαγοσώστη.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε: «Αυτές τις ώρες της μεγάλης αγωνίας, εμείς εκπέμπουμε το μήνυμα ότι θα πορευθούμε με το «εμείς», όλοι μαζί σαν κοινωνία. Και ή θα καταστραφούμε όλοι μαζί ή θα σωθούμε όλοι μαζί. Ατομική διαδρομή σωτηρίας δεν υπάρχει. Στον τόπου που πρωτοπόρησε στον Τουρισμό, η μεγαλύτερη Ένωση Ξενοδόχων και το μεγαλύτερο σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Ελλάδα ενώνουν χέρια, ενώνουν δυνάμεις».

Εξάλλου, όπως έχει γίνει γνωστό στα δύο συλλογικά όργανα πάγια θέση και επιθυμία της Περιφερειακής Αρχής υπήρξε να οδηγηθούμε εκ νέου σε μια συμφωνία επ’ ωφελεία και των δύο μερών, αφού στην περίπτωση αυτή κατακτάμε ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής συνοχής, που στις σημερινές εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες, είναι καθοριστικής σημασίας για την επόμενη μέρα.

Μετά από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υπογραφή της σύμβασης, ο πρόεδρος της Ε.Ξ.Ρ. Μανώλης Γ. Μαρκόπουλος δήλωσε:

Κυρίες και κύριοι, Βιώνουμε όλοι μια δύσκολη κατάσταση πρωτόγνωρη για τα παγκόσμια δεδομένα.

Είναι όμως απαραίτητο να μην επιτρέψουμε να κλονιστούν ούτε οι αρχές μας για άριστες σχέσεις με τους ανθρώπους μας δηλαδή τους εργαζόμενους μας, ούτε η προσήλωσή μας στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μαζί τους.

Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι πράξεις κοινωνικής ευθύνης από τα ξενοδοχεία πολλαπλασιάζονται.

Είναι θετικότατο στοιχείο, οι όλο και περισσότερες «επενδύσεις» στο ανθρώπινο δυναμικό με κάθε τρόπο. Όμως η «αγάπη» αυτή έχει ιδιαίτερη αξία όταν αποτυπώνεται και στον μισθό στο τέλος του μήνα. Η σύμβαση που καταρτίστηκε και συμφωνήθηκε με το ΣΞΡ:

  • Ισχύει για 3 έτη (το μέγιστο δηλαδή δυνατό)
  • Είναι ιδιαίτερα θετική για τους εργαζόμενους ως προς τις οικονομικές απολαβές
  • Επιτρέπει έμπρακτα στη Ρόδο μας, το όνειρο-μονόδρομο κατά την άποψή μου- της επέκτασης της σεζόν για τον Νοέμβριο
  • Καλεί την Πολιτεία σε όλα της τα επίπεδα, να σταθεί στον Ροδιακό και κατ’ επέκταση Ελληνικό Ξενοδοχείο την δύσκολη αυτή στιγμή, γιατί μόνο έτσι θα επέλθει ευημερία για το ΣΥΝΟΛΟ της Ελληνικής κοινωνίας.

Η πρακτική των προηγούμενων ετών, της υπερφορολόγησης του ελληνικού ξενοδοχείου με κάθε τρόπο μακροπρόθεσμα, πριονίζει τα πόδια της Ελληνικής Οικονομίας.

Η Σύμβασή μας αποδεικνύει ότι τα ξενοδοχεία της Ρόδου δεν δρουν καιροσκοπικά, πιστεύουν στον εαυτό τους, προστατεύουν τους ανθρώπους τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Τέλος υπενθυμίζει στην Ροδιακή και Ελληνική Οικογένεια ότι κακώς για δεκαετίες, τα παιδιά της, δεν προσανατολίστηκαν στα τουριστικά επαγγέλματα.

Αγαπητοί Συμπολίτες, Ο δρόμος που έχουμε πάρει είναι μονόδρομος και έχει μόνο μία κατεύθυνση, «μπροστά».