Υπέρ της  δημιουργίας κλειστής δομής για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στα νησιά τάχθηκε σήμερα  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Σε συνέντευξή τύπου σήμερα ο κ. Χατζημάρκους εξήγησε τους λόγους που είναι υπέρ της δημιουργίας κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ενώ ξεκαθάρισε πως η αποφάσεις της κυβέρνησης θα κριθούν στην πράξη.

« Η θέση που είναι σαφής και την έχω εκφράσει  πολλές φορές. Πάντα ήμουν υπέρ των κλειστών κέντρων . Συνεχίζω να είμαι. Δεν είμαι από τους γνωστούς κωλοτούμπες της πολιτικής. Επίσης είχε παγιωθεί μια  κατάσταση στα νησιά που ήταν δύσκολη βαριά και δυσάρεστη. Ένα φορτίο δυσανάλογο στην πλάτη των νησιωτών», δήλωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Όσο για την αποσυμφόρηση για την οποία όπως είπε έχει δοθεί μάχη ξεκίνησε δειλά και εφαρμόζεται.

«Εξαγγέλθηκε ένα μεγάλο σχέδιο. Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα κλειστά κέντρα.¨Ημουν και θα παραμείνω υπέρ  των κλειστών γιατί η διαχείριση πρέπει να γίνεται  με ένα τρόπο που να επιτρέπει στη διοίκηση  που διαχειρίζεται το θέμα και να μπορεί να τις υλοποιήσει», είπε ο περιφερειάρχης  και πρόσθεσε πως υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις σε εκκρεμότητα  αλλά δεν υπάρχουν τα  πρόσωπα που αντιστοιχούν σε αυτές.

«Πρέπει να λειτουργήσουμε με ένα τρόπο που να έχει τάξη και νοικοκυριό . Επίσης πρέπει να στείλουμε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις  ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Ακόμη να μην ξεχνάμε πως τα νησιά μας είναι τουριστικοί προορισμοί  και πρέπει να προστρατευθούν. Ένα από τους λόγους που υπάρχουν πολύ καλά αποτελέσματα στον τουρισμό είναι γιατί δεν σηκώσαμε ποτέ ψηλά τους τόνους και χειριστήκαμε το μεταναστευτικό με ηρεμία σύνεση χωρίς ακρότητες . Κάνουμε πολύ δουλειά στο προσφυγικό. Δεν τη διαφημίζουμε γιατί δεν θέλουμε να είναι τα νησιά στο επίκεντρο για αυτό.  Εμείς έχουμε να προβάλουμε άλλα πράγματα γιατί η οικονομία μας στηρίζεται στον τουρισμό. Δεν είναι εικόνα  τουριστικού προορισμού δυτικής χώρας τα νησιά όπου κυκλοφορούν ελεύθερα οι μετανάστες», δήλωσε ο κ.Χατζημάρκος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ AKOMH:   Απαραίτητη η διαύγεια: Χρήματα για την πανδημία

Ο  περιφερειάρχης μίλησε  για ακραίες θέσεις που εκφράζονται  και τόνισε πως το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που διακρίνει πρόσφυγες και μετανάστες και έχει συγκεκριμένες  διαδικασίες σε ότι αφορά το άσυλο.

«Σε αυτές τις διαδικασίες ασύλου θα πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι. Να το κάνουμε όμως σωστά και χωρίς να αλλοιώνουμε τις διαδικασίες ασύλου. Εχω την εντύπωση ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις σε ότι αφορά τις διαδικασίες ασύλου. Οι διαδικασίες να γίνουν πιο σφικτές και οι απαντήσεις να έρχονται πιο γρήγορα.  Είναι αναγκαίοι και οι συνοριοφύλακες για τα νησιά μας. Υποστηρίζω αυτές τις θέσεις πολλά χρόνια τώρα και δέχομαι μια κριτική που ξεπερνάει τα όρια», είπε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος υποστήριξε την άποψη ότι  και η πλειοψηφία των  κατοίκων στα νησιά είναι  υπέρ των κλειστών δομών γιατί κατανοούν ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση. Τόνισε μάλιστα ό τι έχει δεχθεί κριτική για τις απόψεις του.

Αναφορικά με τις χωρητικότητες των κλειστών κέντρων ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως είναι για 15.000 άτομα.Από αυτά τα 3.000 είναι για τα νησιά μας δηλαδή 2.000 για την Κω και 1000 για τη Λέρο.

“Και η κυβέρνηση θα κριθεί ως προς την υλοποίηση όσων έχει εξαγγείλει. Κανένας δήμαρχος και Περιφερειάρχης δεν κρατά το κλειδί αυτών των κέντρων. Μακάρι να μας είχαν δώσει χρηματοδότηση και αρμοδιότητα για να διαχειριστούμε το μεταναστευτικό. Θα το είχαμε κάνει πολύ  καλύτερα”, είπε.

 

 

 530 total views,  2 views today