Ένας από τους στρατηγικούς στόχους της παρούσας Δημοτικής Αρχής δρομολογείται έπειτα από επίμονες και επίπονες προσπάθειες τεσσάρων ετών.
14 χρόνια μετά τη λήξη της Προγραμματικής Σύμβασης που έφερε τη σφραγίδα της αείμνηστης Μελίνας, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε από το Δήμο Ρόδου, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, για τη συμπλήρωση των τριάντα χρόνων από την ένταξή της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της ΟΥΝΕΣΚΟ, Δημάρχων Πόλεων Μνημείων, και μελών της Κυβέρνησης, υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας «Για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση, και βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου».

Συμβαλλόμενοι στο εν λόγω Σύμφωνο ήταν πέραν του Δήμου Ρόδου ο οποίος εκπροσωπήθηκε από το Δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπροσωπούμενο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Στρατή, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκπροσωπούμενο από το Δωδεκανήσιο Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εκπροσωπούμενη από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο.
Στο πλαίσιο της Συμφωνίας συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός ενεργειών από το Δήμο Ρόδου και τη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού για τη σύνταξη σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης η οποία θα πρέπει να έχει υπογραφεί εντός τεσσάρων μηνών.
Μεγάλοι στόχοι της Προγραμματικής θα είναι η συντήρηση και ανάδειξη της Μεσαιωνικής Πόλης, η αειφόρος ανάπτυξη του ενεργού αστικού ιστού της Πόλης, η ανάδειξη του Μνημείου σε πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, και η ανάδειξη του νησιωτικού χαρακτήρα της Ρόδου. Οι στόχοι της Προγραμματικής συμβαδίζουν με τους στόχους της ΟΥΝΕΣΚΟ: την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας, και τη διασφάλιση ότι αυτή θα κληροδοτηθεί στις γενιές του μέλλοντος.
Ο κος Χατζηδιάκος χαρακτηριστικά δήλωσε: «Με τη δρομολόγηση της νέας Προγραμματικής Σύμβασης, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, το στολίδι του νησιού, μια πόλη-μνημείο της Ιστορίας των Πολιτισμών, που φέρει τη σύντηξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, του βυζαντινού, του μεσαιωνικού, και του αναγεννησιακού πολιτισμού, θα αποτελέσει το επίκεντρο των προσπαθειών για την ανάδειξη ολόκληρου του νησιού της Ρόδου ως διεθνές κέντρο πολιτισμού. Ως Δημοτική Αρχή θέσαμε εξαρχής ως Στρατηγικό Στόχο την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύβασης, η οποία θα αποτελεί για δεκαετίες άρμα βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης της Ρόδου».
Παρόντες στην ημερίδα ήταν και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, οι βουλευτές Δημήτρης Γάκης και Μάνος Κόνσολας, ο πρώην Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, οι πρώην Δήμαρχοι Μάνος Κόκκινος και Γιώργος Γιαννόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Σάββας Καραγιάννης και πρώην Περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης επί των ημερών των οποίων υπογράφηκε η πρώτη Προγραμματική Σύμβαση, η Αντιπρύτανης του ΕΜΠ Τόνια Μοροπούλου, και ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Νίκος Θεοδωρίδης.
Παρών ο Γιώργος Χατζημάρκος
Στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 30 ετών από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, παρέστη σήμερα, Σάββατο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Στην διάρκεια της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, μαζί με τους υπουργούς Νεκτάριο Σαντορινιό και Κωνσταντίνο Στρατή και τον Δήμαρχο Ρόδου, Φώτη Χατζηδιάκο, συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με αντικείμενο την εντός 4μήνου κατάρτιση Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξηςγια την Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Ο κ. Χατζημάρκος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον πρώην Δήμαρχο Ρόδου, Σάββα Καραγιάννη, επί θητείας του οποίου, το 1988, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου εντάχθηκε στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Όσον αφορά τη συμμετοχή και συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στην Προγραμματική Σύμβαση για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι επί θητείας του, από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα, δέχθηκε από όλους τους υπουργούς Πολιτισμού το σχετικό ερώτημα και συγκεκριμένα από τους κκ. Τασούλα, Ξυδάκη, Μπαλτά, Κονιόρδου και από την σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ, μέσω της Γ.Γ. , Μαρίας Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, για να δώσει σε όλους την ίδια απάντηση: ότι η Περιφέρεια είναι πρόθυμη και με χαρά θα συμμετάσχει και θα συνεισφέρει, όμως, όχι ως απλώς χρηματοδότης, αλλά με την συμμετοχή στην διαδικασία λήψης αποφάσεων για το μέλλον του Μνημείου, που αποτελεί μέγιστο κεφάλαιο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
Με την συμπλήρωση 30 ετών από τότε που η Μεσαιωνική Πόλη εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, συμφωνούμε όλοι ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, δεν μας ικανοποιεί. Πρέπει να γίνουν αλλαγές, διότι έχουμε ηθικό χρέος να την σεβαστούμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ως ένα κομμάτι της ταυτότητας αυτού του τόπου και της κληρονομιάς μας. Αυτό που σήμερα ζητώ, είναι, οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη Μεσαιωνική Πόλη, να αποτελέσουν αντικείμενο ενός ευρέως, συμμετοχικού και δημοκρατικού διαλόγου, όπου θα συμμετάσχουν όλοι. Εκείνοι που περιορίζουν τον ρόλο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε ρόλο απλού χρηματοδότη, θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Θέλουμε να συμμετάσχουμε και στις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για το μέλλον της Μεσαιωνικής Πόλης, όσο δύσκολες και αν είναι, όσο πολιτικό κόστος κι αν έχουν. Η Μεσαιωνική Πόλη, αυτή καθαυτή, ως μέγεθος πολιτιστικό και ως ιστορία, μας ξεπερνά όλους. Αν και ενημερώθηκα αργά χθες το βράδυ για την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας, ήρθα αμέσως για να το υπογράψω, να δηλώσω παρών και να ευχηθώ, αυτή τη φορά, να καταρτιστεί και να υλοποιηθεί η σχετική Προγραμματική Σύμβαση που σήμερα συμφωνήσαμε”.


Ο Μάνος Κόνσολας

Την πρότασή του για τριμερή προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείο, το Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ανάδειξη, την αποκατάσταση και την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων συντήρησης στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, επανέφερε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε για τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την ένταξη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ο κ. Κόνσολας, υπενθύμισε ότι εδώ και τρία χρόνια έχει καταθέσει δημόσια πρόταση για την ανάληψη συλλογικής ευθύνης στο συγκεκριμένο ζήτημα που εκφράζεται μέσα από τη διαμόρφωση μιας νέας τριμερούς προγραμματικής σύμβασης, με τριμερή χρηματοδότηση, για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο της Ρόδου.
«Είναι ο μόνος τρόπος για να αρχίσουν να υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου. Είναι μια πρόταση που είχα υποβάλλει επισήμως στον τότε Υπουργό Πολιτισμού, κ. Μπαλτά το Μάρτιο του 2016 και έχει τη συναίνεση και τη συμφωνία του Δήμου και της Περιφέρειας», τόνισε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας.
Επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη προοπτική κινείται πέρα από το χρονικό κύκλο ολοκλήρωσης μιας υπουργικής θητείας ή της θητείας μιας κυβέρνησης και απαιτεί συνέχεια μέσα στο χρόνο, με δέσμευση όλων των κυβερνήσεων.
Ανέφερε ότι η Πολιτεία εισπράττει εκατομμύρια σε ετήσια βάση από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου αλλά και τη Μεσαιωνική Πόλη, αλλά δεν έχει γίνει ορατή η αρχή της ανταποδοτικότητας, δηλαδή, να επιστρέφει ένα σημαντικό μέρος από αυτά στη Ρόδο.
Ο κ. Κόνσολας ανέφερε ότι μόνο από το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου οι εισπράξεις σε ετήσια βάση υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ το ΤΑΠΑ διαχειρίζεται 219 ακίνητα (163 οικίες και 50 καταστήματα) από τα οποία εισπράττει μόλις 450.000 ευρώ το χρόνο. Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν χαμηλά ή χαριστικά μισθώματα, ενώ δεν αξιοποιούνται τα συγκεκριμένα ακίνητα σύμφωνα με την εμπορική τους αξία.
Ουσιαστικά, προκύπτει ένας μέσος όρος 1.867 ευρώ το χρόνο από κάθε ακίνητο στη Μεσαιωνική Πόλη, δηλαδή 155 ευρώ το μήνα.
Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, η Ρόδος που προσφέρει 7 εκ. ευρώ το χρόνο έσοδα στην Πολιτεία από τους αρχαιολογικούς χώρους, απαιτεί αυτό που δικαιούται.
Οι πόροι για να χρηματοδοτήσουν αυτό το εγχείρημα υπάρχουν, σύμφωνα με το Βουλευτή Δωδεκανήσου και μπορούν να προέλθουν:
1ον: Από τη θέσπιση ενός εύλογου δείκτη ανταποδοτικότητας από τις εισπράξεις των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων της Ρόδου.
2ον: Από τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, γιατί δεν μπορεί 219 ακίνητα να αποφέρουν μόνο 450.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
3ον: Από την εκχώρηση ποσοστού από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι πόροι αυτοί να διατίθενται για έργα συντήρησης, ανάδειξης και τουριστικής προβολής μνημείων όπως η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Ο Μάνος Κόνσολας έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι το ζήτημα της ανάδειξης, συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου μπορεί να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας και συνεννόησης ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την αυτοδιοίκηση αλλά και τους επιστημονικούς φορείς.
Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης με στόχο την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, ζήτησε κατά τον χαιρετισμό της, στην ημερίδα για την 30η επέτειο της ένταξης της Μεσαιωνικής Πόλης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, το πρωί του Σαββάτου στο παλάτι των Ιπποτών στη Ρόδο.

«Σήμερα χρειάζεται να κάνουμε τα επόμενα βήματα με τη συνεργασία όλων. Προκειμένου όχι μόνο να καταθέσουμε ένα σχέδιο αειφόρου διαχείρισης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά να δεσμευτούμε για τη χρηματοδότηση και την υλοποίησή του» τόνισε στην παρέμβασή της η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει αυτό που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με παράλληλη εξασφάλιση πόρων.
Να συμφωνήσουμε όλοι για το τι πρέπει να γίνει. Κυβέρνηση, κόμματα, Αυτοδιοίκηση, φορείς
«Εδώ αναδεικνύεται η ανάγκη της Εθνικής Συνεννόησης» τόνισε η πρόεδρος του «Κινήματος Αλλαγής» λέγοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση τις Ροδίτικης, Δωδεκανησιακής, Ελληνικής Κοινωνίας, για τους στόχους, για το γιατί αυτή η Ιστορία, αυτή η Πόλη, αυτές οι αξίες πρέπει να διασφαλισθούν.
«Υπάρχει πολύ δουλειά στη συνέχεια. Παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, που έχουν γίνει για την αποκατάσταση κτιρίων, χώρων και μνημείων με την πρώτη Προγραμματική Σύμβαση του 1984, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που εμφανίζει η πόλη είναι σημαντικά.» τόνισε επίσης η κ. Γεννηματά η οποία ζήτησε να αναλάβουν, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τις ευθύνες τους με τη συνεργασία του δήμου Ρόδου και του Πολυτεχνείου έτσι ώστε να συνταχθεί η πρόταση για ένα πρότυπο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Γεννηματά στην πρώτη προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη που υπεγράφη στη βάση της θέσπισης της αποκέντρωσης από τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά για την προστασία των μνημείων, και υπεγράφη από την Μελίνα Μερκούρη.
«Η πολιτική μας κληρονομιά δεσμεύει το Kίνημα Aλλαγής να συνεχίσει τον αγώνα εξόδου από την κρίση μαζί με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και με την κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών για την αειφόρο ανάπτυξη στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι κρίσιμος αναπτυξιακός πόρος, η σωστή διαχείριση του οποίου μπορεί να εξασφαλίσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο» τόνισε η κ. Γεννηματά.