Σε απεργιακή κινητοποίηση και συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχώρησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ρόδου σε υλοποίηση απόφασης της ΠΟΕ ΟΤΑ .
Οι εργαζόμενοι ζητούν λύσεις στα προβλήματα τους με αιχμή την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Σε ανακοίνωσή η διοίκηση της ΠΟΕ ΟΤΑ αναφέρει ότι «κύριο ζήτημα για τον κλάδο αποτελεί η εξέλιξη που ουσιαστικά θα αφήσει χωρίς καταβολή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας για τον μήνα Μάρτιο χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργεία των Δήμων».
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αυτό ουσιαστικά αποτελεί «το προμήνυμα για την περικοπή του και την απένταξη ειδικοτήτων από το δικαίωμα χορήγησης του επιδόματος, αφού οι εντολές των θεσμών θέλουν τουλάχιστον κατά 32% περικοπή της συγκεκριμένης δαπάνης».
Η συνδικαλιστική οργάνωση των υπαλλήλων στους ΟΤΑ ζητεί ακόμα την επαναφορά του προληπτικού ελέγχου των δαπανών των δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο (καταργήθηκε με τον «Κλεισθένη») και την απαλλαγή των εργαζομένων των Οικονομικών Υπηρεσιών από κάθε πειθαρχική ή ποινική ευθύνη σχετική με την οικονομική διαχείριση, και την εφαρμογή της μόνο σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται βαριά αμέλεια ή δόλος.
Στα αιτήματα περιλαμβάνεται, επίσης, και η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς «συνεχίζεται με ένταση η “χιονοστιβάδα” ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών σε μια σειρά από μικρούς αλλά και μεγάλους δήμους σε όλη τη χώρα», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Τα αιτήματα των εργαζομένων του Δήμου Ρόδου
Οι εργαζόμενοι του Δήμου Ρόδου παρέδωσαν σήμερα στο δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, ψήφισμα με τα αιτήματα τους και συζήτησαν μαζί του για το θέμα που αφορά την καταβολή των δώρων που είχαν καταργηθεί την περίοδο των μνημονίων.
«Για μας είναι πολύ βασικό το ζήτημα που αφορά το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που θέλουμε να διατηρηθεί. Μέχρι σήμερα δεν έχει θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση. Ζητούμε την επαναφορά του προληπτικού ελέγχου που έχει καταργηθεί κάτι που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις οικονομικές υπηρεσίες των ΟΤΑ. Μας ενοχλεί επίσης η κατάργηση του άρθρου 61 που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να κάνουν ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων του Δήμου Ρόδου κ. Φώτης Μπακίρης και πρόσθεσε ότι η απεργία έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα.
Σε ερώτηση αν η απεργία έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα ο κ. Μπακίρης δήλωσε:
«Μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την συνέχιση καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Με τα σημερινά δεδομένα από την 1η Μαρτίου δεν θα καταβάλλεται το επίδομα με ότι σημαίνει αυτό για τους 550 δικαιούχους στο Δήμο Ρόδου», τόνισε ο κ. Φώτης Μπακίρης.
Στα αιτήματα των εργαζόμενων αναφέρθηκε εκ του Σωματείου Καθαριότητας ο κ. Γιάννης Ντελλάκης.
«Για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας είναι οι δικαιούχοι σε μας είναι περισσότεροι. Είναι όμως εκείνοι που το δικαιούνται» τόνισε ο κ.Ντελλάκης.
« Δεν μπορεί να χάνουν τις ζωές τους εργαζόμενοι και η κυβέρνηση είτε να κόβει είτε να μειώνει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Αυτό είναι αιτία πολέμου για μας. Επίσης δεν συμφωνούμε στις συνεργασίες με τους ιδιώτες. Ακόμη θέλουμε να επανέλθει ο προληπτικός έλεγχος. Από τώρα και στο εξής που θα γίνονται μόνο κατασταλτικοί έλεγχοι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε δεινή θέση αφού θα υφίστανται τις συνέπειες», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζόμενων στο Δήμο κ. Ν Μιχαηλίδου
Φ. Χατζηδιάκος – Η απεργία είναι το σπουδαιότερο δικαίωμα
Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε:
«Η απεργία είναι το σπουδαιότερο δικαίωμα των εργαζομένων. Ασκείται πάντα αφού εξαντλούνται όλα τα άλλα μέσα. Ορισμένα από τα αιτήματα είναι πάγια. Τους τιμά ότι δεν ζητούν χρήματα και αγωνίζονται για τον προληπτικό έλεγχο. Η κατάργηση του δημιουργεί προβλήματα αφού οι ευθύνες πέφτουν στις πλάτες των υπαλλήλων . Είναι ανθρώπινο να γίνουν λάθη. Τα υπόλοιπα αιτήματα που έχουν να κάνουν με τα επιδόματα πιστεύω ότι τα δικαιούνται. Η νομοθεσία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει. Αφού βγαίνουμε από τα μνημόνια θα πρέπει να επανέλθουμε στην κανονικότητα και σε ότι αφορά τις αποδοχές των εργαζομένων»
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στις συνεργασίες με ιδιώτες για τις οποίες διαφωνούν οι εργαζόμενοι.
«Δεν μπορούμε να μην χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που μας παρέχει ο νόμος για να παρέχουμε υπηρεσίες. Αν δεν είχαμε συμπράξει με ιδιώτη στον τομέα της καθαριότητας, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε. Αν μπορούσαμε να κάνουμε προσλήψεις προσωπικού και να αγοράσουμε απορριμματοφόρα δεν θα καταφεύγαμε σε αυτή τη λύση. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει σύγκρουση με τους εργαζόμενους απλά έχουμε διαφορετικές απόψεις» , είπε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.