Στην Κρήτη θα μεταφερθούν ορισμένες από τις μηχανές που λειτουργούσαν μέχρι τώρα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σορωνή.
Όπως εξήγησε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Διευθυντής Κλιμακίου Επίβλεψης Έργων για τα έργα της ΔΕΗ κ. Σπύρος Πλατής , κρίθηκε ότι η ηλεκτρική ενέργεια περισσεύσει στη Ρόδο και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενισχυθεί η και η Κρήτη που … χωλαίνει.
Όσο για τα μπλάκ άουτ ο κ. Πλατής δεν απέκλεισε την εμφάνιση τους και στο μέλλον.
«Πρόκειται να μετακινήσουμε ορισμένες μηχανές που τώρα λειτουργούν στον ΑΗΣ Σορωνής. Τα μηχανήματα θα μεταφερθούν στην Κρήτη όπου υπάρχει πρόβλημα επάρκειας. Αυτό θα γίνει στα πλαίσια του σχεδιασμού από την ΡΑΕ», δήλωσε ο κ. Πλατής και πρόσθεσε ότι γίνονται προσπάθειες να επιδιορθωθεί και η μηχανή που είχε πιάσει φωτιά το φετινό καλοκαίρι.
« Γίνονται προσπάθειες επιδιόρθωσης . Έχουν σταλεί για επισκευή στην Αθήνα τα ανταλλακτικά της. Πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα είναι εντάξει»,εξήγησε ο κ. Πλατής.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των μηχανών που θα μεταφερθούν στην Κρήτη ο κ. Πλατής δήλωσε:
«Σύμφωνα με το σχεδιασμό θα μετακινήσουμε στην Κρήτη ένα αεριοστρόβιλο και άλλες 1 8 μηχανές μικρές . Στην ουσία θα φύγουν όλα τα φορητά μηχανήματα που λειτουργούν στον ΑΗΣ Σορωνής. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός από την αρχή».
Στην παρούσα φάση ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να διεξαχθεί ο διαγωνισμός που θα αναδείξει την εταιρεία, η οποία θα αναλάβει τη μεταφορά των μηχανών στην Κρήτη.
Ο κ. Πλατής ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας ηλεκτρικού ρεύματος μετά τη μεταφορά των μηχανημάτων στην Κρήτη αφού το βάρος θα πέσει στη νέα μονάδα παραγωγής στη Νότια Ρόδο.
« Δεν θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας. Είναι σε ισχύ 115 MWσε σύνολο 210 ΜW. Υπάρχει περίσσευμα από πλευράς ισχύος.Τώρα θα έχουμε περισσότερες δυνατότητες να συντηρήσουμε τα υπόλοιπα μηχανήματα στον ΑΗΣ Σορωνής», εξήγησε .
Σε ότι αφορά τις δυνατότητες που θα έχει πλέον ο ΑΗΣ Σορωνής ο κ. Πλατής τόνισε ότι θα παράγει 150 MW( θα φύγουν 80 MW).
Όσο για την επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα ο κ. Πλατής τόνισε ότι αυτή την επoχή δεν είναι σε έλλειψη.
«Διαθέτουμε συνολικά 14 μηχανές βάσεως και τέσσερις αεριοστροβίλους. Είναι πολλά τα μηχανήματα. Το νέο εργοστάσιο είναι σε κανονική λειτουργία. Παρουσιάζονται όμως παιδικές ασθένειες. Είναι προβλήματα που δεν εμφανίζονται στις δοκιμές και παρουσιάζονται μετά», είπε ο κ. Πλατής.
Παρόλα αυτά μετά την μεταφορά μηχανών από τον ΑΗΣ Σορωνής στην Κρήτη το βάρος για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια θα πέσει στο εργοστάσιο που λειτουργεί στη Νότια Ρόδο.
«Από πλευράς ισχύος δεν μπορεί να καλύψει μόνο του τις ανάγκες. Θα λειτουργεί και ο ΑΗΣ Σορωνής υποστηρικτικά», είπε
Σε ερώτηση σχετικά με την αιτία των μπλακ άουτ που βύθισαν δύο φορές χιλιάδες οικίες και επιχειρήσεις στο σκοτάδι στη Ρόδο ο κ. Πλατής απάντησε ότι το πρόβλημα εξετάζεται από την επιτροπή που έχει συσταθεί από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΔΗΕ.
«Το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό . Κάθε λεπτό έρχονται χιλιάδες σήματα από όλες τις μηχανές που έχουμε σε λειτουργία. Όλα αυτά θα πρέπει να αξιολογούνται. Στο δεύτερο μπλακ άουτ είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα γιατί έπεσε κεραυνός στη γραμμή μεταφοράς και απομονώθηκε το νέο εργοστάσιο. Το φορτίο λόγω των μικρών αναγκών μοιράστηκε και το σύστημα δεν άντεξε και κατέρρευσε», δήλωσε ο κ. Πλατής.
Όσο για την εμφάνιση νέων διακοπών στην ηλεκτροδότηση ο κ. Πλατής απάντησε ότι τίποτε δεν … αποκλείεται.
«Αυτή την εποχή βέβαια συμβαίνουν και τα μπλακ άουτ. Δημιουργείται αναταραχή όταν φύγει από το σύστημα μια μηχανή», απάντησε .
Σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία του υποσταθμού της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου ο κ. Πλατής δήλωσε:
Ο υποσταθμός στην περιοχή του Αγίου Νικολάου είναι έτοιμος. Από ότι ξέρω δεν έχει γίνει η διασύνδεση του με το κέντρο διανομής στο Ροδίνι. Εχει πάρει αντίστροφα ρεύμα,