Τη δωρεάν χορήγηση rapid test για τον κορωνοϊό σε όλον τον πληθυσμό της χώρας δρομολογεί η κυβέρνηση, απόφαση που αιφνιδίασε τόσο τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς, όσο και την κοινωνία.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση των rapid test σε όλους τους πολίτες, τα οποία θα προμηθεύονται από το φαρμακείο της γειτονιάς τους. Την αντίθεσή του ως προς την απόφαση αυτή του υπουργείου Υγείας, σε μία διαδικασία “άρπα-κόλλα”, εξέφρασε μιλώντας στον sky ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου Νίκος Φουτούλης.

Για το ίδιο θέμα τις επιφυλάξεις του διατύπωσε χθες μιλώντας στον σταθμό και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου Ηλίας Τσέρκης, αφού τίθενται οι προβληματισμοί καταρχήν για το αν θα δηλώνονται τα θετικά κρούσματα από τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και που θα απορρίπτονται αυτά, με τον όποιο κίνδυνο διασποράς του ιού.

Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη χορήγηση δωρεάν τεστ, που ο καθένας θα μπορεί να προμηθεύεται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του. Θα μπορούν να γίνονται το λιγότερα 300.000 τέτοια τεστ κάθε εβδομάδα, με δυνατότητα κάθε πολίτης να κάνει ένα τεστ την εβδομάδα. Ο καθένας θα μπορεί να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα το μήνα, ένα για κάθε εβδομάδα. Εκατομμύρια από αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα.

Ο Πρόεδρος των φαρμακοποιών μιλώντας στον sky ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής:

“H Κυβέρνηση έβαλε αυτογκόλ. Αν κάποιος θα βγαίνει θετικός στο τεστ, γιατί να το δηλώσει; Οι βασικότεροι λόγοι διαφωνίας μας είναι αν θα καταγράφονται τα τεστ και που θα απορρίπτονται, αφού θα πρέπει να πηγαίνουν σε ειδικούς κάδους. Θα έπρεπε να γίνει σωστά και όχι με τη λογική του “άρπα-κόλλα”. 

Βγήκαν αναρμόδιοι υπουργοί και έκαναν δηλώσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μπάχαλο. Το πρόβλημα των φαρμακοποιών δεν είναι η αμοιβή. Άλλωστε είναι γνωστό ότι βάλαμε πλάτη όπου χρειαζόταν. Και με την καταγραφή των ραντεβού για τους εμβολιασμούς και προσφερθήκαμε να κάνουμε δωρεάν τους εμβολιασμούς στον κόσμο.

Σκέφθηκε κανείς τις ουρές που θα σχηματίζονται έξω από τα φαρμακεία ή τον κάθε ηλικιωμένο που δε θα ξέρει να κάνει μόνος το τεστ και θα ζητάει από τον φαρμακοποιό να το κάνει, με τον κίνδυνο να αντιμετωπίζει ο συνάδελφος το κάθε εν δυνάμει κρούσμα; Δεν είναι σοβαρά και υπεύθυνα πράγματα αυτά. Επιπλέον θα υπάρχει και ένα κόστος για τον φαρμακοποιό, αφού σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση θα πρέπει να αλλάζει μάσκα, γάντια.

Όλοι να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία, αλλά δε μπορεί να μετατοπίζεται η ευθύνη στον πολίτη που δε θα δηλώνει ότι είναι θετικός“, σημείωσε καταλήγοντας.

Τέλος επισήμανε ότι χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και αποφασίσθηκε να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας για να βρεθεί η χρυσή τομή στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡ ΗΛΙΑΣ ΤΣΕΡΚΗΣ

Από την πλευρά του για το θέμα και ο Πρόεδρος του ΙΣΡ Ηλίας Τσέρκης, υποστήριξε ότι “για το θέμα αυτοελέγχου των πολιτών είναι καθαρά μία πολιτική απόφαση. Αιφνιδιάστηκαν τόσο οι γιατροί, όσο και οι φαρμακοποιοί, όπως και ολόκληρη η κοινωνία. Ωστόσο, γνωρίζουμε το πλαίσιο της διαδικασίας, δε γνωρίζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις. Το πώς θα δηλώνονται τα θετικά κρούσματα, με ποιά διαδικασία, που θα απορρίπτεται αυτό το υλικό από κάποιον που είναι θετικός, με κίνδυνο να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού, αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις…Υπάρχουν ζητήματα ανοικτά και πρέπει να δούμε τι ακριβώς γίνεται…Αρχικά δεν είμαι αρνητικός, αλλά έχω αρκετές επιφυλάξεις” είπε καταλήγοντας.

 582 total views,  2 views today